Gezond en lokaal boodschappen doen met Boeren & Buren

Geüpdatet op 17 juni 2019 door ELLE België
Gezond en lokaal boodschappen doen met Boeren & Buren

Eet je graag gezond? Steun je liever de lokale economie dan grote supermarktketens? Dan is Boeren & Buren iets voor jou.

Het concept

Boeren & Buren is een kruising van een online shop, een wekelijkse markt en een biowinkel. Het is een ondersteunend netwerk voor de plaatselijke landbouw en kleine producenten. Een netwerk dat mensen helpt om gezonder te eten, want het brengt producent en consument samen. Dankzij het initiatief van Boeren & Buren kan je verse seizoensproducten kopen en steun je tegelijkertijd de plaatselijke economie. Lokale (seizoens)producten zijn ethisch verantwoord en vaak veel gezonder dan het aanbod in supermarkten.

Dus, samengevat: dit project biedt je producten die goed zijn voor je gezondheid, goed voor de planeet én goed voor de lokale handel. Zin om te participeren? Het enige wat je moet doen is naar de website van Boeren & Buren gaan, je gratis inschrijven bij een Buurderij en online je bestelling doorgeven. Je vindt er praktisch alles: vers brood, seizoensfruit en -groenten, vlees van gecontroleerde oorsprong, hoeve-ijs, allerlei soorten granen, bieren uit kleine brouwerijen, verse vis afkomstig van duurzame visserijen, homemade granola,...

Eenmaal je je bestelling hebt doorgegeven, laat Boeren & Buren je weten in welke Buurderij (dichtbij jou) je 'm kan gaan afhalen. Bij het afhalen ontmoet je de producenten en kan je eventueel vragen stellen over hun producten. Naast de voordelen wat betreft de kwaliteit van het voedsel, creëert dit initiatief een band tussen consument en producent, wat in supermarkten compleet ontbreekt.

Niet te stoppen

waar koop je lokaal gezond en duurzaam

Het concept van Boeren & Buren werd bedacht in 2011, maar breidt zich steeds verder uit. Steeds meer consumenten zijn op zoek naar ecologisch verantwoorde alternatieven voor de supermarkt. Al meer dan 5000 producenten en 160.000 consumenten schreven zich in voor dit duurzame initiatief. In Vlaanderen zijn intussen al meer dan 60 Buurderijen. Zoek via de app of website een Buurderij bij jou in de buurt.

Onlangs werd er een nieuwe Buurderij toegevoegd in de gemeentelijke bibliotheek van Elsene. In de aanbieding: fruit en groenten (zonder pesticiden) van boerderij Wauters, biologische côte à l'os, vers biobrood van 'Le Bonpain', kazen van boerderij Warchais, wijn van Domaine du Chapitre (won een gouden medaille in 2019) en nog vele andere kwaliteitsvolle producten van Belgische bodem.

Meer info? www.boerenenburen.be of download de app.

Lees ook:

(Vertaald door stagiaire Marie Pauwels)