We Love: 5 ecologische jeansmerken

Geüpdatet op 11 april 2019 door Lore Ginneberge
We Love: 5 ecologische jeansmerken

Iedereen houdt van jeans, het is dan ook het meest veelzijdige kledingstuk ooit bedacht. Maar wist je dat je favoriete spijkerbroek helemaal niet zo ecologisch is?

Om te beginnen verbruikt het produceren van één broek - hou je vast - tot 7000 liter water. Een schokkende hoeveelheid, maar daar stopt het niet. De verf om je favoriete broek te kleuren bevat namelijk giftige stoffen die het milieu schaden. Ook worden de katoenplantages - ja, jeans bestaat uit katoen  -  bespoten met pesticiden. Die komen terecht in rivieren en zo in het drinkwater van de naburige dorpen (dit geldt trouwens voor alle kleding gemaakt van katoen).

Het is duidelijk dat jeans niet zo onschuldig is, terwijl dit het meest gedragen kledingstuk is wereldwijd. Daarom wordt er in de mode-industrie volop gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven. We belichten hier vijf labels die ernaar streven hun broeken zo ecologisch mogelijk te produceren en kiezen voor een circulaire economie. Dit betekent dat alle grondstoffen hergebruikt worden en er geen afval overblijft. En voor wie nog twijfelt: deze denim is net zo stijlvol als traditionele modellen.

1/

HNST

hnst_ecologische_jeansmerken_cover

Het Antwerpse HNST (spreek uit als 'honest') wil de meest ecologische jeans ter wereld maken. Oprichter Tom Duhoux verzamelde voor zijn eerste collectie meer dan 6000 paar oude jeansbroeken. Elke nieuwe HNST-broek bestaat uit 50 procent van dit hergebruikte garen.

2/

MUD Jeans

mud_jeans_ecologisch_cover

Dat dit Nederlandse merk al de Sustainability Leadership Award won, zegt genoeg. MUD gebruik enkel biologische katoen en startte bovendien het project 'Lease A Jeans' op. Door broeken te huren in plaats van te kopen, wordt minder kleding verspild en heb jij een oneindige kledingkast!

3/

G-Star Raw

gstar_raw_ecologische_jeansmerken_cover

Veel kans dat je al een G-Star-broek in je kast hebt, zonder te weten dat deze ecologisch is. Hun RAW collectie bestaat volledig uit biokatoen, wat het waterverbruik al flink doet dalen. Ook gebruikt het merk minder pesticiden en chemicaliën. Daarnaast richtte het bedrijf de GSDR Foundation op, die lokale gemeenschappen helpt waar G-Star produceert.

4/

AG Jeans

ag_ecologische_jeansmerken_logo

Ook AG Jeans neemt haar verantwoordelijk op om de jeans-industrie te verbeteren. Het merk gebruikt ecologische textielsoorten en werkt samen met goede doelen die voor drinkbaar water zorgen in ontwikkelingslanden.

5/

RE/DONE Jeans

redone ecologische jeansmerken blauw

Hoewel Levi's zelf al een tijdje ecologische denim produceert, kan je jouw favoriete jeans ook kopen bij RE/DONE. Dit merk hergebruikt oude Levi's broeken en herwerkt ze tot nieuwe creaties. De modellen zijn steeds supertrendy, wat bewijst dat ecologisch verantwoorde kleding net zo stijlvol kan zijn.

Wil je nog meer ecologisch shoppen? Ontdek hier eco zonnebrillen en duurzame sportkleding.