Alles over de show van de Antwerpse Academie

Gepubliceerd op 17 juni 2019 door Elisabeth Clauss en ELLE België
Alles over de show van de Antwerpse Academie

De show van de modeafdeling van de beroemde Antwerpse Academie toonde een liefde voor extravagantie door een nieuwe generatie van uiterst getalenteerde, (inter)nationale ontwerpers.

Camp

Een creatieve geest wordt zonder twijfel geïnspireerd door z'n culturele omgeving. Aan de Antwerpse Academie komt meer dan 80% van de studenten uit de Verenigde Staten en Canada, Azië en alle uithoeken van Europa. Hun verbeeldingskracht werd onder andere gevormd door exotische landschappen, sociaal-culturele contexten, de politieke actualiteit... Het resultaat van artistieke en commerciële ambities in combinatie met het onderwijs van deze uiterst invloedrijke modeschool, toont een verscheidenheid aan stijlen met een ongelofelijke uitstraling.

Onlangs nog zette het Met Gala, dat kaderde in de tentoonstelling 'Camp, notes on Fashion' het excentrieke aspect van de mode in de verf. Natuurlijk hebben ook de studenten, steeds op zoek naar uitersten en innovatie, niet gewacht om hun kleurrijke en extravagante werelden te tonen.

More is more

Maar de collecties van elk van deze leerling-ontwerpers - sommige onder hen wonnen al prijzen of verkopen al collecties - bevestigen wat zelfs voor buitenstaanders duidelijk is: in Antwerpen geldt 'more is more'. Die zoektocht naar originaliteit, en het gevoel dat de mode zich in een crisis bevindt, heeft hier waarschijnlijk toe bijgedragen: niets prikkelt de jeugd meer dan het aangaan van uitdagingen en het kleuren buiten de lijntjes, zij het met leer en ruches of elke ander versiering dat in hun handen valt.

Op het podium in het midden van de Waagnatie hadden deze jonge ontwerpers met hun oversized ambities het publiek aan hun voeten. De gasten werden stuk voor stuk verleid en verrast, klaar om avant-garde mode te omarmen.

Deze ontwerpers - zowel in Antwerpen als in Brussel - met verschillende identiteiten maar een gemeenschappelijk DNA, allemaal verbonden door de 'Belgische School', zijn vastbesloten om de toekomst te veranderen. Onze waardering van een steeds diverser wordend modelandschap bewijst dat.

Lees ook: Komono brengt brilencollectie met Antwerpse academie

Prijsbeesten

Shuting Qiu, 4e jaar, Genomineerd voor de B.O.F (Business of Fashion) China Prize

Als Chinese studente kreeg ze nooit eerder de kans om haar werk in China te presenteren, laat staan een businessproject te starten, "maar deze ervaring zal mij aan het begin van mijn carrière kunnen helpen". Ze kreeg naast haar studie ook tips van de jury van BoF China, "wat me echt hielp om mijn creatieve persoonlijkheid en identiteit op te bouwen en te versterken."

Sensen Lii, 3e jaar, Laureaat van de VFiles Runway 10

Sensen Lii, eveneens afkomstig uit China, is nog niet afgestudeerd aan de Antwerpse Academie, maar heeft net de VFiles New York Platform Competition gewonnen, een springplank voor jonge ontwerpers tijdens de modeweek: "De NYFW is een onvergetelijke ervaring, en dankzij mijn prijs kan ik mijn eigen show in New York presenteren. Ik heb veel geleerd tijdens deze wedstrijd, vooral om samen te werken met stylisten, kappers, modellen.... En na de show had ik de kans om samen te werken met de ontwerpster van Lady Gaga, Nicola Formichetti, voor haar concert in Las Vegas."

Brandon Wen, 4e Jaar: Winnaar van de eerste Fabric Award tijdens de Londense Modeweek

Zijn show op de Antwerpse Academie - waaraan hij actief deelnam, dansend in een meesterlijke jurk tussen zijn modellen - werd met een staande ovatie ontvangen.

De wedstrijd voor textielinnovatie - met ecologische doelstellingen - wordt georganiseerd door de Swedish Fashion Counsil en is gericht op aanstormend talent. Brandon won het dankzij zijn bachelorcollectie en twee nieuwe silhouetten van duurzame materialen. "Het doel was om nieuwe ideeën voor duurzaamheid te presenteren, op een manier die ook ons originele werk omvat. Ik kon mijn laatstejaarscollectie herbekijken vanuit een nieuwe invalshoek. Niet alleen profiteer ik door de prijs van een grote zichtbaarheid en financiering (€30.000), maar het stelt me ook in staat om professionals te ontmoeten en legitimiteit te verwerven." Brandon zal aan het begin van het schooljaar een stage starten bij Rick Owens.

Fotos : Etienne Tordoir / Catwalk Pictures

Lees ook:  De jurken van deze student veroveren het internet