Dit moet je weten over ‘camp’, het Met Gala thema van 2019

Gepubliceerd op 30 april 2019 door Lore Ginneberge
Dit moet je weten over ‘camp’, het Met Gala thema van 2019

Het meest fashionable event van het jaar zit er weer aan te komen. Lees alles over het wel heel bijzondere Met Gala-thema van dit jaar: Camp.

1/

Het thema

'Camp, notes on fashion', dat is de officiële titel van het Met Gala 2019. Iedereen present in slaapzak dus? Wel, niet helemaal. Met 'camp' wordt het opzettelijk gebruik van kitsch bedoelt. Het begrip zou afkomstig zijn van het werkwoord se camper, 17e-eeuws Frans voor 'een overdreven houding aannemen'. Het woord werd vervolgens populair in de Amerikaanse gay scene van de vorige eeuw.

De 'notes of fashion' verwijst naar het essay 'Notes on Camp' van schrijfster Susan Sontag, waarin Sontag het begrip verklaart in relatie tot kunst. Maar hoe ziet dit concept er nu uit in de mode? Camp staat voor over the top, artificiële, kitscherige kleding en dito make-up. We verwachten dus dat sterren dit jaar alles uit de kast zullen halen.

2/

De hosts

Geen betere hosts dit jaar dan Lady Gaga en Harry Styles. Vooral Gaga zal zich helemaal kunnen uitleven met haar kostuums, want dit thema is haar op het lijf geschreven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lady Gaga (@ladygaga) op


Het duo wordt vergezeld door Serena Williams en Alessandro Michele, hoofdontwerper bij Gucci. Wilt dit zeggen dat de hosts zich volledig in Gucci zullen kleden? Als we op deze Instagramfoto van Harry Styles mogen afgaan misschien wel...

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gucci (@gucci) op

3/

De expo

Aansluitend op het Gala opent de gelijknamige expo 'Camp, Notes on Fashion' in het Met museum. De tentoonstelling neemt je mee naar het begin van 'camp' in de zeventiende eeuw en loopt door tot vandaag. Er zijn zo'n 200 kledingstukken te zien, het ene nog theatraler dan het andere.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Met (@metmuseum) op

Verwacht grote namen als John Galliano (de camp king bij uitstek), Alexander McQueen en Thierry Mugler. Ook zal er heel veel Gucci te zien zijn. Het Italiaanse modehuis is de ideale hoofdsponsor van deze expo.

Het Met Gala vindt plaats op maandag 6 mei 2019.

De tentoonstelling 'Camp, Notes on Fashion' loopt van 9 mei tot 8 september 2019 in The Met in New York.