Blokspiration: deze series helpen jou bij je studies

Geüpdatet op 19 juni 2019 door Laurence Donis en ELLE België
Blokspiration: deze series helpen jou bij je studies

Terwijl de zon schijnt, zitten de meeste studenten te zwoegen achter hun bureau. Om een handje te helpen, kunnen deze series helpen bij het verwerken van de leerstof. Wie niet waagt, niet wint...

We weten best dat tv kijken je niet op magische wijze doorheen de leerstof loodst, maar als je toch gaat Netflixen tijdens je pauze, dan kan je dat beter doen met series die passen bij je studies.

Uiteraard mag je de nodige fact checks niet vergeten, kwestie dat je niet alles voor waar aanneemt. Maar een aflevering van The Alienist of Suits helpt misschien wel bij het verbreden van je algemene kennis of bij mondeling examens.

1/

Geschiedenisstudenten: The Crown

Deze fascinerende biopic vertelt het verhaal van koningin Elizabeth II, die op 25-jarige leeftijd de macht in handen krijgt, wanneer haar oom troonsafstand neemt, na het overlijden van haar vader. We kunnen alvast met zekerheid zeggen dat deze serie historisch accuraat is. Bij de opnames waren namelijk documentalisten aanwezig die ervoor zorgen dat alles tot in detail klopte: hier zal je dus niet zo snel een Starbucks beker of kleding uit een andere eeuw tegenkomen.  

Wij kijken ook: Downton Abbey, Reign, Victoria, The Tudors, Versailles, The Americans...

2/
Journalistiek studenten: The Newsroom

Deze geweldige serie met Jeff Daniels neemt je mee achter de schermen van een nieuwsredactie. Het verhaal? Nadat nieuwsanker Will McAvoy, live enkele controversiële opmerkingen maakt, is zijn imago en dat van de show beschadigd. Wanneer hij, als de gemoederen bedaard zijn, terugkeert, blijkt dat niemand anders dan zijn ex-vriendin uitvoerend producent van de show is. Ze besluiten om de show over een nieuwe boeg te gooien en keren terug naar de basisprincipes van het vak: bij de feiten blijven.

Deze serie is perfect voor journalisten in spe die hulp kunnen gebruiken bij de cursus Deontologie. De onderwerpen die in de serie worden aangehaald zijn: de verdediging van de democratie, het verifiëren en verhandelen van informatie, het recht van het publiek op informatie...

Wij kijken ook: Good Girls Revolt

3/

Studenten Communicatiemanagement

Mannen in grijze pakken die zichzelf zien al wereldheersers, whisky die rijkelijk vloeit, sigaren die gerookt worden in luxueuze kantoren... We bevinden ons aan het begin van de jaren '60, de gouden eeuw voor reclame in de VS. In deze wereld waar geld en uiterlijk heersen, volgen we Don Draper, executive van Sterling Cooper op Madison Avenue. Intriges, verleidingsspellen, professionele tegenslagen ... Mad Men schetst een scherp beeld van de maatschappelijke veranderingen en hoe de hoofdpersonages met die veranderingen meegroeien.

Tien jaar later blijft Mad Men nog steeds een cultserie. Ondanks dat de sfeer en technieken binnen de reclamewereld zijn veranderd , werkt de reeks toch inspirerend.

4/

Studenten Politieke Wetenschappen: House of Cards

Hoewel het imago van de serie beschadigd is door de schandalen rond Kevin Spacey (beschuldigd van intimidatie en aanranding), wist deze serie menig kijker te bekoren. Het verhaal gaat over Frank Underwood, een Democraat die verkozen is in het Huis van Afgevaardigden en zijn vrouw Claire. Een koppel dat bereid is om tot het uiterste te gaan.

Deze serie is ideaal om de machtsspelletjes en het functioneren van het presidentiële regime in de Verenigde Staten (en daarbuiten) te begrijpen.

Wij kijken ook: Borgen, Scandal, Veep

5/

Rechtenstudenten: Suits

We volgend de advocaat, Harvey Spectre en zijn protegé, Mike, een briljante kerel die echter nooit is afgestudeerd. Verdiep jezelf in de wereld van gecompliceerde magistrale pleidooien, fusies en overnames... Kortom, de ideale serie voor studenten die het vennootschapsrecht herzien. De must? Hertogin Meghan Markle in de hoofdrol.

Wij kijken ook: The Good Wife, How to get away with murder, Better Call Saul... voor zij die crimi studeren: True Detective, Mindhunter of The Alienist.

6/

Genderstudies: The Handmaid’s Tale

Wie genderstudies of -vakken volgt, raden we deze serie aan. Gebaseerd op het gelijknamige feministische boek van Margaret Atwood, worden we meegenomen naar een dystopisch Amerika. Gilead, een fictieve stad, wordt volledig geleid door mannen, vrouwen hebben geen enkel zeggenschap meer. Naast vrouwenrechten ontbreekt ook elke vorm van persvrijheid, leven de bewoners onder het juk van een geheim politiekorps (de Eyes Of God) en is er ook van burgerrechten geen sprake. In deze mistroostige context komt een handmeid, Offred, in opstand. Spannend!

Wij kijken ook: She's Gotta Have It, Transparent, Girls.

7/

Chemiestudenten: Breaking Bad

Breaking Bad is een mythische serie die we - hoe kan het ook anders - in deze ranglijst moesten plaatsen. Het verhaal? Een hoogleraar scheikunde die ontdekt dat hij terminale kanker heeft. Het probleem? Zijn vrouw verwacht een tweede kind en zonder hem hebben ze geen inkomen om van te leven. Bang van het idee om te sterven en zijn gezin zonder geld achter te laten, start hij samen met een van zijn oud-studenten met het brouwen van crystal meth.

Wie zei dat scheikundelessen saai waren? Walter White zeker niet.

8/

Geneeskundestudenten: Grey’s Anatomy

Je hebt gelukkig genoeg keuze om je cursussen op een leuke manier te herzien, maar Grey's Anatomy blijft onze favoriet. Zo kan je bijvoorbeeld in zeldzame ziekten duiken terwijl je weg zwijmelt bij de mooie ogen van Dr. Mamour, ook wel gekend als McDreamy. Hoeven we nog meer te zeggen?

Veel succes!

(Vertaald door stagiaire Kaat Monsieur)