Hoe Sarah Jessica Parker transformeerde tot Carrie Bradshaw

Gepubliceerd op 29 maart 2019 door Marie Guérin en ELLE België
Hoe Sarah Jessica Parker transformeerde tot Carrie Bradshaw

Op 54-jarige leeftijd is de Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker een legende én een nineties icoon dankzij haar rol van Carrie Bradshaw in de hitserie Sex and the City. Een personage waar ze de rest van haar leven onlosmakelijk mee verbonden zal zijn en waar we ons maar al te graag mee identificeren. Maar wie is nu eigenlijk de vrouw achter het personage van Carrie Bradshaw?

Een veelbelovend begin

Afkomstig uit Ohio en van bescheiden komaf, maakte Sarah op jonge leeftijd haar debuut als actrice. Acht jaar oud was ze toen ze voor de eerste keer op het podium van Broadway stond. In 1982 krijgt ze een rol in de tv-film My Body My Child, maar het is pas met de film Footloose in 1984 dat ze voor het eerst op het grote scherm verschijnt.

In 1994 werkt SJP samen met regisseur Tim Burton en Johnny Depp tijdens de opnames van de film Ed Wood. Hier speelt Parker Dolores Fuller, de vriendin van het hoofdpersonage Ed Wood (Johnny Depp). Twee jaar later cast Burton haar opnieuw om de rol van journalist Nathalie Lake te vertolken in de cultfilm Mars Attacks!.

1/

Sex and the City

In 1998, wanneer de rechten van de gelijknamige SATC-boekenreeks van Candace Bushnell verkocht worden aan HBO, raakt haar leven in een stroomversnelling. De story line, die grotendeels geïnspireerd is op het leven van de auteur, vertelt het verhaal van Carrie, een New Yorkse journalist en fashionista. Met haar wekelijkse column 'Sex and the City' in de New York Star, bespreekt ze onderwerpen rond seks en dating in Manhattan aan de hand van gebeurtenissen in haar leven en dat van haar vriendinnen Charlotte, Miranda en Samantha. De reeks is een van de eerste die expliciet over seks en relaties spreekt vanuit een vrouwelijk standpunt - en dat vaak ook nadrukkelijk in beeld brengt - en slaat in als een bom. Wanneer SATC - die ondertussen een cultstatus heeft gekregen - in 2004 ten einde komt, is het huilen geblazen bij tal van fans.

Maar hoe werd Sarah Jessica Parker nu in feite gecast als Carrie Bradshaw? Wel, heel eenvoudig. Producer Darren Star stuurde het script naar SJP, in de overtuiging dat ze de ideale actrice was. Iets waar ze in het begin heel sceptisch tegenover stond, maar uiteindelijk accepteerde ze dan toch de rol.

En ze deed het ge-wel-dig! In 2000, 2001, 2002 en 2004 won ze de Golden Globe voor beste actrice in een televisieserie en verwierf ze haar status als een icoon. Met haar rol belichaamde ze de trendy en bevrijde New Yorkse die - nu nog altijd - miljoenen vrouwen over de hele wereld inspireert.

Niet alleen op het vlak van mode maar ook op sociologisch vlak heeft de serie (nog steeds) een enorme impact op verschillende generaties vrouwen. De serie promootte de Rabbit vibrator, de brazilian wax en vooral een ongeremde manier van leven die de seksuele taboes verbreekt, de wens van de vrouw waardeert en die zich richt tot celibataire dertigers en veertigers en hen toeroept: "HAVE FUN GIRLS!"

SATC ontketende een kleine culturele revolutie die vertrok vanuit de Verenigde Staten en zich verder verspreidde naar Europa en de rest van de wereld, en dat in de vorm van een frêle blondine met een wilde krullenbos, genaamd Sarah Jessica Parker.

(Stagiaire Kaat Monsieur)