Expo: duik in de wondere wereld van Tim Burton

Gepubliceerd op 16 augustus 2018 door Tine
Expo: duik in de wondere wereld van Tim BurtonTim Burton creatures

C-Mine Genk loodst je door het bizarre universum van moderne sprookjesverteller Tim Burton. Een niet te missen ontmoeting met de meester-cineast die de meest groteske creaturen op humoristische wijze tot leven wekt. In de wondere wereld van Tim Burton is niets zwart-wit ...

Tim Burton Expo C-Mine

C-Mine neem je mee in de fantasiewereld van filmmaker/kunstenaar Tim Burton. De expo toont meer dan driehonderd originele tekeningen uit zijn privécollectie, van schetsen uit zijn kindertijd, tot zijn projecten op de kunstschool Cal Arts en zijn werk als beginnend animator bij Disney. Burton tekent altijd en overal en hij schijnt daarbij een voorkeur te hebben voor servetten. C-Mine toont een hele reeks schetsen op servetjes uit hotels van over heel de wereld. Burton observeert en registreert naar hartenlust als hij onderweg is voor zijn filmwerk. Hij balanceert graag op de grens van horror en humor en in zijn schilderijen en tekeningen van Beetlejuice (1988), Batman (1989) en Alice in Wonderland (2010) zijn het carnavaleske en het groteske nooit ver weg.

1/

Tim Burton Expo C-Mine

Wat weinigen weten is dat zijn vreemde fantasiewereld vooral gevoed werd door zijn saaie jeugd in Burbank, een voorstad van LA. Hij verveelde zich als kind steendood, en de enige lichtpunten in zijn grijze leven waren Halloween, Thanksgiving en de eindejaarsfeesten. Oftewel de momenten waarop de monotonie plaatsruimde voor felle lichtjes, griezelkelders en spookkastelen. Dit escapisme vatte hij wondermooi samen in zijn musical-animatiefilm The Nightmare Before Christmas, waarin knekelman Jack Skellington een poging doet om het kerstgevoel te vertalen naar zijn Halloween Town, met alle bizarre gevolgen van dien.

2/

Tim_burton_creatures

Zijn personages vinden hun draai niet in de maatschappij, een beetje zoals de jonge Tim Burton ook niet wist van welk hout pijlen maken. Ze zijn vaak man noch vrouw en ze lijken wel eens op machines. Burton beeldt ze niet af zoals ze zijn, maar wel zoals ze zich voelen. Voor hij die bizarre creaturen in zijn films tot leven wekt, ontwerpt hij ze op papier of maakt hij er poppen van. Van hun prille ontstaan tot aan hun definitieve filmgedaante ondergaan ze nog vele metamorfoses. In C-Mine hangen vroege versies van Edward Scissorhands broederlijk naast de eerste probeersels van Jack Skellington. Ook leuk zijn de projecten die nooit realiteit werden, maar wel mooi illustreren wat er omgaat in het creatieve brein van Tim Burton. Sommige personages raakten niet verder dan een paar beginschetsen, andere werden in de kiem gesmoord net voor ze in een film hadden moeten vereeuwigd worden.

3/

The World of Tim Burton neemt in acht luiken het complete oeuvre van de man onder de loep: van tekeningen en sculpturen tot filmfragmenten en een mooie reeks unieke polaroids op groot formaat. Sluit je bezoek aan de expo op passende wijze af in het Tim Burton Café dat volledig ingericht is in de geest van Burton.

Tim Burton Cafe

The World of Tim Burton loopt nog tot 18 november in C-Mine, Evence Coppéelaan 91, Genk.

Aansluitend kun je in de volkse wijk rond de Vennestraat een speciaal parcours volgen dat speciaal voor de gelegenheid in het teken staat van Tim Burton.