Hotspots: 5 designtips in Genk en Hasselt

Gepubliceerd op 10 maart 2017 door Tine
Hotspots: 5 designtips in Genk en HasseltEames genk

Need a break? Wat dacht je van een cultureel verantwoord verwenweekend in Limburg? Dompel je onder in de wereld van design op de Eames-Expo in C-mine Genk, ontdek de coolste hotspots in de omgeving en overnacht in een voormalige stokerij. Volg de gids.

Expo Eames C-mine Genk
Expo Eames C-mine Genk

Expo: the world of Charles & Ray Eames

Dat de tentoonstelling over het leven en werk van het iconische designduo Charles en Ray Eames überhaupt plaats heeft in de historische mijnsite van C-mine Genk is al een klein mirakel op zich. De Londense Barbican Art Gallery is bijzonder zuinig – understatement - op de expo die ze eind 2015 realiseerde in samenwerking met The Eames Office (waar kleinzoon Demetrios Eames directeur is). Na Lissabon en Umea vorig jaar, is Genk pas de derde stad die de expo mag hosten. De originele tentoonstelling bestaat uit 380 objecten en projecten die door Charles en Ray Eames werden uitgebracht. Daarnaast kun je er ook snuisteren tussen de persoonlijke documenten en artefacten die door The Eames Office verzameld werden.

Eames Cafe C-mine Genk
Eames Cafe @ C-mine Genk

About a chair

Je hoeft geen diehard designfan te zijn om begeesterd te worden door de wereld van het Amerikaanse echtpaar Charles en Ray Eames. Met hun visionaire ideeën en innovatieve productontwikkeling waren ze hun tijd ver vooruit en hun ontwerpen blijven tot op vandaag relevant. De iconische plastic kuipstoel uit 1950 is een mijlpaal in de designgeschiedenis, maar de invloed van het duo rijkt zoveel verder. De expo staat stil bij alle stadia van hun leven, van het handgeschreven aanzoek dat Charles in 1941 aan zijn geliefde Ray stuurde tot hun bijdrage aan het onderwijs in India.

Wist je dat...

Charles en Ray Eames hun carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn begonnen met de ontwikkeling van een revolutionaire beenspalk in gemodelleerd multiplex? In 1942 haalden ze contract binnen van de Amerikaanse marine om 5000 spalken voor noodtransport te produceren. Om aan de vraag te kunnen voldoen, richtten ze samen met enkele collega-designers en architecten de Plyformed Wood Company op. Zodra de vraag naar oorlogsuitrusting was stilgevallen, verlegden ze hun focus opnieuw naar de ontwikkeling van alledaags design voor het grote publiek. Hun missie: zoveel mogelijk mensen het beste bieden voor de laagste prijs. Of hoe hun oorspronkelijke mainstream ontwerpen de status kregen van ware cultobjecten.

Design is kinderspel

Speciaal voor gezinnen is er het interactieve familiespel ‘Kijk een stoel’ dat kinderen onderdompelt in de wondere wereld van stoelen. Doe, denk en droom als een echte ontwerper en teken het zitobject van de toekomst.

Extra. Nog op de C-Mine site kun je in de Pieter Stockmans Foundation ook de tentoonstelling ‘Powers of Materials’ meepikken die inzoomt op de innovatieve materialen die het werk van twaalf hedendaagse designers hebben bepaald.

Praktisch. The World of Charles and Ray Eames loopt nog tot 28 mei in C-mine Genk.

Klik verder voor onze SHOP TOP3

1/

Eames Vennestraat Genk
Follow Eames @ Vennestraat Genk

Designshopping @ Vennestraat

Bovendien wordt de hele stad Genk tijdelijk omgedoopt tot Eames-city, met de Vennestraat als (multi)cultureel epicentrum. De tegelstickers wijzen je vanuit C-mine de weg naar de kleurrijke volksbuurt. Daar vind je een veelvoud aan Italiaanse trattoria's en Turkse bakkers naast enkele typische Vlaamse cafés, koffiehuizen en alternatieve snuistershops. Ter gelegenheid van de expo kregen alle winkels een ludieke Eames-sticker op het raam geplakt.

Tip: vraag bij het onthaal van C-mine het gratis boekje ‘Soul Food in de Vennestraat’ met een overzicht van alle adresjes.

Shop Top3

#1. In de pop-up van design galerie Vintage Village (Vennestraat 85) vind je designklassiekers van bekende designers. Uiteraard is er speciale aandacht voor originele Eames-objecten.

Vintage Village Vennestraat Genk
Eames Pop-up Store @ Vintage Village Vennestraat Genk

#2. Bij Galleriet (Vennestraat 187) ontdek je naast het Scandinavisch geïnspireerd design van de hand van interieurarchitect en meubelontwerpster Gilberte Claes ook collecties van opkomende Scandinavische ontwerpers. Vergeet zeker niet binnen te gluren bij de naast gelegen showroom Galleriet.Finse waar authentieke Scandinavische meubelen om een Instagram vragen.

Eames Gallleriet Vennestraat Genk
Eames Gallleriet Vennestraat Genk

#3. Conceptstore OJA (Vennestraat 145) - Objects, Jewels, Accessoires (& More) - is een  fijne combinatie van shop, galerie en atelier met een neus voor hedendaagse creaties, unieke juwelen en artistieke accessoires van opkomende Belgische ontwerpers.

OJA Conceptstore, Vennestraat Genk
OJA Conceptstore, Vennestraat Genk
OJA Conceptstore Vennestraat Genk
OJA Conceptstore Vennestraat Genk

 

2/

Logeren: One night in Hasselt

Laat de historische site van C-mine met de terrils van Waterschei - op het lijstje van mooiste wandelroutes - achter je en vervolg je route richting Hasselt.
Check in bij B&B Amuse Couche, een charmant gastenverblijf met vier stijlvolle kamers ondergebracht in een oude jeneverstokerij. Het industriële karakterpand is een nostalgische herinnering aan de voormalige 'Distellerie André Claes'.
BB Amuse Couche Hasselt
BB Amuse Couche Hasselt
De spreidstand tussen heden en verleden is voelbaar tot in de kleinste details. Van de metershoge schoorstenen en de verweerde bakstenen buitenmuren tot de originele gietijzeren ramen die uitkijken op een uitgestrekt natuurdomein.
Amuse Couche Hasselt
Amuse Couche Hasselt

Na een deugddoende nacht in een queensize boxspring schuif je aan voor een uitgebreid ontbijt met (of zonder) bubbels. Kwestie van goed voorbereid aan je shoppingtrip door Hasselt te beginnen...

Boek hier je kamer met ontbijt vanaf 50 € per nacht/per persoon