Foodtrip adresjes: onze favoriete restaurants, bakkerijen en koffiebars in Rijsel

Geüpdatet op 29 april 2022 door Emilie Mascia Foto’s: Elodie Buski
Foodtrip adresjes: onze favoriete restaurants, bakkerijen en koffiebars in Rijsel

Rijsel, de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, ligt op amper een uur rijden van Brussel. De stad heeft ons hart veroverd met haar spontaniteit en authentieke architectuur. Op elke straathoek vind je wel iets om je maag te vullen en bovendien voel je je hier echt thuis. Dit zijn onze favoriete adresjes voor een foodtrip in Rijsel.

Streekgerechten en sterrenrestaurants: Rijsel voor foodies

Toen Rijsel in 2004 werd verkozen tot culturele hoofdstad van Europa, heeft de stad een nieuwe adem, een nieuw elan en zelfs een tweede jeugd gekregen. De studentenstad, die op zoek was naar dynamiek, kreeg er heel wat interessante evenementen, aantrekkelijke tentoonstellingen en andere trekpleisters bij. Vandaag heeft de grootste stad van Noord-Frankrijk iets voor alle doelgroepen. Aan het treinstation Lille Flandres heb je het enorme winkelcentrum Euralille, dat vooral jongeren charmeert, en de Tripostal, die liefhebbers van hedendaagse kunst trekt. Aan de andere kant ligt de stad zelf, met de prachtige wijk Vieux-Lille. Dankzij een intelligente restauratie verleidt de wijk de bezoekers met haar vele kasseistraatjes en authentieke, kleurrijke gevels.

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip

Hier kun je flaneren met de blik naar de hemel gericht om de prachtige verscheidenheid aan architectuur te observeren. Vieux-Lille is een echte smeltkroes, wat zich ook in de gastronomie vertaalt. De wijk staat bekend om haar typische brouwerijen, mosselen met friet, een maroilles-taart of een traditionele Welsh. Maar er is ook een groot aantal adresjes die iets moois doen met terroir-producten, dankzij een nieuwe generatie chefs die zich goed bewust zijn van het enorme potentieel dat hun regio biedt.

Zo heb je onder meer de geïnspireerde kok Nicolas Pourcheresse en zijn restaurant Le Vagabond, de instinctieve Steven Ramon in de Rouge Barre, Diego Delbecq en Camille Pailleau die in de recentste Gault Millau al worden vermeld met hun pas gestarte restaurant Rozo, of Tom Truy-Courties die de keuken van Meert laat swingen. De grootste purist van allemaal blijft Florent Ladeyn, ex-finalist van het programma Top Chef. Zijn aanpak focust op lokale producten, vanaf het vlees tot en met het laatste zoutkorreltje op een gerecht. Na zijn Auberge du Vermont (in Boeschepe) en de Vlaamse kantine Bloempot (Rijsel), lanceert hij in maart Bierbuik: een nieuwe feestelijke en coole plek waar je complexloze gerechten proeft, bereid op een houtvuur en begeleid door ter plaatse gebrouwen bier. ‘We willen tonen dat gastronomie niet per se elitair moet zijn’, zegt Florent Ladeyn. Om dat idee te promoten, organiseert het collectief Mange, Lille! (Mangelille.com) jaarlijks heel wat openbare evenementen. Het bewijs dat Rijsel effectief de nieuwe bestemming voor foodies is...

De leukste culinaire adresjes in Rijsel

MEERT

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, meert

Er beweegt wat in het beroemdste gastronomische instituut van Rijsel. Huis Meert staat bekend om zijn zoete lekkernijen, gebak en beroemde vanillewafels, maar is sinds 2008 ook een restaurant. De amper 26-jarige Tom Truy-Courties roert er in de potten. Zijn idee? Introduceer een volledig nieuwe dynamiek door jezelf te omringen met een jonge brigade die snakt naar creativiteit. Zijn collega's noemen hem een designer op het bord, en hij houdt van verrassingen. Voor het avondmenu aarzelt hij niet om een cocktail of biertje voor te stellen in plaats van een bijpassende wijn. Hij gebruikt voornamelijk lokale producten met een Vlaamse inslag. Het extraatje? Een verfijnde bordschikking, een kunstenaar waardig...

Rue Esquermoise 25-27, 59000 Lille. + 33 3 20 57 93 33.

Breng een bezoekje

AUX MERVEILLEUX DE FRED

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, aux merveilleux de fred

Elk weekend staan ze in de rij in het oude Lille om dit nationale gebakje op te halen: de merveilleux. Die verrukt alle zoetekauwen met zijn knapperige meringue-rondjes, slagroom en chocoladeschilfers. Wist je trouwens dat ook deze specialiteit afkomstig is uit het noorden van Frankrijk? Frédéric Vaucamps heeft er enorm succes mee en exporteert het gebakje naar heel Europa en zelfs New York. Een delicatesse! 

Rue de la Monnaie 67, 59800 Lille. + 33 3 20 51 99 59.

Breng een bezoekje

COØK KAFFE

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, cook caffe

Dé plek voor de koffieliefhebber bestaat nog maar een jaar en neemt ons mee naar een Scandinavisch universum. Na verschillende reizen naar Kopenhagen werd Clement Faivre verliefd op fika: een ritueel dat erin bestaat om tijd uit te trekken voor een koffiepauze en een gebakje. De koffieliefhebber had het idee om een uitgepuurde en gezellige plek te creëren die deze Deense traditie centraal stelt. Hij importeert een filterkoffie uit een Deense koffiebranderij die bekendstaat om zijn krachtige aroma's. Achter de toonbank ligt zelfgemaakt gebak dat je doet watertanden: kannelbullar, worteltaart, croissants of semlor, een kardemombrioche met banketbakkersroom en marsepein, versierd met slagroom.

Rue Jean Sans Peur 4, 59000 Lille. +33 3 59 54 62 39.

LA TABLE DU CLARANCE

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, la table du clarance

In een herenhuis uit de 18de eeuw vind je een van de beste restaurants van Lille. La Table du Clarance is bekroond met een ster in de Michelingids en biedt een bijzondere smaakervaring. In de keuken van dit Relais & Châteaux: Thibaut Gamba. Na omzwervingen via Parijs, New York en het Noorse Bergen, werd deze Vogezenaar al snel een fan van het Vlaamse terroir. Het resultaat? Exquise gerechten die doen denken aan Franse tuinen.

Rue de la Barre 32, 59800 Lille. + 33 3 59 36 35 59.

Breng een bezoekje

ÉPICERIE MADAME

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, epicerie madame

Zin om je karretje vol te laden? Epicerie Madame is de perfecte plek om bijzondere producten met een mooie geschiedenis te ontdekken. Originele spreads, elegante confituren, een mooie theeselectie, tapenades, verfijnde conserven ... Hier vind je het beste van het beste uit heel Frankrijk, maar ook uit andere landen, zoals Japans yuzu-sap of een sesampasta recht uit Libanon. Het enige probleem is dat je in de verleiding komt om alles te kopen.

Rue Lepelletier 33, 59800 Lille, France.

Breng een bezoekje

LA CLAIRIÈRE

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip

Een wandeling door Rijsel kan niet zonder een veganistisch adres, helemaal in lijn met de gezondheidstrend. La Clairière brengt je onmiddellijk in de goede stemming met zijn lekkere en gezonde menu en de gezellige setting van planten en rotan. Dit restaurant annex theesalon biedt mooie, kleurrijke gerechten: originele hummus, maaltijdsalades, een hamburger op basis van rode bonen ... Alle ingrediënten zijn biologisch, zonder palmolie en uiteraard veggie. Goed om weten: dit adresje is hondvriendelijk, dus je hoeft je beste vriend niet thuis te laten.

Boulevard de la Liberté 75, 59000 Lille. + 33 3 20 11 23 16.

BLOEMPOT & BIERBUIK

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, bloempot, bierbuik

Florent Ladeyn staat bekend om zijn liefde voor het platteland en de natuur, en hij is een sterke voorstander van de terroirkeuken. Die filosofie brengt hij meticuleus in de praktijk in zijn sterrenrestaurant l’Auberge du Vert Mont. In 2013 opent hij samen met Kevin Rolland zijn eerste restaurant in het hart van het oude Rijsel: de Bloempot. Sinds de opening is het daar altijd volzet. Je passeert er eerst een binnenplaats bezaaid met balen stro, een duidelijke verwijzing naar het universum van de chef. Deze (Vlaamse kantine( is een prachtige liefdesverklaring aan het terroir en de lokale producenten. ‘Van hun handen in de grond naar mijn handen aan het fornuis’: dat is de uitdrukking die hij gebruikt.

Het nieuwste project van deze autodidactische kok? De Bierbuik, dat zijn deuren opent in maart. Het idee: een uiterst gezellige plek met een ​​snelle en gezonde keuken, op het ritme van de seizoenen en de lokale producten. Begeleid door een goed biertje, origineel, een beetje crazy en ter plaatse gebrouwen. Wat wil je nog meer?

Rue des Bouchers 22, 59800 Lille.

Breng een bezoekje

LA BELLEZZA

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, la bellezza

Je hoeft dit nieuwe trendy restaurant maar binnen te wandelen om je onmiddellijk in Italië te wanen. Met Italiaanse geroezemoes op de achtergrond worden we verrast door een omgeving waar alles gigantissime is. Een eerste ruimte heeft een bar met retroverlichting en duizenden flessen. Een tweede ruimte is een echte casa di mama, met een bewust kitscherige kant en een uitzicht op de drukke keuken. Er is ook nog een derde ruimte op de eerste verdieping.

Wat de plek speciaal maakt, is de ongelooflijke sfeer. Hier kun je op je gemak nippen van een Bitch Spritz of een Gingi Hadid, begeleid door een de gerookte stracciatella-fondant: romige burrata die je met een klein lepeltje degusteert (om van te watertanden!). Laat je daarna verleiden door de beroemde pasta met truffel of de pizza Regina Instagram die, zoals de naam al doet vermoeden, het goed zal doen op de sociale media. Njammie!

Pssst... we verklappen je ook het recept voor hun beroemde pasta met truffels.

Rue Esquermoise 126, 59800 Lille.

ROZO

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, rozo

Dit gastronomische restaurant is momenteel the talk of the town. En terecht: de twee jonge chef-koks Diego Delbecq (zout) en Camille Pailleau (zoet) hebben zojuist hun eerste vermelding in Gault & Millau gekregen. Wat maakt de kaart speciaal? Het duo werkt met toegankelijke producten, gepimpt met trendy kooktechnieken die ze opgepikt hebben bij hun leermeesters (Marc Meurin, Plaza Athenee, Meurice en Yann Couvreur, om er maar een paar te noemen). Vergeet niet om verschillende maanden van tevoren te reserveren ...

Rue de la Monnaie 79, 59000 Lille. + 33 9 83 46 55 00.

Breng een bezoekje

 WALLY’S COFFEE

rijsel, food, eten, adres, restaurant, citytrip, wally's coffee

Een echt succesverhaal, deze trendy coffeeshop die op korte tijd een blijvertje is geworden. De eerste vestiging was in een krappe ruimte. Na vier jaar verhuisde Wally's coffee naar een enorm industrieel gebouw. Koffie is de specialiteit, maar wat Wally zo succesvol heeft gemaakt, is de freakshake: een heerlijk monsterlijke milkshake met erbovenop huisgemaakt gebak naar keuze. Een caloriebom die ook fijnproevers kan bekoren. De rest kan zich laven aan de vele andere warme en koude dranken. Goed om weten: alle drankjes zijn verkrijgbaar in een lactosevrije versie.

Rue du Molinel 133, 59800 Lille. + 33 9 81 04 67 59.

Extra food hotspots op onze radar

LA FACE B

Dit veganistische theesalon in Wazemmes verleidt ons met zelfgemaakte cake en zijn smakelijke, eenvoudige kaart.

Rue d'Esquermes 60, 59000 Lille. + 33 9 86 23 63 33.

Breng een bezoekje

LES PETITS POISSONS

Zin in een hartig aperitiefhapje? Hier ben je aan het juiste adres: oesters, calamares, garnaalkroketten en andere wulken met een goed glas wijn.

Boulevard Jean-Baptiste Lebas 66, 59000 Lille. + 33 3 20 87 38 67.

Breng een bezoekje

LE COMPTOIR VOLANT

Een buitengewone foodtruck met uitstekende hamburgers, van gerijpt rundvlees... met liefde bereid.

Place des Patiniers 22, 5900 Lille. +33 3 20 31 49 65.

Breng een bezoekje