Oscars 2019: alle blunders, drama’s en winnaars

Geüpdatet op 26 mei 2019 door Laura Stynen
Oscars 2019: alle blunders, drama’s en winnaars

Gisterenavond werden in Hollywood voor de 91e keer The Oscars uitgereikt, een spetterende show waarin de belangrijkste filmprijzen ter wereld verdeeld werden. En dat gaat uiteraard gepaard met heel wat hilarische momenten, een overdosis glamour en het nodige drama...

Het award seizoen loopt stilaan op z'n einde. Eerder dit jaar werden al de Golden Globes, de Grammy's en de BAFTA's verdeeld. Gisterenavond was het de beurt aan The Oscars, uitgereikt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Deze kwam de afgelopen maanden verschillende keren in het nieuws, onder andere met enkele mislukte pogingen om de populariteit van de show te herstellen.

1/

Blunders van The Academy

De Oscars hebben al enkele jaren te maken met dalende kijkcijfers. De show duurt dan ook uren en er zijn weinig mensen die zin hebben in zo'n langgerekte liveshow met films die vaak voor het grote publiek onbekend zijn. Daarom wilde men het dit jaar anders aanpakken en ontstond het idee om de show in te korten. Een mogelijke oplossing volgens The Academy was om enkele prijzen tijdens de reclameblokken uit te reiken. Maar verschillende grote namen uit de filmwereld waren het daar niet mee eens en uitten kritiek. Het zou namelijk lijken alsof de categorieën in kwestie als 'minder belangrijk' beschouwd worden. The Academy gaf oorspronkelijk geen gehoor aan de kritiek, maar trok het besluit uiteindelijk toch weer in.

Een andere poging om aan populariteit te winnen was om een nieuwe categorie in het leven te roepen, die van Beste Populaire Film. Hiermee wilde men grote publiekstrekkers ook de kans geven om een gouden beeldje te winnen, omdat deze in het verleden vaak naast de prijzen grepen. Maar dit idee werd in de filmwereld onthaald als 'een troostprijs' en verschillende makers lieten weten dat ze enkel zin hadden in 'een serieuze nominatie'. De categorie werd vervolgens opnieuw geschrapt. Wel breidde men enkele jaren geleden al het aantal nominaties in de categorie Beste Film uit, waardoor daar nu alsnog plaats is voor blockbusters als Bohemian Rhapsody en Black Panther.

In december vorig jaar kwamen de Oscars opnieuw in opspraak nadat de presentator van de awardshow bekend gemaakt werd. Dat was niemand minder dan de Amerikaanse komiek Kevin Hart. Enkele dagen na de aankondiging ontstond echter ophef. De komiek heeft in het verleden namelijk tientallen anti-homotweets de wereld ingestuurd. Daarvan had hij er verschillende verwijderd, maar de screenshots liegen er niet om. Van de Academy moest hij dan ook zijn verontschuldigingen aanbieden, maar die kwamen voor velen te laat. Enkele dagen later besloot Hart zich terug te trekken uit de show 'om de aandacht niet af te leiden van de artiesten'. En nu? The Academy liet weten geen centrale presentator aan te stellen dit jaar. Verschillende hosts zullen de taak op zich nemen.

2/

De nominaties

Op 22 januari werden de nominaties voor The Oscars bekend gemaakt. In 24 verschillende categorieën vielen er dit jaar prijzen te winnen. Maar ook de bekendmaking van de genomineerden ging gepaard met heel wat controverse.

Zo viel de nominatie van Detainment in de categorie Beste Kortfilm niet in goede aarde. De Ierse film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de moord op de 2-jarige James Bulger in 1993. In de film worden echter de echte interviews van het politieverhoor gebruikt, wat pijnlijke beelden oplevert voor de nabestaanden. Denise Fergus, de moeder van de kleine James, uitte daarover al eerder kritiek. Toen de film ook nog een Oscar-nominatie kreeg, postte ze de volgende boodschap op Twitter.

I cannot express how disgusted and upset I am at this so called film (...). It’s one thing making a film like this without contacting or getting permission from James’s family but another to have a child re-enact the final hours of James’s life before he was brutally murdered and making myself and my family have to relive this all over again!

The Academy liet intussen weten dat ze meeleven met de familie, maar de nominatie hield stand. De film won uiteindelijk geen Oscar.

Anderen waren dan weer verontwaardigd over het feit dat er alweer geen vrouwelijke regisseur tussen de nominaties te bespeuren was. In de voorbije 90 edities van The Oscars, werden er in totaal slechts vijf vrouwen genomineerd in de categorie Beste Regisseur. Slechts één van hen mocht uiteindelijk het gouden beeldje mee naar huis nemen.

3/

Spin-off drama

Een van de meest geanticipeerde momenten op deze Oscar-editie was ongetwijfeld de entrée van Lady Gaga: brengt ze Bradley Cooper mee als date of niet? De twee zijn samen te zien in de film A Star Is Born, waarvoor ze maar liefst acht Oscarnominaties kregen. Maar de chemie tussen de twee is volgens sommige fans niet gespeeld... Het viel een tijdje geleden al op dat Lady Gaga haar verlovingsring niet meer droeg en onlangs raakte bekend dat ze de verloving met Christian Carino verbrak. Op Valentijn onthulde Lady Gaga een nieuwe tattoo, die zou verwijzen naar Bradley Cooper. Voor de duidelijkheid: Bradley Cooper is nog steeds getrouwd, maar de fans geloven graag dat zijn relatie met Irina Shayk het beste wel heeft gehad. Allemaal toeval of - eveneens aannemelijk - gewoon goed geënsceneerde buzz om hun film onder de aandacht te brengen?

Jammer maar helaas: Bradley Cooper verscheen op de rode loper naast zijn vrouw Irina Shayk. En alsof dat nog niet genoeg was, nam het model in het Dolby Theatre plaats tussen Lady Gaga en haar man. Twitter - u raadt het - ontplofte.

bradley breaking his neck tryna see gaga this is too much i can't breathe - @bluntgaga

@bluntgaga

Toch was het voorval snel vergeten - al was het maar omdat het plaats maakte voor nog meer drama. Toen Bradley Cooper en Lady Gaga samen het nummer Shallow uit hun film A Star Is Born brachten, was alle magie waar u op gehoopt had, aanwezig. Het publiek kon zijn tranen niet bedwingen. Toen de twee hun duet samen achter de piano eindigde, spatte de chemie van het scherm. Een enkeling die nog niet overtuigd was, is dat nu wel. En ook Twitter huilde, lachte en droomde mee van een romance.

Why yes I did scream "KISS" from the balcony of the Dolby Theatre - @kylebuchanan

Um, should we leave? Seems like they want to be alone #Oscars - @chaneyj

I'm sorry, but if you're Bradleys wife, aren't you just... slightly... nervous? - @lkoturner

Het optreden werd beloond met een staande ovatie - ingezet door Bradleys vrouw - en even later ontvingen ze de Oscar voor Best Original Song. Het was van alle nominaties voor A Star Is Born overigens de enige Oscar die ze effectief mee naar huis mochten nemen.

oscars lady gaga bradley cooper

4/

Hilarische momenten

Niet alleen tranen tijdens de show, maar er werd ook heel wat afgelachen. Net als vorig jaar maakte Maya Rudolph het bont op het podium, ditmaal samen met Tina Fey en Amy Poehler. Na het openingsnummer namen ze de presentatierol op zich. Het drietal refereerde gretig naar al het drama dat vooraf ging aan de awardshow en dat werd gesmaakt.

Een andere opmerkelijke verschijning was Melissa McCarthy. Hoewel ze op de rode loper nog een stijlvol pak in wit en zwart droeg, betrad ze het podium in een totaal andere outfit: een koninklijke mantel, bezaaid met pluche konijnen. Hierin kondigde ze bloedserieus aan wie de award voor Best Costume Design won.

These artists create a prestige of textiles with authenticity, yet never distract from the story. Costume designers construct the looks around a character to a particular time and place in the subtlest, subtlest of ways.

Heel subtiel. Vervolgens kreeg ze de envelop met de winnaar bijna niet open omdat er - hoe kon het ook anders - een pluche beestje in de weg zat. Gelukkig schoot Bryan Tyree te hulp. De Oscar ging uiteindelijk naar Black Panther.

oscars

5/

Winnaars

Behalve drama, grappen en intriges, werden er gisteren ook nog prijzen uitgereikt in het Dolby Theatre. Een overzicht van alle winnaars van The Oscars 2019.

oscars winnaars
Rami Malek, Best Actor voor "Bohemian Rhapsody"; Olivia Colman, Best Actress voor "The Favourite"; Regina King, Best Supporting Actress voor "If Beale Street Could Talk"; Mahershala Ali, Best Supporting Actor voor "Green Book"

6/

oscars
Jim Burke, Charles B. Wessler, Nick Vallelonga, Peter Farrelly, Brian Currie, Best Picture en Best Original Screenplay voor "Green Book"

7/

oscars winnaar
Lady Gaga, Best Original Song voor "Shallow" uit "A Star is Born"

8/

oscars
Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman, Phil Lord en Christopher Miller, Best Animated Feature Film voor "Spider-Man: Into the Spider-Verse"

9/

oscars
Jay Hart en Hannah Beachler, Best Production Design voor "Black Panther"

10/

oscars
Ruth E. Carter, Best Costume Design voor "Black Panther"

11/

oscars
componist Ludwig Goransson, Best Original Score voor "Black Panther"

12/

oscars
Alfonso Cuaron, Best Foreign Language Film, Best Director en Best Cinematography voor "Roma"

13/

oscars
Kate Biscoe, Makeup and Hairstyling voor "Vice"

14/

oscars
Paul Massey, Tim Cavagin en John Casali, Best Sound Mixing voor "Bohemian Rhapsody"

15/

oscars
Nina Hartstone en John Warhurst, Best Sound Editing voor "Bohemian Rhapsody"

16/

oscars
Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes en Shannon Dill, Best Documentary Feature voor "Free Solo"

17/

oscars
John Ottman, Best Film Editing voor "Bohemian Rhapsody"

18/

oscars
Becky Neiman-Cobb en Domee Shi, Best Animated Short Film voor "Bao"

19/

oscars
Ian Hunter, J.D. Schwalm, Paul Lambert en Tristan Myles, Best Visual Effects voor "First Man"

20/

oscars
Guy Nattiv en Jaime Ray Newman, Best Live Action Short Film voor "Skin"

21/

oscars
Melissa Berton en Rayka Zehtabchi, Best Documentary Short Subject voor "Period. End of Sentence"

22/

oscars
Director-writer Spike Lee, Best Adapted Screenplay voor "BlacKkKlansman"

23/

oscars
Producers David Rabinowitz, Charlie Wachtel en Kevin Willmot, Best Adapted Screenplay voor "BlacKkKlansman"