Recept: Proef de Caraïben met La bandera Dominicana

Gepubliceerd op 6 November 2018 door ELLE België
Recept: Proef de Caraïben met La bandera Dominicana

Het hoeft niet altijd Italiaans of Chinees te zijn. Heb je zin om je culinaire grenzen te verleggen, probeer dan dit heerlijke gerechtje uit de Domenicaanse Republiek.

Rijst, bonen en kip, deze drie ingrediënten vormen de basis van de Zuid-Amerikaanse keuken. Natuurlijk geeft elk land hieraan zijn eigen draai. Zelf zijn we dol op het nationaal gerecht van de Dominicaanse Republiek dat de naam La Bandera Dominicana kreeg, wat de Dominicaanse vlag betekent. Dus heb je zin om eens lekker Caribisch te eten, probeer dan dit originele Domenicaanse receptje.

Ingrediënten

Witte rijst

5 eetlepels plantaardige olie
1 1/4 koffielepels zout
6 bekers water
3 1/2 bekers rijst

Gestoofde bonen

2 blikken rode Kidney bonen
1 beker water
1 eetlepel olijfolie
1 snuifje oregano
1/2 Maggie kippen bouillonblokje
1 paprika in stukjes
1 kleine rode ui in stukjes
2 teentjes knoflook
1 beker tomatensaus
1/2 koffielepel verse koriander
1 eetlepel zout (of meer naar smaak)

Gestoofde kip

1 kg kip in gelijke grote blokjes
2 limoenen
1 koffielepel oregano
1/2 Maggie kippen bouillonblokje
1 kleine rode ui in stukjes
1 koffielepel zout
1 teentje knoflook
2 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel witte suiker
1 bekers water
2 tomaten in stukken
1 groene of rode paprika in stukjes
1 beker tomaten saus
verse koriander
een snuifje peper

Bereiding

Rijst

1. Kook het water en voeg de olie en zout aan toe. Wanneer het water begint te koken voeg de rijst er aan toe.
2. Roer vaak door de rijst zodat de deze niet tegen de bodem blijft plakken.
3. Wanneer het water helemaal verdampt is, dek de rijst af met een deksel en laat zacht doorkoken over een heel licht vuur. Na 15 min proef of de rijst klaar is. Als deze nog niet zacht genoeg is laat 5 min over een zacht vuur doorkoken.

Gestoofde bonen

1. Spoel de bonen met water.
2. Verwarm de olie over een middelmatig vuur.
3. Voeg de oregano, paprika, ui, knoflook, tomatensaus, kippenbouillonblokje, zout en koriander toe. Laat alles 3 minuten koken en af en toe roeren. Voeg erna de bonen en laat paar minuten koken.
4. Voeg het water toe en plet zachtjes de bonen.
5. Laat saus zachtjes verder pruttelen tot deze een dikkere consistentie heeft.

Gestoofde kip

1 Snijd de kip in even grote stukken en scrub alle stukken met de limoensap.
2. In een kom mix de kip, oregano, ui, zout en knoflook. Laat 30 minuten marineren.
3. Verwarm in een kookpot de olie over een middelmatig vuur en voeg de suiker er aan toe. Wanneer de suiker bruin is leg de kip in de pot en bak alle kanten tot het vlees een lichtbruine kleur heeft.
4. Voeg twee eetlepels water toe en laat het vlees afgedekt koken. Blijf water toevoegen wanneer het nodig is.
5. Voeg de ui, tomaten, paprika, knoflook, kippenbouillonblokje en tomatensaus toe en laat koken tot de groenten zacht zijn. Voeg al laatste zout, peper en koriander toe.

Serveer alles samen in een bord en geniet van dit vullend en smaakvolle gerecht.

Smakelijk!

Word deel van de ELLE community door je foto’s op Instagram te posten onder de hashtag #ELLEfoodteam!