7 tips om je smartphoneverslaving achter het stuur tegen te gaan

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laure Vandendaele
7 tips om je smartphoneverslaving achter het stuur tegen te gaan

Autorijden en de laatste Instastories van je crush bekijken gaan absoluut niet samen. Toch maken heel wat automobilisten van hun tijd achter het stuur gebruik om snel die mail te lezen, een foto te liken of een berichtje te sturen. Hoogtijd om komaf te maken met die smartphoneverslaving. Deze tips helpen je op weg.

Je hoeft maar naast of achter (via de achteruitkijkspiegel, uiteraard) je te kijken tijdens de ochtendspits en daar zijn ze: de zombies wiens blik gegarandeerd gekluisterd is aan schermpje op hun schoot. Het lijkt misschien onschuldig om snel op dat berichtje in de WhatsApp-groep te antwoorden maar niets is minder waar. We denken dat we kunnen multitasken, maar uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde blijkt dat dit absoluut niet klopt. Daarom introduceert de VSV dit jaar de ‘mentale automodus’ die je een aantal mogelijkheden geeft om het smartphonegebruik achter het stuur te beperken.

smartphone auto

1. Hou je gsm buiten handbereik

Leg voor je aan je rit begint je smartphone buiten handbereik, bijvoorbeeld in het handschoenkastje, achter in de kofferbak of in je handtas. Als je je toestel dan ook nog eens op stil zet, is er geen kans om afgeleid te raken.

2. Zet je gsm op 'niet storen'

De ‘niet storen’-functie houdt binnenkomende meldingen tegen tijdens het rijden. Oproepen van favorieten komen nog door en functies als gps en muziek kan je nog blijven gebruiken.

1/

smartphone stil autorijden

3. Gsm op stil

Zet voor je aan een rit begint je gsm op stil. Zo word je niet afgeleid door binnenkomende meldingen. Je GPS en muziek kan je blijven gebruiken.

4. Handsfree via de carkit

Verbind voor je aan je rit begint je smartphone met de carkit. Zo kan je, indien echt nodig, toch bellen met je handen aan het stuur en je ogen op de weg.

2/

5. Tool 1 – IOS Automodus

Naast alle verschillende tools en apps heeft Apple in het iOS 11 besturingssysteem de automodus ontwikkeld om veilig autorijden te stimuleren. De automodus herkent namelijk of je aan het autorijden bent. Hier hoef je niets voor te doen. De automodus ‘niet storen tijdens het autorijden’ gaat automatisch aan. In de automodus is het ook mogelijk om automatisch een sms-bericht te versturen.

6. Tool 2 – Save Drive Pod

Nog een leuke app die je helpt om je smartphone minder te gebruiken tijdens het rijden is Save Drive Pod. Zodra je begint te rijden blokkeert de app je scherm en deblokkeert zodra je stilstaat. Handsfree bellen en het navigatiesysteem blijven tijdens het rijden beschikbaar. Een apparaatje (pod) in de auto, een app op je smartphone en een server zorgen er samen voor dat de app niet uitgeschakeld kan worden. Hiermee onderscheidt de app zich ten opzichte van andere apps.

7. Tool 3 – AirPod

Indien je auto niet over Apple Carplay of Android auto beschikt, dan kun je ervoor kiezen om de goedkopere variant te gebruiken: AirPod. De draadloze draadloze oortjes werkt vanaf besturingssysteem iOS10 en stuur je aan door je stem te gebruiken.

Bron: Vlaamse Stichting Verkeerskunde