Deco tips: zo maak je je terras helemaal lenteproof

Gepubliceerd op 15 februari 2022 door ELLE België
Deco tips: zo maak je je terras helemaal lenteproof© La Redoute

Berg die fleece dekens en dikke truien maar mooi weer op, want de lentekriebels zijn te voelen en het zonnetje is in zicht. De komende maanden kunnen we ons verheugen op langere dagen, een warmere avondzon en lekker aperitieven op het terras. Tijd dus om je balkon, terras of tuin helemaal lenteklaar te maken en je koffiepauzes voortaan buiten te houden. Met deze 5 eenvoudige tips pimp je je patio als een pro.

1. Gezellige verlichting

Pint Embed Link

Het is een klassieker, maar gezellige verlichting maakt een wereld van verschil. Hang feeërieke guirlandes of lampionnetjes op, zet enkele stompkaarsen op de grond en brand theelichtjes in lantaarns. Mag het iets moderner? Denk aan kleine tuinlampen die een iets elegantere look uitstralen of een grote vloerlamp om een chique statement te maken. Het belangrijkste idee? Dat jouw terras of patio uitnodigt om er te genieten met een glas in de hand, het avondzonnetje op de huid en een gezellige sfeer.

2. Potten en planten

Pint Embed Link

Je hebt helemaal geen grote tuin nodig om jezelf toch te omringen met het nodige gezonde groen. Plaats gewoon enkele potplanten, fleurige bloemen of mooie klimplanten op je terras, en je waant je direct in een rustgevend paradijs. Of je nu liever houdt van een urban jungle of een Japanse zentuin, met wat groen breng je een terras of balkon tot leven. Zo trek je ook nog eens blije bijtjes, vlinders of zelfs kleine vogels aan. Dat is pas lente! Weet je niet waar te beginnen? Lees meer over de geschikte planten voor jouw terras of vind handige tips in onze selectie boeken over bloemen en planten.

3. Aangename vloerbedekking

Pint Embed Link

Heb je nog een oude terrasvloer die je liefst wil bedekken? Met enkele oosterse tapijten maak je het al een stuk gezelliger, én aangenamer voor koude voeten. Wil je je terras een hele make-over geven, dan kan je zelf aan de slag met kleurrijke terrazzo tegels of een prachtige mozaïekvloer voor ultieme vakantie vibes. Zelf niet zo handig? Laat een terras van gepolierd beton aanleggen voor een moderne, strakke look. Wat je ook kiest, geef de nodige liefdevolle aandacht aan de vloer.

4. Uitnodigende stoffen

Pint Embed Link

Kleed je terras aan met meters zweverig textiel voor een loungy Ibiza-gevoel. Zet een comfortabele poef neer, maak een hangmat vast, leg tapijten op de grond en sierkussens op een lage bank. Je kan kiezen voor een eerder minimalistische, Scandinavische vibe of juist lekker decadent en bohemien gaan, whatever floats your boat. Laat je terras een uitnodiging zijn om neer te ploffen en even op rust te komen.

5. Zuiderse kleuren

Pint Embed Link

Ben je 'gezegend' met een oude baksteenmuur of kan die oude wand wel een oppepper gebruiken? Neem een verfborstel in de hand en fleur een wand op met een opvallende kleur - denk aan Mexicaanse of Caribische, zonovergoten straatjes. Of ga voor meer zuiderse tinten, zoals zinderend terracotta of verfrissend oceaanblauw. Wij durven erom te wedden dat zowel je terras als je eigen humeur een flinke boost krijgt. Ben je artistiek aangelegd, maak van je muur dan een echte eye-catcher met een unieke schildering of edgy street art.

Zo ga je zelf aan de slag:

 

tuinset, westwing
Vierdelige houten tuinset, Westwing, €1.299

Shop hier

tuintapijt, maisons du monde
Zwart geweven jacquardtuintapijt, Maisons du Monde, €139

Shop hier

lounge chair, HAY
Olijfgroene loungechair, HAY, €425

Shop hier

Zitbank voor tuin, maisons du monde
Moduleerbare tuinzetel, Maisons du Monde, €299

Shop hier

 

Plantenrek, Dille & Kamille
Zwart plantenrek, Dille & Kamille, €34,95

Shop hier

plantenbakken, made
Muntgroene en mosterd plantenbak (set van 2), MADE, €139

Shop hier

Tuinstoel, Sissy-Boy
Lichtgroene stoel, Sissy-Boy, €139,99

Shop hier

draagbare tuinlamp, HAY
Draagbare tuinlamp, HAY, €65

Shop hier

klapstoel, westwing
Inklapbare ligstoel, Westwing, €79,99

Shop hier

 

Door Naomi Ghyssaert.

LEES OOK: De mooiste planten voor een klein terras