De mooiste planten voor een klein terras

Gepubliceerd op 5 maart 2021 door Lore Ginneberge
De mooiste planten voor een klein terras

Geen grote tuin ter beschikking, maar wel fan van een beetje groen? Ook kleinere ruimtes zoals een terras of balkon kan opgefleurd worden met leuke planten. Zo kies je het juiste exemplaar voor jouw plekje:

Planten heb je nooit teveel. Naast de leefruimte, slaapkamer en zelfs badkamer, heeft ook je terras baat bij een groene toets. Hoe beperkt de ruimte ook is, er zijn tal van originele manieren om kruiden, bloemen en plantjes te installeren. Zo waan je je altijd in een groene oase, zelfs al woon je pal in de stad.

Hoe plaats je de planten?

1. Hangplanten

Dit is een geschikte optie voor op het balkon. Omdat je weinig ruimte hebt, is het een kwestie van in de hoogte te werken. De klassieke oplossing zijn planten in bloembakken aan de rand van het balkon.

Pint Embed Link

Op deze manier wordt zelfs het kleinste plekje omgetoverd tot een sfeervolle hoek. Een andere, meer DIY-optie is om aan de slag te gaan met planken en touw tot je iets zoals dit bekomt:

Pint Embed Link

Ideaal om bijvoorbeeld meerdere potjes met kruiden op te hangen naast elkaar. Enkel nog wat oefenen met zagen en timmeren.

2. Aan de muur

Deze inventieve oplossing, ook wel verticale tuin genoemd, past bij iedereen met een groot balkon of klein terras. Belangrijk is natuurlijk om een vrije muur te hebben waarin je kan én mag boren.

Pint Embed Link

Dergelijk plantenrek kan je zelf in elkaar knutselen, maar gelukkig bestaan er ook kant-en-klare constructies zoals deze van IKEA. Voor handige Harry's is er deze DIY plantenmuur. Ontzettend mooi, mits de juiste behendigheid.

Pint Embed Link

3. Op een ladder

Nog zo'n creatief idee is om planten op een ladder te plaatsen. Neemt iets meer plaats in dan een verticale tuin, maar is lekker makkelijk te installeren.

Pint Embed Link

Ook in dit geval kan je ladders kopen met potjes inbegrepen, maar niets houd je tegen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Deze inventieve plantenladders staan trouwens ook beeldig binnenshuis.

4. Op de grond

Je kan jouw planten natuurlijk ook netjes op de grond plaatsen. Indien je terras of balkon genoeg ruimte biedt, zorgen potten van verschillende grootte voor een speels effect.

Pint Embed Link

En waarom kiezen? Echte green queens combineren staande planten met laddertjes, verticale tuinen en balkonplanten. Van een urban jungle gesproken...

Pint Embed Link

Welke planten zijn geschikt?

Let bij het maken van je keuze niet alleen op de oppervlakte, maar hou ook rekening met de oriëntatie van je terras. Een plek die overdag in de vlakke zon baadt, vraagt om andere planten dan een schaduwrijke ruimte. Ook het verschil tussen een overdekt, openlucht of dakterras is cruciaal bij het zoeken naar de juiste plant, want niet alle gewassen kunnen veel regen of wind verdragen.

1. Sterke buitenplanten

Speel op veilig met types die niet kapot te krijgen zijn (hier vind je tips om planten voortaan in leven te houden). Zo'n ijzersterk gewas is bijvoorbeeld de bamboeplant, een minimalistische sfeermaker op elk soort terras.

Pint Embed Link

Varens doen het ook goed, maar eerder op schaduwrijke plekjes. Bevindt je terras zich dus in het noorden of is je buitenplaats grotendeels overdekt, dan is dit een slimme keuze. Plaats je varens in een grote bloempot of laat 'm hangen over je balkon:

Pint Embed Link

'Onkruid vergaat niet', luidt het spreekwoord, maar dat geldt ook voor klimop. Deze klimplant overleeft alles en past perfect bij de verticale tuinideeën: laat groeien aan je plantmuur of hang hem op in een balkonbak.

Lees ook: 10 niet kapot te krijgen planten

2. Kleine boompjes

Fruitboompjes zijn de ideale keuze. Niet enkel werpt dit  letterlijk z'n vruchten af, zo'n boompje zorgt bovendien voor iets meer privacy. Nooit meer last van nieuwsgierige buren! Daarnaast kunnen olijf- en vijgeboompjes  erg goed tegen zon en warmte, ideaal dus voor een zuidelijk georiënteerd terras. Ook kleine citrusbomen zorgen voor een Zuiderse vibe.

Pint Embed Link

3. Geurige bloemen en kruiden

Stadslucht kan natuurlijk niet tippen aan de frisse aroma's in het bos en de kruidige geuren van het platteland, maar met lekker ruikende planten en een beetje verbeelding breng je die heerlijke natuurgeuren naar je stadsbalkon. Kies voor lavendel of voor allerlei verse tuinkruiden als rozemarijn en tijm. Je waant je zo in de Provence.

Pint Embed Link

Wie eerder van bloemiger parfums houdt, zit goed met kamperfoelie (een prachtige klimplant), jasmijn en geraniums.

Pint Embed Link

Extra tips nodig? Het boek 'Tuinieren in potten'  biedt raad bij het opfleuren van jouw balkon of terras.

Lees ook: 10 roze planten om je interieur op te vrolijken