Dertigers hebben het meest last van liefdesverdriet

Geüpdatet op 14 april 2023 door Coco Stellar en Laure Vandendaele
Dertigers hebben het meest last van liefdesverdriet

Een gebroken hart doet altijd pijn, maar bij dertigers schijnt het net iets harder...

Liefdesverdriet als twintiger

Shit just got real. Je hebt je eerste baan, je eerste auto, je betaalt (hopelijk) je eigen rekeningen. En net als je vindt dat je het mooi voor elkaar hebt, laat de liefde van je leven je via Snapchat weten dat hij iemand anders heeft. Je kwijnt wekenlang weg in foetushouding, draagt alleen nog afgewassen hoodies en vijgewatcht Lovesick tot die ellendige Netflix-pop-up komt vragen of je nog niet dood bent. En toch is dit het allerbeste wat je kon overkomen, al zal je dat pas veel later beseffen, met de luxe van de terugblik.
Een pijnlijke liefdesbreuk in je twintigerjaren is een van de lullige maar noodzakelijke mijlpalen in je ontwikkeling. Iets van dezelfde orde als je wijsheidstanden laten trekken of bij de derde poging eindelijk slagen voor je herexamen. Op het moment zelf vervloek je de situatie, maar je hebt nog een heel leven plezier van het resultaat.

Lucky you dus! Liefdesverdriet is de perfecte leerschool om met intense emoties te leren omgaan. Je belandt van een extreme high n een desastreuze low. Je weent met twee keer meer snot dan normaal en je anders zo aanstekelijke lach klinkt nu als hysterisch gebalk. Als je niet ligt te vegeteren tussen oude pizzakorsten, ben je waarschijnlijk zijn achtergelaten bezittingen aan het slopen. Gelukkig kan je je dat als twintiger ook permitteren. Er loopt nog geen nageslacht rond, je moet nog geen trouwcadeaus teruggeven en geen huis verkopen. Je kan je dus gezellig wentelen in je miserie., gedurende enkele weken althans.

Kan je langer dan dertig minuten stoppen met snotteren? Dan wordt het tijd om weer naar buiten te gaan: zoek je vrienden op, vind een nieuwe hobby, laat de wereld weten dat je single bent en klaar om te daten. Je bent nu een survivor, een 2.0-versie van jezelf. Je kan haarfijn pinpointen wat je wel en niet leuk vond aan je relatie, en beseft dat je van je ex te veel bullshit hebt gepikt. Je bent onbevreesder en sterker dan ooit. Dat Cupido zijn pijlen maar gauw in de goeie richting mikt, want jij bent helemaal klaar voor het echte werk.

De twintiger getuigt

Magalie: "Op mijn 25ste zou ik gaan samenwonen met Lars. We hadden een afspraak met een makelaar want we wilden iets kopen in het Antwerpse. Ik stond in het huis op hem te wachten, met de makelaar naast me, maar geen Lars...Toen kreeg ik een sms: "Sorry, wil niet in Antwerpen wonen, wil ook niet met jou verder, was bang om het te zeggen." Achteraf heb ik nog twee keer met hem gebabbeld, ik was er helemaal kapot van!
Na drie weken had hij een ander. Ik was bang dat ik voor de rest van mijn leven alleen zou zijn. Maar geen jaar later leerde ik Gust kennen, die eigenlijk veel beter bij me past. Hij communiceert tenminste. Ik heb eruit geleerd dat ik mijn leven niet wil delen met een raadselachtige mossel. Ik weet nu ook wel dat ik zo'n breuk wel overleef."

Liefdesverdriet als dertiger

Het ligt heus niet aan jou, beste millennial, een break-up is wel degelijk zwaarder als je in je thirties bent. Je bent drukdrukdruk met je carrière, je verbouwingen en misschien zelfs je gezin. En dan ineens trekt je highschool sweetheart de deur achter zich dicht - hopelijk met zijn vingers ertussen! Misschien zat de mot er al een hele poos in en betreur je dat je je tijd niet beter hebt besteed. Of misschien had hij ook stiekem een affaire met jullie weddingplanner.
Wat er ook van zij, je staat voor een gigantische uitdaging en het is tijd om de bemiddelaar te bellen. Dat is althans de raad die je krijgt van je bezorgde vrienden en familieleden. Terwijl jij had gehoopt op een "Good for you! Ander en beter!".

Je kersverse singlestatus kan je verhullen met angst en onzekerheid. Zeker als je gesettelde vrienden hun Facebookmuur volplamuren met happy couple-foto's. Je bedenkt misschien dat de klok tikt of dat je de boot hebt gemist. Wie weet moet je financieel zelfs een paar versnellingen terugschakelen, met nu je meer dan ooit nood hebt aan fancy etentjes, sensuele massages en exotische vliegvakanties. Maar laat de moed niet zakken, dertiger: er is ook goed nieuws voor jou!

Break-ups tussen dertigers zijn erg ingrijpend, maar er bestaan gelukkig ook aangepaste bounce-back mechanismen. Twintigers bijvoorbeeld, krijgen meestal het advies om 'bezig te blijven' en nieuwe dingen op te zoeken. Dertigers hebben er juist baat bij om uitgebreid stil te staan bij de zaken. Zet je leven dus op orde, praat met je kinderen, bestudeer je financiën, stort je niet meteen in nieuwe projecten en adem vijf keer diep en uit voor je een Tinderprofiel aanmaakt. De Ware Liefde is misschien niet langer aan jou besteed, maar daarom hof je je nog niet tevreden stellen met iemand die 'Ne keer poepen?" een goede openingszin vindt.

Tijd is relatief (duh-uh) en je gaat de boot niet missen omdat je het enkele maanden of langer rustig aan doet. Durf na te denken over je liefdesdebacle: waar liep het fout en wat zou je in de toekomst anders doen? Koester je al heel je leven een speciaal plaatsje in je hart voor narcisten en psychopaten? Heb je een bijzondere gave om van elk akkefietje een nucleaire crisis te maken? Verstop je je bij elke woordenwisseling in de dichtstbijzijnde kast? Identificeer je patroon en doorbreek het. Dertigers die de tijd nemen om het stof te laten neerdwarrelen, landen sneller op hun pootjes. Stop chasing, start chilling!

De dertiger getuigt

Nele: "Toen mijn ex vorig jaar vertrok, verzekerde hij me dat er niemand anders is het spel was. Een maand later woonde hij al samen met zijn collega, en ik bleef alleen achter met onze dochter. De eerste maanden heb ik alleen maar gehuild. Op aanraden van een vriendin maakte ik een Tinderprofiel aan om mijn gedachten te verzetten. "Je moet onder een nieuwe vlam kruipen om over je ex te raken," lachte ze. Maar dat werkte niet voor mij. Ik heb twee keer slechte seks gehad met iemand die ik niet eens zo leuk vond, en toen ben ik ermee gestopt. Het haalde mijn zelfbeeld naar beneden. Ik ben nog steeds single, maar dankzij mijn dochtertje ben ik niet helemaal alleen. We hebben het best gezellig met ons tweetjes."

Liefdesverdriet na je dertigste

Scheiden doet niet alleen lijden, het kost ook een fortuin. Logisch dus dat veel koppels samenblijven tot de kinderen het huis uit zijn. Ze zijn in dat geval goed voorbereid op de breuk, de financiën zijn al lang uit elkaar en de kinderen zijn eerder opgelucht dan triest. Soms zijn er zelfs al back-uppartners voorzien.

Anders is het wanneer de liefde van je leven ten prooi valt aan een midlifecrisis. In dat geval ervaart de gedumpte partner de breuk als een complete verrassing. Opa is niet bereikbaar voor commentaar, want hij heeft het te druk met fitnessen en clubben. Hij gaat op vakantie met een piepjonge bimbo en ze laten matching tattoos zetten. De midlife meltdownis ugly voor beide partijen. Jij blijft achter met een gebroken zelfbeeld en hij beseft niet hoe bespottelijk hij oogt met die haarimplantaten.

Maar ook hier is goed nieuws. De mannelijke midlifecrisis is zo'n universeel gegeven dat jij jezelf niet in vraag hoeft te stellen, zoals de gedumpte dertiger. Moeder Natuur heeft simpelweg een monster gebaard waar jij als liefhebbende echtgenote machteloos tegenover staat! Je kan op veel sympathie rekenen van kinderen, familie en vrienden. Je ex krijgt minder begrip - hij oogst vooral commentaar op zijn veel te hippe sneakers. Het advies van ervaringsdeskundigen? Blijf niet bij de pakken zitten. Vind jezelf opnieuw uit, ga naar buiten, zoek een nieuwe hobby, maak nieuwe vrienden, focus op je (klein)kinderen, verhuis naar een nieuwe plek, maak een verre exotische reis, doe vrijwilligerswerk, volg een tantracurus...

De zestiger getuigt

Leen: "Tien jaar geleden wilde mijn man opeens met de motor door India gaan rijden. Ik denk dat hij zich liet inspireren door Zen and the Art of Motorcycle Maitenance, al denk ik niet dat hij het boek helemaal goed gelezen heeft. We hadden geen kinderen, ik was graag met hem meegegaan, maar blijkbaar was er geen plek achterop. Hij bleef een jaar weg, en toen hij terugkwam, had hij de scheidingspapieren bij. Als ik eraan terugdenk, krijg ik nog altijd koude rillingen. Daarna vertrok hij weer naar Azië, hij woont nu in Thailand, weet ik van horen zeggen. Ik ben sinds drie jaar samen met Paul, we leerden elkaar kennen op een online datingsite. Hij is niet avontuurlijk en hij vliegt niet graag. Perfect dus!"