10 tips tegen jaloezie: zo tem je het groene monster

Geüpdatet op 16 november 2018 door ELLE België
10 tips tegen jaloezie: zo tem je het groene monsterShutterstock

We zijn het er allemaal over eens dat een beetje jaloezie best nuttig kan zijn. Maar wat is gezond en wanneer wordt het ziekelijk? Heb je wel eens het gevoel dat je de liefde van je leven wegjaagt met je achterdocht? Zou je graag die zorgeloze, coole meid zijn die zich nooit zorgen maakt over de concurrentie? Met deze 10 tips bedwing je het groene monster.

#1. Hou van jezelf

Zeg niet: “Vind je me nog aantrekkelijk?” Zeg: “Kijk eens hier wat een mooie billen. Jij hebt wel geluk met mij!”

#2. Geef toe dat je jaloers bent

Het groene monster verliest zijn macht als je je niet langer schaamt voor je gevoelens. Praat erover met je lief en je vriendinnen.

1/

jaloezie, tips, relatie
Shutterstock

#3. Stop the blame game

Zeg niet: “Jij loert de hele tijd naar lekkere meiden, hou ermee op!” Probeer wat humor, diplomatie en respect aan de dag te leggen. Zeg: “Ik weet dat ik een ongelofelijk lekker dier ben, maar toch voel ik me onzeker als er andere vrouwen in de buurt zijn.”

#4. Stel jezelf de vraag: Vertrouw ik mijn partner?

Daarmee bedoelen we niet: heeft je partner wel eens een misstap begaan? Iedereen maakt fouten. Stel jezelf de vraag: is er wederzijds respect en begrip? Kan ik mezelf zijn? Vind ik steun als ik het moeilijk heb? Onthoud dat trouw niet de enige parameter is in een relatie.

2/

jaloezie, tips, relatie
Shutterstock

#5. Kijk naar jezelf: waarom ben je jaloers?

Wat maakt je onzeker? Heb je wel eens het gevoel dat je niet de moeite waard bent? Zijn er nog andere domeinen in je leven waarin je absolute controle wil? Ben je zelf niet te vertrouwen en projecteer je je eigen verlangens op je partner? Werd je in het verleden in de steek gelaten door iemand die je heel graag zag? Verwijt je je huidige partner niet dat je bedrogen werd in een vorige relatie?

#6. Draai de rollen om

Vraag je partner om je continu te bellen en je de meest absurde verwijten naar het hoofd te slingeren. Je zal al gauw merken waarom je gedrag zoveel irritatie opwekt.

3/

Jaloezie, tips, relatie
Shutterstock

#7. Benoem je triggers

Als je de storm voelt opkomen, vraag je dan af waar het fout liep. Kreeg je partner een sms-berichtje? Hoorde je een nummer op de radio? Onthoud dat je jaloezie niet noodzakelijk verband houdt met de realiteit.

#8. Liefhebben is kwetsbaar zijn

Vervang liefde en begrip niet door macht en controle. Je partner is bij jou omdat hij van je houdt, niet omdat je flipcharts bijhoudt van zijn bel- en mailverkeer. Hou de liefde diep en oprecht. Wees vergevingsgezind (but take no shit!). Een dunne lijn, maar al doende leert men.

Lees ook: Liefdesverdriet? Zo kom je er sterker uit!

4/

jaloezie, tips, relatie
Shutterstock

#9. Werk aan jezelf

Het groene monster heeft al te veel slachtoffers gemaakt. Als je voelt dat je jezelf niet meer in de hand hebt, zoek dan hulp bij een gedragstherapeut.

#10. Lees erover

De aanschaf van een zelfhulpboek getuigt van veel zelfkennis. ‘Jealousy’ van Marcianne Blevis is een prima beginpunt. Of misschien kan je wel wat overall mindfulness gebruiken? ‘When things fall apart’ van Pema Chödrön heeft nog nooit iemand teleurgesteld.

Nood aan extra relatie-advies? Hier lees je hoe je je relatie in shape houdt.

Psst, wil je graag weten hoe een triootje echt verloopt? Je leest het hier!