10 gewoontes die goed zijn voor je relatie

Geüpdatet op 11 juni 2019 door ELLE België
10 gewoontes die goed zijn voor je relatie

Elke avond in de zetel doorbrengen mag in het begin dan wel de perfecte tijdsbesteding lijken, na een tijdje begint het te vervelen. Voor je het weet, zit je relatie in een sleur. Wat doe je? ELLE zet een paar gewoonten op een rij die je relatie een boost zullen geven:

1/

1. Probeer nieuwe dingen uit

relatie relatietips gewoontes dates seks
Wanneer je een tijdje samen bent, begin je elkaar door en door te kennen. Je ontwikkelt een routine en voor je het weet, wordt je relatie saai en voorspelbaar. Om dat te voorkomen, raadt The New York Times aan om de klassieke date af en toe te vervangen door een andere activiteit, zoals naar een pretpark gaan of samen een workshop volgen. Door nieuwe dingen uit te proberen, komen in de hersenen dopamine en norepinephrine vrij, dezelfde stoffen die jou ook in het begin van je verliefdheid op hol brengen.

2. Creëer jullie eigen rituelen

relatie relatietips gewoontes dates seks
Het is belangrijk om momenten te hebben die alleen van jullie zijn. Door samen naar Netflix te kijken, te koken of te sporten doen jullie iets waar jullie met z'n tweetjes van genieten en dat uit zich ook in de relatie. Nu heb je eindelijk een goede reden om samen die ene Netflixserie te bingewatchen!

2/

3. Sport samen

relatie relatietips gewoontes dates seks
"Couples who sweat together, stay together!", luidt een spreekwoord. Deze gewoonte is goed om meerdere redenen. Tijdens het sporten voel je fysiologische opwinding, wat extra goed is als je die samen met je partner beleeft. Bovendien moet je tijdens je workout samenwerken, wat de vertrouwensband versterkt en jullie samenwerking verbetert.

4. Ga op date

relatie relatietips gewoontes dates seks
Ook in langdurige relaties blijven dates belangrijk. Door je mooi op te kleden en de inspanning te doen om uit je zetel te komen, toon je dat hij nog altijd jouw prioriteit is. In een relatie kan je nooit vaak genoeg laten zien wat of wie er op de eerste plaats komt voor jou.

3/

5. Tag je lief in foto’s van schattige diertjes

relatie relatietips gewoontes dates seks
Een onderzoek van Psychological Science heeft uitgewezen dat de combinatie van de foto's van je lief met die van een dier zorgt voor een groter geluksgevoel bij je partner. Wanneer je partner klaagt dat je te veel op Facebook zit, moet je hem dus gewoon in een schattige foto van een hond taggen.

6. Maak tijd voor seks

relatie relatietips gewoontes dates seks
Goede seks leidt tot een goede relatie, maar niet omgekeerd. Niet alleen hoe vaak je het doet speelt een rol, maar ook hoe. Besteed aandacht aan elkaar en vergeet niet om tijd te maken voor intieme momenten, ook al moeten jullie daarvoor jullie drukke agenda's samenleggen.

4/

7. Kus vaak

relatie relatietips gewoontes dates seks
Kussen is meer dan gewoon een aanloop naar seks. Niet alleen vergroot kussen je aantrekkingskracht op je partner, maar het is ook een belangrijke vorm van affectie. Hoe vaak je je lief kust is recht evenredig met hoe gelukkig je bent in je relatie.

8. Reis samen

relatie relatietips gewoontes dates seks
Er kan veel gezegd worden voor samen reizen. Jullie kunnen jullie problemen achterlaten en eindelijk doen wat jullie écht willen. Jullie kunnen nieuwe herinneringen maken, ervaringen opdoen en leren over nieuwe plaatsen en over elkaar. Nu heb je eindelijk een geldig excuus om dat reisje te boeken!

5/

9. Durf ruzie te maken

relatie relatietips gewoontes dates seks
Je problemen opkroppen is de grootste dooddoener in een relatie. Wanneer iets jou niet aanstaat, moet je niet wachten tot de bom ontploft. Probeer om samen tot een oplossing te komen.

10. Luister

relatie relatietips gewoontes dates seks
Partners vragen elkaar voortdurend om aandacht en bevestiging. Voor jouw lief maakt het een wereld van verschil als je een beetje tijd opoffert om naar hem te luisteren. Dat zou trouwens geen grote inspanning moeten zijn, want natuurlijk wil je weten wat jouw geliefde te vertellen heeft.

Stagiaire Erika Severyns