Ecotoerisme: 7 slowtraveltips in Slovenië

Gepubliceerd op 13 juni 2017 door Tine
Ecotoerisme: 7 slowtraveltips in Slovenië

Nog geen zomervakantie geboekt? Perfect! Wat dacht je van een originele last-minute richting ecofriendly Slovenië? 

Met zijn betoverende berglandschappen, groen binnenland met uitgestrekte olijfgaarden en een miniatuurkust met de charme van de Côte d’Azur is Slovenië het best bewaarde geheim van Europa.

 

Ljubljana, groene terrasjesstad (c) Wedam
Ljubljana, groene terrasjesstad aan de oevers van de Ljublanica (c) Wedam

Begin je slowtraveltrip met een citybreak in de kleurrijke hoofdstad Ljubljana, waar gezellige koffiebars, alternatieve boetieks en brede boulevards langs de rivier de sfeer bepalen.

slovenia citytrip ljubljana
Chillen aan de oevers van de Ljublanica (c) Wedam

De milieuvriendelijke hoofdstad rolde vorig jaar nog de groene loper uit als European Green Capital van 2016, maar blijft verder werken aan zijn imago van duurzame en leefbare stad. Het bewijs: de fiets domineert het straatbeeld, in de stadsplanning staat de natuur centraal en het ecobewustzijn is hier een way of life. Nog een reden nodig om Slovenië als bucketlistbestemming te bestempelen. Wij geven je er alvast zeven!

#1 Artistieke architectuur

In Ljubljana liet architect Joze Plecnik in de tweede helft van de 20ste eeuw een pittoresk patrimonium na, zoals de driedelige brug over de rivier Ljubljanica of de beroemde markthallen langs het water. In de gezellige hoofdstad ontdek je nog wel meer architecturale bijzonderheden: barokke krullen, ornamenten en elementen uit de art nouveau vormen samen een eclectische stijlmix.

slovenia_citytrip overdekte markthallen ljubljana
De overdekte markthallen langs de Ljublanica-rivier (C) Cvetkovic Ljubljana Tourism

 

 

1/

#2 Fietsfixatie

Ljubljana is een energieke stad, zonder de typische drukdoenerij die je normaal in een hoofdstad verwacht. Dit gevoel van rust is in hoge mate te danken aan het autoluwe verkeer: fietsers zijn hier duidelijk in de meerderheid. De locals verplaatsen zich het liefst op twee wielen en kleuren het straatbeeld met hun gepimpte oud-Hollandse fietsen.

slovenia bicycles green capital
Ljubljana, de fietshoofdstad

2/

#3 Shop ahoy

 

Volg je neus en je komt vanzelf uit bij Trgovina Ika: een arty home & deco shop met een uitgebreide wellnesscorner vol lokaal geproduceerde aromatische zeepjes.  We love de minimalistische verpakking van The Good Mood Soap. Kies je favoriete zeepje volgens de mood van het moment. Energy, balance, detox of relax? Of doe jezelf een plezier met de wollen scrubzeep van Oloop.
Ciril-Metodov trg 13, www.trgovinaika.si

 

slovenia shopping good mood cosmetics
The Good Mood Soap @ Trgovina IKA

Vintagelovers gaan beslist uit hun dak zodra ze deze tweedehandswinkel binnenstappen. Moje Tvoje - letterlijk: ‘van mij, van jou’ - voelt als graaien in de kleerkast van je (over)grootouders. Topstukken uit de jaren zestig en zeventig gaan hier vlotjes de deur uit voor belachelijk lage prijzen.
Mestni trg 8, www.mojetvoje-second-hand.si

 

3/

#4 My cup of coffee

slovenia citytrip kavarna rog coffeebar
Kavarna Rog Coffeebar

In downtown Ljubljana hop je van theesalon naar koffiebar, de ene nog gezelliger dan de andere. Alvast twee hotspots om je van keuzestress te verlossen.
Kavarna Rog, gelegen langs de Ljubljanica rivier en ondergebracht in de oude Rog fietsenfabriek, is een van de favoriete koffiebars onder de locals. De ideale spot voor een uitgebreid ontbijt, maaltijdsoepen, homemade sandwiches. 's Avonds kun je er terecht voor een afterwork aperitief in een schitterend decor. De moderne interpretatie van de bruine kroeg waar je urenlang blijft hangen.
Kavarna Rog,  Petkovškovo Nabrežje 67  

Theesalon Lolita is dan weer beroemd om zijn fotogenieke taartjes die haast te mooi zijn om op te eten. (Maar we doen het lekker toch!)
Lolita, Cankarjevo Nabrezje 1

Ljubljana theesalon lolita
Theesalon Lolita

4/

#5 Slow food

Wilde asperges, gefrituurde sardientjes, verse zeevruchten en een unieke selectie fijne vleeswaren: Slovenië is een land van en voor foodies.

slovenia slowfood citytrip
Wilde asperges, de lokale specialiteit uit de groene regio

Cruise verder richting Bohinj, een magisch bergdorp bekend voor zijn reusachtig meer in de groene regio Gorenjska. Proef er de ‘mohant’-kaas die traditioneel geserveerd wordt met brood en aardappelen. Dessertgewijs is er nog deze lokale lekkernij uit Bled: een taart gevuld met twee laagjes room en afgewerkt met suikerglazuur en frambozen.
Op een boogscheut van de grens met Kroatië laat Slovenië zich van zijn allergroenste kant zien. Met dank aan het mediterrane klimaat is het heuvelachtige binnenland één grote olijfgaard waar de productie van artisanale olijfolie op volle toeren draait.

slovenia meer bohinj alpen
Lake Bohinj, het grootste meer van Slovenië, omgeven door steile bergflanken

ps: de groene regio rond het meer van Bohinj doet zijn reputatie alle eer aan en zet in op duurzame mobiliteit. Met de Free Mobility Guest Card kunnen reizigers die minstens twee nachten in de streek van Bohinj verblijven gratis het openbaar vervoer gebruiken.

5/

#6 Côte d’Allure

Vergeet Saint-Tropez, deze zomer trekken we met zijn allen naar Piran. Met recht uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Slovenië. Het fotogenieke kustplaatsje op zo’n 100 kilometer van de hoofdstad Ljubljana lijkt wel een schaalmodel van Saint-Tropez, maar dan zonder het massatoerisme.

Kuier langs de authentieke vissershaven, proef de verse calamares en probeer in het doolhof van steile, smalle steegjes je weg naar het hogergelegen kasteel te vinden waar je een adembenemend uitzicht over de baai hebt.

Piran, het Cannes van Slovenië in miniformaat
Piron, het Cannes van Slovenië in miniformaat

6/

#7 Sweet suite

Het gloednieuwe boetiekhotel Cubo is met zijn toplocatie in het historische hart van Ljubljana de perfecte uitvalsbasis voor een verkwikkende citytrip. Het beschermde hoekpand werd in zijn oude glorie hersteld, terwijl het interieur een moderne, warme uitstraling kreeg. De 26 kamers voelen extra ruim door de luchtige aankleding en hoge plafonds. Het Cubo-restaurant brengt gastronomie op topniveau en werd bekroond met internationale awards. Een aanrader.
Slovenska cesta 15, www.hotelcubo.com

slovenie_hotel cubo ljubljana citytrip
Suite in hotel Cubo met panoramisch zicht over Ljubljana

Lees ook: 'Help ik ben blut, maar ik wil toch op reis!'