Throwback: zo zag reizen er in de nineties uit

Geüpdatet op 19 februari 2018 door ELLE België
Throwback: zo zag reizen er in de nineties uit

Ik ga op reis en ik neem mee: een landkaart, fotorolletjes, wekker, ... 

Jep, zo was dat in de jaren 90! Geen internet of gsm die je op ieder tijdstip wegwijs kon maken. Reizen van toen tot nu, het is een wereld van verschil. Tijd om even terug te blikken naar de uitdagende tripjes die we vroeger maakten!

1/

reizen nineties geld

Cash geld

We kunnen het ons haast niet meer voorstellen, maar twintig jaar geleden bestond de euro zelfs nog niet. Naar waar je ook ging, je moest geld afhalen en laten omwisselen in de plaatselijke munt. Hoofdrekenen was dan ook een niet te missen eigenschap om een reisje te maken.

Telefooncel

Nu stuur je gewoon een berichtje via WhatsApp of Messenger om te laten weten dat je goed bent aangekomen. In de jaren 90 moest je bij aankomst eerst een telefooncel zoeken, de plaatselijke munt erin stoppen en kon je pas dan je geliefden bereiken.

Postkaartjes

Traditioneel stuurde je iedereen een postkaartje waarop je met zes zinnen zei hoe het met je ging. Bijvoorbeeld: 'Hallo oma, alles gaat hier heel goed! Het eten is lekker, de bedden slapen goed en de zon schijnt iedere dag. Ik heb al een mooi bruin kleurtje. Zonnige groetjes uit het verre Mallorca! Xxx'. Postzegel erop en klaar! Wel jammer dat de kaartjes meestal na je thuiskomst aankwamen...

2/

reizen nineties fototoestel

Fototoestel

Twintig jaar geleden bestonden er geen digitale, maar wel analoge camera's mét filmrolletje. Je had dus maar één kans om de perfecte foto te trekken. Een prachtig kiekje of disaster pic? Dat kwam je pas enkele weken later te weten wanneer je vol spanning je ontwikkelde foto's mocht afhalen. Heel bizar trouwens dat de fotograaf al je persoonlijke foto's zag...

Wekker

Een wekker? Ja tuurlijk! Wie zou je anders wakker maken voor het ontbijt?

Discman

Een verzamelmapje met je lievelings cd's en een discman: die dingen had je nodig om heerlijk te chillen met muziek. De dag van vandaag stellen we gewoon een playlist samen op onze smartphone en hoeven we verder met niets te sleuren. Handig toch!

3/

reizen nineties landkaart

Landkaart

Wou je op reis in de jaren 90? Dan moest je een kaart kunnen lezen, daar was geen weg rond! Google Maps of GPS waren termen die twintig jaar geleden niet bestonden. Stel je even voor: een roadtrip zonder GPS... Wie durft?

Reisboekjes

Ook TripAdvisor of andere websites waar je talloze info kan verzamelen, bestond twintig jaar geleden niet. Reisboekjes, tips van familie en vrienden of het reisbureau gaven je toen allerhande informatie die je moest neerpennen in een reisboekje.

Twee euro voor een half uur

Oké, toegegeven, dit puntje is meer iets uit de nillies, maar toch vonden we dat het niet mocht ontbreken aan dit lijstje. In de tijd van internet, maar geen smartphones, kon je met een muntstuk van twee euro een half uur gebruik maken van de computers en het internet in de lobby. Niet om mails te checken maar om je een half uurtje uit te leven op spele.nl. Guilty!

LEES OOK: Throwback: seks en daten in de nineties

LEES OOK: Throwback: zo verliep shoppen in de nineties

LEES OOK: Tien originele motorreizen

Editor: Jolien Meulders