Throwback: zo verliep shoppen in de nineties

Geüpdatet op 24 februari 2017 door ELLE België
Throwback: zo verliep shoppen in de nineties

This is how we did it: zo shopten we in de jaren 90! 

Al decennia lang is shoppen dé favoriete activiteit van menig vrouw. Winkel in, winkel uit, lekker bijkletsen, een terrasje tussendoor en een hapje eten om de dag af te sluiten. Meer moet het vaak niet zijn. Toch onderging niet alleen het kapsel, de make-up en kleding van de nineties vrouw een transformatie. Ook het shoppen zelf veranderde op twintig jaar tijd!

1/

Online shoppen

shoppen nineties

Had je in de jaren 90 een rood kleedje nodig? Dan moest je door weer en wind om het perfecte jurkje te scoren. Geen webshops die je vanuit je luie stoel kon afschuimen en ook geen prijs- of kleurfilters die het shoppen nu oh-zo-makkelijk maken.

2/

Uitverkocht is uitverkocht

shoppen nineties

"Sorry mevrouw, in deze winkel is het uitverkocht maar je kan altijd eens op onze website kijken." Dat zijn vaak de verlossende woorden van de verkoopster wanneer je maat er niet meer is. In de nineties had je gewoonweg pech of moest je naar een andere winkel in een andere stad.

3/

Spioneren voor de solden

shoppen nineties

Bijna solden? Dan maak je online een wishlist met de items die je met een fikse korting wil kopen. Super makkelijk! Vroeger moest je net iets meer moeite doen om dat - veel te dure maar perfecte - paar schoenen te scoren. Als ware Sherlock ging je enkele dagen op voorhand op prospectie om de stuks te selecteren die je tijdens de solden wilde bemachtigen.

4/

Cash geld

shoppen nineties

Natuurlijk bestond de elektronische bankkaart al maar toch betaalden de meesten nog met cash geld. Voordeel? Je zag het geld dat je uitgaf en was je shopbudget op? Dan was het tijd om naar huis te gaan.

5/

Zelf winkels ontdekken

shoppen nineties

Vandaag de dag staat het hele internet vol met artikels over de leukste winkels en hotspots over de hele wereld. Erg handig wanneer je een city- of weekendtripje maakt. Zo'n twintig jaar geleden zat dit er helaas niet in. Toen moest je er zelf op uit trekken om de leuke plekjes te ontdekken.

6/

Die winkel hebben ze hier niet...

shoppen nineties sold out

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar in een wereld zonder webshops zou je toch enkele leuke merken mislopen. Geen swim wear van Victoria's Secret of kleding van Stradivarius bijvoorbeeld. Of je moest een vliegtuigticket kopen naar New York of Barcelona.

7/

Back to the future

shoppen nineties back to the future

Een persoonlijke shopbuddy, in de vorm van een tablet, die je tijdens het passen kan raadplegen. Daar hadden ze zelfs in 'Back to the Future' niet aan gedacht. Tegenwoordig hoef je zelfs geen verkoopster meer aan te spreken om te weten te komen of een kledingstuk al-dan-niet nog verkrijgbaar is in een andere kleur of maat.

8/

Stalking

shoppen nineties stalking

Iedereen kent het wel. Je klikt op enkele T-shirts en voor je het weet, word je op iedere website achterna gezeten door een bende T-shirts die je niet eens wil. Een overduidelijk voorbeeld van een teenies-probleem. No hard feelings maar kunnen jullie ons alsjeblieft met rust laten!

LEES OOK: Throwback: seks en daten in de nineties

LEES OOK: Geniaal: deze armband verbiedt je te shoppen

LEES OOK: In beeld: de jeugd van Kendall en Kylie Jenner

Editor: Jolien Meulders