In beeld: De Belgen op Paris Fashion Week

Geüpdatet op 20 June 2019 door Marjolijn Vanslembrouck
In beeld: De Belgen op Paris Fashion Week

Paris fashion week is over de helft, de afgelopen dagen toonden de Belgische ontwerpers hun nieuwe wintercollecties. Een snelle recap.

De Parijse modeweek kan mits een beetje goede wil opgesplitst worden in twee delen: de eerste dagen met de kleinere, meer avant-garde namen, het einde met grote modebonzen als Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Ook de Belgen defileren in dat eerste deel, enkel de show van Veronique Branquinho staat maandagmiddag nog op de planning. Een kort overzicht.

Olivier Theyskens

Olivier Theyskens, FW17/18, Paris Fashion Week, parijs, modeweek

Na bijna twee decennia succesvolle omzwervingen langs Rochas, Nina Ricci en Theory in New York, maakte Theyskens vorig seizoen zijn comeback met een eigen collectie. Voor zijn tweede defilé nodigde hij de pers uit in Le Train Blue, het legendarisch stationscafé in Gare de Lyon dat ook in La Femme Nikita een belangrijke rol speelt, de film die Theyskens als inspiratie gebruikte. De collectie draagt het dna van de Brusselaar: bourgeois en Victoriaans in verfijnde jurken en lange trenchcoats en mantels, overtrokken knopen en haakjes en vooral prachtige kleuren.

Olivier Theyskens, FW17/18, Paris Fashion Week, parijs, modeweek Olivier Theyskens, FW17/18, Paris Fashion Week, parijs, modeweek

1/

Anthony Vaccarello @ Saint Laurent

Saint Laurent, Anthony Vaccarello, Paris Fashion Week, FW17/18

De Italiaans-Belgische Vaccarello zette bij zijn aanstelling bij Saint Laurent - vorig jaar in april - zijn eigen lijn on hold. Maar fans van zijn ultra-sexy, second skin jurken hebben intussen ongetwijfeld de weg naar de Saint Laurent boetieks gevonden. De ontwerper slaagt er prima in om met respect voor de erfenis van Yves Saint Laurent zelf, zijn eigen stempel op het modehuis te drukken. Getuige daarvan een wintercollectie met een finale van glitterjurken - YSL's 'golden years' - en rock-'n-roll outfits, hier en daar verlicht met kanten details. Sexy, sassy en stoer.

Saint Laurent, Anthony Vaccarello, Paris Fashion Week, FW17/18

Saint Laurent, Anthony Vaccarello, Paris Fashion Week, FW17/18

2/

Glenn Martens @ Y/Project

Y/Project, Glenn Martens, Parijs, modeweek, Paris Fashion Week

Bruggeling Glenn Martens is sinds afgelopen september the next big thing, aldus verschillende internationale bladen, inclusief uw lijfblad ELLE België. Net als vorige seizoenen refereert hij in de wintercollectie naar zijn roots: Brugge, geschiedenis, renaissance... Maar hij combineert het met streetwear en bling bling elementen die doen denken aan rappers uit de jaren negentig. Prachtig voorbeeld: een voetbalsjaal met daarop de hoofden van Henry VIII & Marie-Antoinette, op een nylon xl-bomberjack en fluwelen broek. De collectie oogt stoer, bad ass zelfs, met een mix van mannelijke en vrouwelijke elementen, bruut en verfijnd. Perfect in balans.

Y/Project, Glenn Martens, Parijs, modeweek, Paris Fashion Week

Y/Project, Glenn Martens, Parijs, modeweek, Paris Fashion Week

3/

Dries Van Noten

Dries Van Noten, Parijs, PFW, FW17/18, honderdste show

De honderdste show van Van Noten bespraken we eerder al. Kort samengevat: een collectie als retrospectieve van de voorbije 24 jaar, modellen die hem doorheen al die jaren ondersteunden en hielpen groeien, en een feest backstage. Een uniek kippenvelmoment.

4/

Ann Demeulemeester

Ann Demeulemeester, PFW, FW17/18, Parijs, modeweek, Belgen

Kanten tops boven zijden hemden in oud roze, achterstevoren vastgeknoopt. Lange, fluïde wedding proof jurken, zwarte leren trenchcoats, leggings en wijde broeken, roestkleurig fluweel, veren en pluimen. Romantiek en melancholie. Licht en donker. Oud en nieuw. Sébastien Meunier kent het Ann Demeulemeester dna door en door. Herbeleef de AW/17 show hier.

Ann Demeulemeester, Parijs, PFW, modeweek, FW17/18

Demeulemeester RF17 0534

5/

Christian Wijnants

Christian Wijnants, FW17/18, PFW, Parijs, modeweek

Wijnants is een krak in print, kleur en de mix & (don't) match van beide. Ook in zijn winterdefilé bouwt hij zijn silhouetten op uit kleurrijke laagjes tricot, zijde en nylon. Paisley prints over fijne bloemen, maar ook monochrome mantels van wol of teddy, in prachtig herfst- en winterkleuren. De in Antwerpen gevestigde ontwerper keek naar de Perzische cultuur voor inspiratie, 'een imaginaire trip in een grenzeloze wereld' -ontdek er alles over in ons interview met hem. Knap.

Christian Wijnants, FW17/18, PFW, Parijs, modeweek

Christian Wijnants, FW17/18, PFW, Parijs, modeweek

6/

Haider Ackermann

Haider Ackermann, Parijs, modeweek, FW17/18

De Belgisch geschoolde Haider Ackermann bewees gisteren dat hij ook zonder zijn gekend, prachtig kleurenpalet kan ontroeren. De wintercollectie 'kleurde' bijna volledig zwart-wit, met als enige decoratie gouden naden die als de wortels van een boom omlaag kronkelden. Ander lichtpunt in de collectie: twee looks in elektrisch blauwe satijn, alsof hij het dan toch niet kon laten. Ook in snit was Ackermann ingetogener, niet de ingewikkelde drapages, maar strak gesneden broekpakken en mantels, puur, en letterlijk ready-to-wear. Jammer dat de front row recht tegenover ons, met Nicki Minaj' ontblote borst - waarover later meer - onze aandacht van de show haalde.

Haider Ackermann, Parijs, modeweek, FW17/18

Haider Ackermann, Parijs, modeweek, FW17/18

7/

Véronique Leroy

Véronique Leroy, Parijs, fashion week, FW17/18

Véronique Leroy houdt van een zekere lelijkheid, dat wijdt ze in interviews aan het sociale milieu waarin ze opgroeide, in de buurt van Luik. Ook de nieuwe wintercollectie getuigt van 'slechte smaak' - foute jaren tachtig vibes, barbie-roze fluweel - maar wel een 'slechte smaak' waar je je ogen niet vanaf kan afhouden. Leroy was altijd al een buitenbeentje, als Belgische ontwerpster én op de Parijse modekalender. Maar net dat maakt haar uitzonderlijk boeiend. En wie de moeite neemt om de looks nader te bekijken, ziet prachtige gebreide tops, knusse mantels en mantelpakken à la Parisienne.

Véronique Leroy, Parijs, fashion week, FW17/18

Véronique Leroy, Parijs, fashion week, FW17/18