Zo blijf je ook bij mooi weer goed blokken

Geüpdatet op 26 februari 2018 door Elise
Zo blijf je ook bij mooi weer goed blokkenOne of a long series of photos taken on the Mexican Caribbean coast. Woman reading on the beach with a big hat

De zomer komt er aan! Zalig, voor velen. Niet voor jou, als student in volle examenperiode, die zit te zwoegen over lijvige cursussen.

Hoe kun jij het hoofd letterlijk koel houden tijdens een verschroeiend hete blokperiode? Wij geven je graag enkele tips.

1/

#1: Voetbadje

De plekken op je lichaam waar je een hartslag kan voelen, zijn de punten die het snelste afkoelen, zoals je polsen, voeten en hals. Wanneer je deze koud maakt, koelt je lichaam af. Plaats een ijskoud voetbadje onder je bureau - eventueel met enkele muntblaadjes en citroenschijftjes - en leg een koude doek in je nek. Je zal zien: je houdt het lekker koel achter je bureau en daarbovenop heb je aan het eind van de blokperiode nog eens perfect verzorgde voetjes.

studerenhitte

#2: Gelijkvloers

Warme lucht stijgt op, ook in de universiteitsbibliotheek. Ben jij een verwoed bibganger tijdens "den blok"? Probeer dan een plekje te bemachtigen op het gelijkvloers - en liefst in de buurt van airco, indien mogelijk.

2/

#3: Tuin
Tijdens deze lange warme zomerdagen verkiezen sommige studenten ervoor om in de tuin te studeren. Je zit in de buitenlucht en je koppelt zo het aangename aan het onaangename. Opgelet: al blokkend van het zonnetje genieten, is niet voor iedereen weggelegd. Denk maar aan tsjilpende roodborstjes of de buurman die enthousiast het gras maait.
ad29cc127dacb200b617d61856b57550
#4: Terrasjes doen...
Motiveer jezelf door af en toe eens een korte pauze in te lassen op een terrasje in de stad. Vervang de gebruikelijke cocktail door een home made ice-tea. Vitamientjes én sociaal contact, dat kan al eens een goede boost geven.

3/

#5: Pauze? Beweeg!

Mens sana in corpore sano! Vermijd de heetste uren van de dag (van 12u tot 3u) en trek erop uit. Een wandeling, een plons (als het ietsje meer mag zijn), een rondje hardlopen en een sessie touwtjespringen zijn uitgelezen study breaks. Zo krijg jij (en je hersenen) meer zuurstof, en dus ook meer concentratie.

werkplek-bij-raam-10-500x656

#6: Gebruik de koelte van de nacht

Zet enkel ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat de ramen open en zorg voor een frisse wind. Spreek af met je kot- of huisgenoten om een luchtstroom van beneden naar boven te creëren.

4/

#7: Eet kleine en pittige maaltijden

Op een snikhete dag kan je beter meerdere kleine maaltijden eten. Dit is makkelijker te verteren en dan hoeft je lichaam niet zo hard te werken. Bijgevolg blijf je dus koeler. Ga ook eens voor een pittig gerechtje, door het zweten koel je sneller af.

spicy-sweet-sour-coated-chicken-best-easy-healthy-lunch-food-meal-idea

#8: Meten is weten

Doe jezelf een thermometer cadeau zowel voor binnen en voor buiten. Zo kan je aflezen of het verstandig is om een raam open te doen.

5/

#9: Groen

Volgens Amerikaans onderzoek hebben bloemen en kamerplanten een kalmerend effect op ons. Use plants to bring life, oftewel: je interieur opfleuren of gezelliger maken met wat groen brengt leven in huis en een beter concentratievermogen.

LEES OOK: Dit zijn de 5 it-planten van dit moment

3021742-inline-inline-plant-productivity

#10: Siësta

Tropische temperaturen vragen om zuiderse gewoonten. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat microslaapjes de productiviteit bevorderen. Zzz...