Deze planten moet je dringend in je appartement halen

Geüpdatet op 19 maart 2023 door Sam Vandenbosch en ELLE België
Deze planten moet je dringend in je appartement halen

Ze geven een fleurige toets aan je interieur én zijn gezond voor je. Waarom zou je dus niét kiezen voor een plant in je appartement?

Ontdek hier de voordelen van groen in huis en de mooiste planten voor in jouw appartement.

Wat zijn de voordelen van planten in huis?

Eerst en vooral: kamerplanten zijn gewoon een ontzettend leuke toevoeging aan je interieur. Een appartement waarin bloemen en planten de kamers versieren, straalt veel meer warmte en gezelligheid uit dan eentje waarin geen enkel stukje groen te vinden is. Overdrijf uiteraard ook niet met je urban jungle, want dan zal je appartement er al snel kitscherig en goedkoop uitzien.

Maar wist je dat een planten in huis verder ook heel wat andere, gezonde voordelen hebben? Kijk maar:

  • Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit omdat ze schadelijke stoffen uit de lucht opnemen en afbreken terwijl ze de luchtvochtigheid verhogen. Bovendien hebben sommige planten, zoals Gerbera's, ook een positieve invloed op je slaap doordat ze 's nachts zuurstof afgeven.
  • Daarnaast zorgen ze voor een betere akoestiek omdat hun bladeren achtergrondgeluiden absorberen. Vooral in een kantoorruimte of studeerkamer zijn ze dus onmisbaar.
  • Planten zouden ook je mentale gezondheid verbeteren. Zorg dragen voor een levend organisme kan de kans op depressies en eenzaamheid verminderen. Ook stralen ze rust uit, waardoor mensen die zich in een groene ruimte bevinden minder stress voelen.

  • Die relaxte sfeer en gezonde lucht zorgen op hun beurt ook voor een betere concentratie en productiviteit.
  • Wie van jongs af aan in een omgeving met planten leeft, heeft minder last van allergieën. Ook wijst onderzoek uit dat ze de kans op een verkoudheid en keelpijn met 30% verlagen doordat planten de aanwezigheid van stofdeeltjes in je huis verminderen.

  • Woon jij samen met een roker? Haal dan een graslelie of lepelplant in huis! Deze absorberen de chemische en giftige stoffen uit sigarettenrook en zorgen dus voor een aangenamere leefomgeving voor al jouw huisgenoten.
  • Planten worden vaak verwerkt in geneesmiddelen. Zo helpt het sap van Aloë Vera uitstekend tegen brandwonden, kunnen goudsbloemen gebruikt worden voor geïnfecteerde huiswonden en heeft kamille een kalmerend effect op de maag.

De mooiste planten voor in jouw appartement

Paradijsvogelbloem, IKEA, €59,99

Shop hier

Aralia, IKEA, €29,99

Shop hier

Rubberboom, H&M, €41,99

Shop hier

Bonsai, IKEA, €14,99

Shop hier

Banyanboom, IKEA, €39,99

Shop hier

Paraplu-plant, IKEA, €19,99

Shop hier

Terra plant, Casa, €7,95

Shop hier

Bananenboom, Casa, €59

Shop hier

Bamboo, H&M, €119

Shop hier

Philodendron Sunlight, H&M, € 21,99

Shop hier

De mooiste plantenrekjes

Balkon hangpotjes, Casa, €2,95/stuk

Shop hier

Plantenstandaard, IKEA, €19,99

Shop hier

Mand, IKEA, €14,99

Shop hier

Zachtgele bloempot, Dille & Kamille, €4,95

Shop hier

Sierpot, Sissy-Boy, €57,99

Shop hier

MEER ELLE DECORATION: