10 opvallende signalen die een echtscheiding bij koppels voorspellen

Geüpdatet op 31 oktober 2023 door Lore Ginneberge
10 opvallende signalen die een echtscheiding bij koppels voorspellen Shutterstock

Is het echt mogelijk om de waarschuwende signalen van een naderende scheiding te herkennen? Van verrassende tot meer voor de hand liggende tekens, we duiken in de wetenschap achter het voorspellen van een echtscheiding. Lees verder en ontdek tien signalen die je relatie wel eens op de proef kunnen stellen.

Scheidingsstatistieken kunnen ontnuchterend zijn, maar ze kunnen ons ook inzicht bieden in de complexiteit van relaties. Terwijl sommige scheidingsoorzaken overduidelijk zijn, zoals ontrouw of ernstige conflicten, zijn andere factoren minder zichtbaar maar net zo doorslaggevend. Hieronder vind je tien verrassende, maar wetenschappelijk onderbouwde, signalen die het risico op een echtscheiding kunnen verhogen.

1. Virtuele Affaires

Hoewel online geflirt misschien onschuldig lijkt, is het belangrijk om vast te stellen wat beide partners als overspel beschouwen. Duidelijke afspraken zijn cruciaal om misverstanden te vermijden.

2. Een peperduur huwelijksfeest

Uit onderzoek blijkt dat koppels die meer dan 20.000 euro aan hun bruiloft besteden, meer risico lopen op een scheiding. Overmatige uitgaven kunnen leiden tot financiële spanningen, die een van de voornaamste oorzaken van echtscheiding zijn.

3. Verschillende Levensdoelen

Een vaak over het hoofd gezien maar cruciale factor in de duurzaamheid van een huwelijk zijn gedeelde levensdoelen. Of het nu gaat om carrière-aspiraties, het wel of niet willen van kinderen, of hoe je je toekomstige leven inricht; als je niet op één lijn zit, kunnen er fricties ontstaan. Het is belangrijk om regelmatig deze doelen en plannen met elkaar te bespreken en te zorgen dat ze op elkaar afgestemd zijn.

4. Lange Woon-Werkverkeer

De stress van meer dan 45 minuten pendelen kan de relatie onder druk zetten. Stress beïnvloedt niet alleen de pendelaar maar kan ook de partner negatief beïnvloeden.

5. Een Dochter Hebben

Interessant genoeg suggereren studies dat gezinnen met dochters, vooral koppels met tienerdochters of met meer dan drie dochters, een iets hogere kans hebben op scheiding. Een mogelijke verklaring is dat moeders eerder bereid zijn een slechte relatie te verlaten als ze denken dat dit een positief voorbeeld voor hun dochters zou zijn.

6. Oogrollen en Minachting

Het klinkt misschien triviaal, maar non-verbale signalen zoals met de ogen rollen kunnen een teken zijn van onderliggende problemen en minachting tussen partners.

7. Overmatig Sociale Media Gebruik

Uit meerdere studies blijkt dat overmatig gebruik van sociale media kan leiden tot relationele problemen. Digitale interacties kunnen reële gevolgen hebben, variërend van jaloezie tot volledige ontrouw.

8. Groot Leeftijdsverschil

Terwijl liefde geen leeftijd kent, wijzen studies uit dat een groot leeftijdsverschil kan leiden tot incompatibiliteit op lange termijn. Zo blijkt dat de kans op een scheiding met 39% stijgt bij koppels met een leeftijdsverschil van 10 jaar of meer.

9. Ongelijke Verdeling van Huishoudelijke Taken

De verdeling van huishoudelijke taken is een andere belangrijke factor in relatieconflicten. Een eerlijke verdeling kan veel problemen voorkomen.

10. Onopgeloste Conflicten

De bereidheid om conflicten op te lossen is cruciaal in elke relatie. Het vermijden van belangrijke gesprekken kan leiden tot emotionele afstand en uiteindelijk tot een scheiding.

Het begrijpen van deze factoren kan dienen als een waardevolle checklist voor koppels die bewust willen werken aan de duurzaamheid van hun relatie. Hoewel geen enkele factor een echtscheiding kan garanderen of voorkomen, bieden ze inzicht in de complexiteit van wat een huwelijk maakt of breekt.