Vormen social media een gevaar voor je relatie?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Anna Venet en Virginie Dupont
Vormen social media een gevaar voor je relatie? Imaxtree

Veel te lang zitten scrollen op Instagram of Twitter, onze partner 'stalken', 'likes' op zijn/haar post waar we jaloers van worden... Social media beïnvloeden onze relatie meer dan je denkt.

Als we naar Frankrijk kijken, dan zien we dat daar vandaag dertig miljoen mensen actief zijn op internet. Een aantal van hen houdt er een intens virtueel sociaal leven op na en dat gaat soms ten koste van hun huwelijk of relatie. Social media zijn geweldig om met elkaar te communiceren en dingen te delen. De meesten van ons publiceren geregeld scènes uit ons dagelijks leven. En, toegegeven, we houden er ook wel van om het leven van de anderen te volgen. Ook koppels laten zich er steeds vaker van hun beste kant zien. Toch vormt internet vandaag een van de grootste bedreigingen voor onze relatie. Social media kunnen namelijk heel snel allesoverheersend worden en onze echte relatie overschaduwen. Diverse studies tonen zelfs aan dat social media de oorzaak zijn van heel wat scheidingen. Het zijn uiteraard niet de social media zelf die deze scheidingen veroorzaken, maar wel de dramatische gevolgen ervan. Het belangrijkste gevolg is dat koppels niet langer one on one met elkaar communiceren, terwijl dat net essentieel is.

Is je relatie bestand tegen social media?

Veel mensen zijn vandaag de dag altijd online, waardoor ze vaak mooie ervaringen met hun levenspartner mislopen. Doordat we zoveel tijd op internet doorbrengen, blijft er niet veel over voor ons tweetjes en goede communicatie wordt schaars. Een ander gevolg is dat we steeds vaker in de verleiding komen om onze partner te controleren en bespioneren. Nagaan of wat de ander doet en zegt wel klopt, bijhouden hoeveel tijd hij/zij online doorbrengt, welke foto's hij/zij "liket" en met wie hij/zij praat... Geleidelijk aan sluipen wantrouwen en onzekerheid onze relatie binnen. De verleidingen op social media worden dan ook steeds groter. Van zodra onze wederhelft online gaat, krijgt hij/zij profielen te zien van aantrekkelijke mensen, die vaak ook nog eens dezelfde interessesfeer en hobby's hebben. Voor overspel zijn social media dan ook de place to be. We worden doorlopend geconfronteerd met mogelijke partners. En contact met iemand opnemen, was nog nooit zo eenvoudig. Of we worden zelf gecontacteerd door iemand die zin heeft in een avontuurtje. Of misschien zijn ze wel ontrouw om wraak te nemen op hun partner die al zijn/haar tijd op social media doorbrengt. 

sociale media relatie
© Shutterstock

5 tips om de negatieve gevolgen van internet op je relatie te overwinnen

  1. Deel niet alles op social media. Hou bepaalde foto's van jullie beidjes alleen voor jullie. Je hoeft echt niet je hele leven te kijk te zetten. Zoals ze in het Frans zeggen: "Gelukkig leven, verborgen leven".
  2. Stel regels op, als dit nodig is. Brengen jullie (of een van jullie beiden) te veel tijd op social media door? Stel dan grenzen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat jullie tussen 19 en 22 uur je telefoon niet aanraken.
  3. Hou op met je te vergelijken met anderen. Als je je partner voortdurend aanpraat dat je vervangbaar bent, zal hij het op den duur ook gaan geloven. Hij/zij heeft voor jou gekozen. Twijfel dus niet en zaai geen twijfel.
  4. Zet jullie telefoon uit wanneer jullie met je tweetjes zijn. Op restaurant, tijdens een wandelingetje of voor de tv: als je 100% in het nu wil leven, moet die telefoon op off staan.
  5. Volg je partner niet langer op social media. Soms is het gewoon beter om je liefste niet te volgen. Zo ga je niet alles controleren en loop je niet elk woord of gebaar na, want dat is dodelijk voor een relatie.

LEES OOK

Deze bordspelen zijn gevaarlijk voor je relatie

Relatietest: zo overleven jullie de lockdown

15 originele challenges voor koppels