RECEPT. Klassieke bagels uit New York

Geüpdatet op 24 oktober 2017 door Ingeborg Deleye
RECEPT. Klassieke bagels uit New YorkBeeld: culy.nl

[caption id="attachment_8954" align="aligncenter" width="600"]Beeld: culy.nl Beeld: culy.nl[/caption]

Dé klassieke New Yorkse bagel beleg je met roomkaas, zalm en ui, al geniet de variant met geitenkaas, honing en wat noten onze absolute voorkeur. Bagels kwamen ooit via joodse immigranten uit Oost-Europa naar New York overgewaaid en werden een succes in het zuidoosten van Manhattan, waar locals op zondag (terwijl alle andere winkels gesloten waren) de vlechtbroden en bagels in de joodse wijk ontdekten. Hun gezond imago blijkt te kloppen, want in het hele recept is geen spoor van boter of margarine te bespeuren. Smakelijk!

Ingrediënten:
Voor het deeg:
750 g bloem,
2 el tarwegluten (eventueel),
1,5 tl (1 zakje) instant gist,
1 el zout,
3,95 dl lauw water (of 3,8 dl als je geen tarwegluten gebruikt),
2,5 el moutsiroop of vloeibare rietsuiker,
2 el olijfolie
Voor de pocheervloeistof:
1 el aardappelzetmeel,
3 l water,
1 el moutsiroop of vloeibare rietsuiker,
2 el zout

Bereiding:
Voor het deeg:
Meng de bloem, de gluten, de gist en het zout. Meng in een andere kom het water met de siroop of de suiker en de olie. Voeg daaraan het bloemmengsel toe en kneed minstens 10 minuten krachtig, tot je een glad en soepel deeg hebt. Verdeel het deeg in tien gelijke porties en rol deze tot balletjes.
Voorbereiding:
Druk de balletjes met je handpalm plat en rol dan van elk balletje een worst van 20-25 cm. Druk een van de twee uiteinden een beetje plat, breng de uiteinden naar elkaar toe en wikkel het platte uiteinde zorgvuldig om het andere uiteinde. Leg elke zo verkregen bagel afzonderlijk op een stuk bakpapier, zodat je ze gemakkelijker kunt verplaatsen. Bestrooi de bagels met bloem, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Het bakken:
Verwarm de oven voor op 225 °C. Heb je een elektrische oven, zet dan 15 minuten voor je de bagels bakt een kom met water onder in de oven. Los het aardappelzetmeel op in 25 cl koud water en doe het samen met de rest van de ingrediënten voor de pocheervloeistof in een grote kookpan. Breng aan de kook en verlaag dan het vuur tot het water net aan de kook blijft. Dompel de bagels onder in de vloeistof. Draai ze na circa 1 minuut om en kook ze nog 30 seconden. Haal de bagels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de nog vochtige bagels naar wens met zaadjes of iets anders. Schuif de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur tot 210 °C en bak de bagels 20 tot 25 minuten, tot ze mooi bruin zijn.

Een recept uit het boek 'New York, recepten uit de Big Apple' (24,95 euro bij Bol.com), via culy.nl