MAD Brussels brengt je in beweging met de expo ‘Fashion Moves’

Gepubliceerd op 24 juni 2024 door Elisabeth Clauss en ELLE België
MAD Brussels brengt je in beweging met de expo ‘Fashion Moves’ © Stef Kwinten

Er beweegt wat deze zomer bij MAD Brussels. Nog tot 31 augustus kan je er de expo 'Fashion Moves' bekijken, over de samenwerking tussen Belgische modeontwerpers en choreografen, en de schitterende spektakels die dat oplevert.

Het universum van een modeontwerper en dat van een choreograaf zijn niet mijlenver van elkaar verwijderd. Ze overlappen elkaar in de manier waarop kleding moet meebewegen met het leven – of met de dans. Jean-Paul Lespagnard werkte al samen met Meg Stuart, Damien Jalet en Boris Charmatz. Glenn Martens, Marine Serre, Flora Miranda, Igor Dieryck, Pieter Mulier en Walter Van Beirendonck creëerden voor de Parijse Opéra, en Christophe Coppens voor De Munt. Met die cocreaties volgden ze de laatste trends, of waren die soms zelfs hun tijd vooruit. Denk aan ‘balletcore’ of ‘technocore’. En creaties geïnspireerd door de clubs en het nachtleven.

expo, brussel, MAD Brussels, dans, mode
Danser Bente Bulens in een shirt van Mipinta. (© Stef Kwinten)

Via de tentoonstelling ‘Fashion Moves’ gaat MAD Brussels op zoek naar de interactie tussen beide werelden en de manier waarop ze elkaar aanvullen. Wat doet beweging met een kledingstuk? Hoe past de modeontwerper zich aan aan de eisen van een danskostuum? In welke mate inspireren mode en dans elkaar? 'Fashion Moves' gaat verder dan het podium, en verkent stijl en esthetiek via de sociale en culturele uitdagingen die spelen in de mode en de dans. Van de evolutie van sportkleding die populair werd dankzij de hiphopcultuur, tot de huidige aanwezigheid ervan op de catwalks van luxe modehuizen. Een must-see!

Walter Van Beirendonck (© Opéra de Paris)

Leuk weetje: de scenografie van de tentoonstelling werd verzorgd door de Nederlander Dennis Vanderbroeck, die momenteel ook alle podia voor WECANDANCE in Zeebrugge onder handen neemt.

Lees ook: Expo: lust en verleiding in Kasteel d'Ursel