Schattenjacht: de beste rommelmarkten van België

Gepubliceerd op 3 mei 2024 door Sofie Kegelaers
Schattenjacht: de beste rommelmarkten van België Unsplash

Pak je tas, trek je comfortabele stappers aan en ga samen met ons op een spannende schattenjacht naar de beste rommelmarkten van België. Of je nu een gepassioneerde verzamelaar bent, op zoek bent naar een unieke vintage vondst, of gewoon wilt genieten van de levendige sfeer, onze rommelmarkten bieden voor elk wat wils.

Van de hippe straten van Antwerpen tot de pittoreske kasseien van de Ardense dorpjes, en van de levendige markten van onze bruisende hoofdstad tot de historische pleinen van Gent, elk hoekje van België herbergt zijn eigen schat aan verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden.

Rommelmarktcultuur in België

België heeft een rijke traditie als het gaat om zijn sociale evenementen, waar markten en specifiek rommelmarkten een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed vormen. Het zijn meer dan alleen plekken waar mensen hun oude spullen verkopen. Het zijn gezellige ontmoetingsplaatsen waar men samenkomt om te socializen, te genieten van een sappige hamburger mét extra ui, een frisse pint bier en natuurlijk om op zoek te gaan naar leuke hebbedingetjes.

Wat de Belgische rommelmarkten zo bijzonder maakt, is de diversiteit aan spullen die er te vinden zijn. Denk: antieke meubelstukken, vintage kleding, oude boeken of mooie kunstwerken. Vaak worden deze markten gehouden op historische locaties, zoals pittoreske dorpsstraten en indrukwekkende markthallen, wat hun charme alleen maar versterkt.

De beste rommelmarkten per provincie

Antwerpen

1. BrocAntwerpen: BrocAntwerpen is een grote antiek- en brocantemarkt die plaatsvindt op de Grote Markt in Antwerpen. Tijdens één van de acht edities, die lopen van 24 april tot en met 25 september 2024, kan je er een breed scala aan antiek, vintage meubels, decoratieve objecten en verzamelitems terugvinden.

Meer info

2. Lettermarkt: Deze rommelmarkt, ook wel bekend als de Boekenmarkt, is met een uitgebreide selectie tweedehands boeken, strips en tijdschriften een paradijs voor boekenliefhebbers. De Lettermarkt vindt plaats op het Panamarenkoplein op het Nieuw Zuid en wordt doorlopend van maart tot oktober iedere eerste zaterdag van de maand gehouden.

Meer info

3. Vogelenmarkt: De Vogelenmarkt, gelegen op het Theaterplein, is de oudste en meest iconische rommelmarkt van Antwerpen. Oorspronkelijk werden hier - zoals de naam verklapt - voornamelijk vogels en ander pluimvee verhandeld, maar intussen biedt de markt een breed scala aan goederen. Je vindt er van alles en nog wat: van antiek en curiosa tot kleding en huishoudartikelen. De Vogelenmarkt is een wekelijkse markt op zondag van 8 tot 13 uur of tot 14 uur tijdens de zomertijd.

@De Vogelenmarkt

Limburg

1. Antiekmarkt Tongeren: Deze markt staat bekend als de grootste antiek- en brocantemarkt in België. Elke zondagochtend, vanaf 7 uur, wordt de marktplaats van Tongeren omgetoverd tot een verkopersplein met middeleeuwse ambiance. Meer dan veertig antiekzaken en wel driehonderdvijftig standhouders presenteren er een indrukwekkende collectie antiek, brocante, designstukken, vintage items en zeldzame verzamelobjecten.

Voor liefhebbers van vintage en retro is er trouwens ook goed nieuws, want op 1 en 2 juni 2024 vindt in Tongeren een tweedaagse vintagemarkt plaats, waar je kunt snuffelen tussen een uitgebreide selectie unieke items uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Meer info

 

Rommelmarkten
@Visit Tongeren

2. Teutenmarkt Lommel: Deze markt is genoemd naar de 'Teuten', Kempense handelsreizigers die van de zeventiende tot de negentiende eeuw tevoet naar verschillende Europese landen trokken om hun waren te verkopen. Tegenwoordig biedt de Teutenmarkt een verscheidenheid aan goederen, waaronder antiek, tweedehands items, ambachtelijke producten en streekproducten. De markt vindt van april tot en met oktober elke zondag plaats van 8 tot 16u30.

@Teutenmarkt Lommel

Oost-Vlaanderen

1. Tweedehands- en brocantemarkt Gent: Iedere vrijdag, zaterdag en zondag vindt bij Sint-Jacobs en het Beverhoutplein in Gent de tweedehands- en brocantemarkt plaats. Deze rommelmarkt is een vaste waarde, en is zo verankerd dat er zich in de straten rondom de romaanse kerk van Sint-Jacob, naast de antiekgalerie St-John, verschillende snuffel- en curiositeitenwinkeltjes hebben gevestigd.

@Stad Gent - Dienst Toerisme

2. Rommelmarkt Eeklo: De grootste rommelmarkt van Vlaanderen is te vinden in Eeklo. Tijdens de Kaaifeesten, die dit jaar plaatsvinden op zondag 1 oktober van 8 tot 18u, verzamelen verschillende standhouders zich over de straten en pleinen in Eeklo om er hun oude spullen te verkopen.

meer info

3. Rommelmarkt Welle: De rommelmarkt van Welle, waar bijna negentig procent van de kraampjes bestaat uit garageverkoop, biedt misschien dé uitgelezen setting om verborgen schatten te ontdekken. Daarnaast wordt er in het hele dorp entertainment voorzien, met speciale optredens en activiteiten die zorgen voor de nodige gezelligheid. Deze rommelmarkt vindt dit jaar plaats op zondag 30 juni van 8 tot 18u00.

@Maspoe

Vlaams-Brabant

1. Brocanterie Leuven: Deze brocante- en antiekmarkt vindt regelmatig plaats op het Martelarenplein in Leuven en biedt een breed assortiment aan vintage en antieke items, variërend van meubels tot decoratieve objecten en verzamelitems. Dit jaar is extra speciaal, want op 2 september 2024 viert de Grote Brocanterie haar twintigjarig bestaan. Om dit te vieren zal de markt zich niet alleen beperken tot het Martelarenplein, maar kan je ook langs de Bondgenotenlaan rondsnuisteren.

West-Vlaanderen

1.  Antiekmarkt & Brocanterie 'Belle Epoque' in De Haan: Deze sfeerfvolle antiek- en brocantemarkt vindt plaats in het Parkdomein La Potinière, gelegen in de schilderachtige badplaats De Haan. Je kan er genieten van een nostalgische sfeer terwijl je een ruim aanbod aan antiek, brocante en vintage items ontdekt. Dit jaar zal de markt plaatsvinden van 31 juli tot en met 2 augustus 2024, net voor het beroemde Trammelant-festival op 3 augustus 2024.

Waals-Brabant

1. La Brocante du Lion in Waterloo: Op de parkeerplaats van de Carrefour-supermarkt in Waterloo vindt elke zondagochtend La Brocante du Lion plaats. Met driehonderd vlooienmarktkraampjes verspreid over 13,5 hectare, is deze markt een waar paradijs voor koopjesjagers. Je vindt er een mix van echt antiek en eigentijdse verzamelobjecten.

Henegouwen

1. La Brocante des Quais in Charleroi: Met meer dan tweehonderd standhouders langs de oevers van de Quais biedt La Brocante des Quais in Charleroi van 22 tot 23 juni 2024 een breed scala aan items, van antiek tot garageverkoopvondsten. Verschillende thema's zijn te vinden op de Rimbaud- en Verlaine-kaaien, terwijl het Buissetplein een speciale platenmarkt huisvest. Op La Placerelle is er dan weer een aparte garageverkoop. Bovendien kan je genieten van een overdekte vlooienmarkt in de Passage de la Bourse en een bierfestival op de Place verte. Het evenement wordt afgesloten met het 'Feest van de Muziek', dat de hele stad doordrenkt met muzikale klanken.

Meer info

Luik

1. La Brocante De Saint-Pholien in Luik: De Brocante De Saint-Pholien is elke vrijdag van 6 tot 13u00 te vinden op de Boulevard de la Constitution en Place Jehan-le-Bel in Luik. Met zijn centrale ligging en kwaliteitsaanbod wordt deze markt ook wel een ware 'vlooienmarkt Champs-Elysées' genoemd.

Meer info

@Ville de Liège (Urbanisme) - J-P ERS

Luxemburg

1. Le Marché aux Puces du Vieil Arlon: Ook de rommelmarkt van Aarlen mag je zeker niet missen. Elke eerste zondag van de maand, van april tot oktober, komt deze markt tot leven in de straten van de wijk Saint Donat en het stadscentrum. Het is een paradijs voor ervaren snuisteraars die maar geen genoeg krijgen van het ontdekken van vintage voorwerpen.

Meer info

Namen

1. Internationale vlooienmarkt van Temploux: Met meer dan duizendvijfhonderd exposanten die zich verspreiden over heel Temploux, is deze markt officieel de grootste vlooienmarkt van België. Tijdens de vijfenveertigste editie op 17 en 18 augustus 2024, die gepaard gaat met een stripfestival, zijn er gegarandeerd unieke voorwerpen te vinden. Met maar liefst zevenhonderdvijftig vrijwilligers, wordt verwacht dat ieder jaar tussen de honderdtachtigduizend en tweehonderdduizend bezoekers de markt zullen bezoeken. Daarnaast zijn er een aantal leuke activiteiten, zoals onder andere een orkest en een groot dorpsfeest dat wordt afgesloten met vuurwerk.

Meer info

Tips voor rommelmarktexploratie

Hier nog enkele belangrijke tips voor een succesvolle rommelmarktexpeditie:

  • Vroeg opstaan loont: Vroege vogels vangen de dikste wormen, dat is nu eenmaal zo. Sta dus vroeg op om te verzekeren dat je als een van de eersten op de markt toekomt;
  • Kom voorbereid: Niet alle marktkramers accepteren elektronische betalingen, neem dus zeker cash geld mee;
  • Onderhandelen is de sleutel: Durf te vragen naar korting;
  • Let op de kwaliteit: Controleer de staat van de items die je wilt kopen grondig op eventuele verborgen gebreken.

We hopen dat je genoten hebt van de reis langs de beste rommelmarkten van België en dat je geïnspireerd bent geraakt om zelf op ontdekking te gaan. Wie weet ben jij binnenkort wel de trotse eigenaar van een waardevolle vondst. Tot snel op de volgende rommelmarkt!