Van streetwear tot designer: dit zijn onze 25 favoriete vintage webshops

Geüpdatet op 4 maart 2024 door Marie Guerin en Lore Ginneberge
Van streetwear tot designer: dit zijn onze 25 favoriete vintage webshops imaxtree

Fan van vintage, maar geen zin om urenlang door rommelige boetiekjes te snuffelen? Sommigen voeren hun schattenjacht nu eenmaal liever online, en daar zijn deze webshops ideaal voor. Van streetwear tot unieke luxevondsten en tweedehands mode aan lage prijzen: hier moet je zijn.

Vintage webshops voor luxemode

1. Farfetch pre owned

Verrassing: e-retailer Farfetch heeft een pre-owned afdeling die je helemaal gek zal maken met prachtige kledij en accessoires van Chanel, Comme des Garçons, Prada en co. Grote namen, dus ook relatief hoge prijskaartjes, al zijn er ook heel wat koopjes te vinden. Zeker de moeite om in de gaten te houden, ook met bescheiden budget.

2. Vestiaire Collective

Vele tijd voorhanden? Laat je dan helemaal gaan in de reusachtige schatkist die Vestiaire Collective is.  De organisatie is wereldwijd actief en rekent op vintage hunters die in de vier windstreken luxueuze dressings uitspitten en opkopen om via Vestiaire Collective door te verkopen. Goed voor duizenden "nieuwe" oude stukken per week en prijzen gaande van €20 tot €5000. Klein budget, maar toch zin in grote labels? Hier moet je zijn. Als je tijd hebt tenminste.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vestiaire Collective (@vestiaireco)

3. TheRealReal

Dit is de Amerikaanse concurrent van Vestiaire, maar het principe is hetzelfde en ze leveren ook in België. We waarderen vooral het gigantische aanbod waar je echte koopjes kunt vinden.

4. 1stdibs

Omdat dromen geen kwaad kan, vernoemen we ook 1stdibs. Wie deze site bezoekt, waant zich letterlijk in de designerhemel. Van antieke juwelen tot authentieke Chanel jurken, er is voor elk wat wils - zolang je de torenhoge prijzen aankan toch...

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 1stDibs Style (@1stdibsstyle)

Belgische vintage webshops

5. Le Freddie

Belgische power bij Le Freddie, een relatief jong platform dat in het leven werd geroepen door twee stylisten/modejournalisten. Geen muffe foto's van oude kleren hier, wel stijlvolle editorials die je meteen tonnen inspiratie leveren over hoe je dat nieuwe koopje het best combineert. Le Freddie heeft een zwak voor eighties kitch en romantische prairie dresses en geeft via de blog ook goede tips over het scoren van vintage, of je nu een nostalgisch stuk van Naf Naf of zeldzame labels als Gunne Sax wil scoren.

6. Labellov

Focus op luxueuze accessoires bij Labellov, een Belgische platform dat handtassen, juwelen, zonnebrillen en schoenen van de grootste namen voor je verzamelt. Een zwak voor Hermes, Delvaux, Chanel, Christian Dior, Gucci, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent? Zoek niet verder. Het team achter Labellov is notoir streng als het op kwaliteit en authenticiteit aankomt, dus je weet dat je hier geen miskoop kan maken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LabelLOV Luxury (@labellov_luxury)

7. Kirilove

Voor juwelen kan je vertrouwen op de Belgische Tiany Kiriloff, die een geweldig oog heeft voor het vinden van pareltjes. Op kirilove.be, bieden Tinay en haar broer Michael een selectie van prachtige ringen en kettingen aan tegen zachte prijzen.

8. Live To Express

Helemaal fan van vintage ear candy? Dan is Live-to-Expres, een Antwerpse webshop, de online place tobe. Verwacht je aan retro, soms een tikje kitscherige (maar altijd chique!) juwelen. En dat voor een prikje.

Franse vintage webshops

De Fransen hebben de kunst van het spotten van zeldzame stukken onder de knie als geen ander. Sla aan het (digitaal) snuisteren en scoor vintage designerstuks aan betaalbare prijzen.

9. Imparfaite

Afgezien van de onberispelijke art direction die ons bijna doet twijfelen aan het feit dat het om vintage stukken gaat (hun fotoshoots zijn zo inspirerend!), laat de selectie ons verbijsterd achter: onmogelijk om te kiezen. Alles is mooi, alles is trendy (het Oostenrijkse vest), alles lijkt lekker te ruiken. We zijn vooral dol op de "501 calculator" om EINDELIJK de jeans van je dromen te vinden.

10. Esther Archives

Als eerbetoon aan haar tante Esther, bepleit Anaïs de kunst van het "goed kleden" op z'n Frans met stukken die overal in Europa te vinden zijn. De foto's zijn charmant en we ontdekken echte designklompjes tegen, laten we zeggen, "Brusselse" prijzen. Een prachtige Kenzo jeans voor €90? Score!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Esther Archives (@estherarchives)

11. Dressing Factory

Geen poespas hier, alleen merkkleding. U vindt er de grote Franse ontwerpers (mode en lederwaren) tegen marktprijzen. Een nogal "oud Frankrijk" selectie, maar die zijn charme heeft. Via het tabblad "archieven" kunt u de grote modemomenten van Saint Laurent en vrienden herbeleven.

12. Collectifs Vintage

Het principe is leuk: rond de wereld jagen zonder huis te verlaten. Johanna heeft een netwerk van kringloopwinkels in heel Europa opgericht en biedt aan stukken te kopen naargelang hun oorsprong: Parijs, Berlijn, Londen of Brussel. De artikelen zijn gevarieerd, goedkoop en over het algemeen zeer kleurrijk.

13. Signé Paris

Nog één die het stoffige imago van vintage verbrijzelt: Signé Paris verzamelt zeldzame vondsten van Yves Saint Laurent, Céline of Versace in rock 'n roll editorials die knipogen naar iconen als Zoë Kravitz. Prijzen gaan bovendien zelden boven de €200

14. Vintage Paris

De mythische boetiek in de Marais heeft zijn online aanbod voor liefhebbers van luxe accessoires uitgebreid. U vindt er kostbare iconische modellen met een verfijnde en tijdloze selectie. Dit is waar goede investeringen worden gedaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VINTAGE PARIS (@vintageparis_official)

Voor unieke vintage vondsten

Unieke platformen die de kunst van zelfgemaakte tweedehands kleding promoten.

15. Or-Not

Or-Not is een Japanse site die een zeer specifieke selectie van lokale en internationale ontwerpers aanbiedt. Het soort exclusieve tip die je niet voor jezelf moet houden als je een kenner wilt zijn.

16. Byronesque

Deze site vindt stukken rechtstreeks van de catwalks. Wij zijn dol op hun geavanceerde editorials in 'Dazed and Confused'-stijl en hun eigentijdse benadering van vintage mode. De site biedt ook collecties in beperkte oplage die oude ontwerpen opnieuw uitgeven, zoals Claude Montana. Aan dat alles hangt wel een stevig prijskaartje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Byronesque.com (@byronesquevintage)

17. Studio Travel

Niet zo into schreeuwerige looks? Studio Travel stuurt je vanuit Kopenhagen tweedehands looks met een Scandinavische feel, die de buyers achter de shop dan weer hoogstpersoonlijk gingen selecteren in Frankrijk en Italië. Een Europees succesverhaal, met heel veel pre-loved liefde gebracht.

Vintage streetwear online

18. Rokit

Vintage denim, sportswear en street looks à volonté bij deze Britse topper. Wie een zwak heeft voor logo's, grappige prints en neon tinten zal niet aan het aanbod kunnen weerstaan. Fijne prijsjes en statement mode, per trends en in leuke editorials verzameld voor extra inspiratie.

19. StockX

Met een origineel concept genoemd naar de beurs, verbindt StockX kopers en verkopers van streetwear. Kopers doen een bod op het stuk dat zij willen hebben, terwijl verkopers een prijs vragen. Wanneer er een 'match' is, wordt de transactie voltooid en wordt het stuk naar hun faciliteit in Detroit gestuurd voor verificatie. Alles is tweedehands, maar nooit gedragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door StockX (@stockx)

20. Goat

Ook Goat biedt honderden geauthenticeerde items om de namaakmarkt in te dammen. Vooral als je weet dat de prijzen voor sneakers en andere streetwear de pan uit kunnen rijzen.

21. Stadium Goods

Stadium Goods is een merk van farfetch.com dat vooral een keten van fysieke winkels is waar alle stukken authentiek zijn, zodat je jouw favorieten zonder risico kunt kopen.

De online koopjeshoek

Een beetje zoals IKEA, maar dan voor mode. En online. En beter.

22. ASOS Marketplace

De kracht van deze shop? Online gigant ASOS verzamelt onder de noemer 'Marketplace' honderden kleine, onafhankelijke tweedehands spelers die er, als was het een vintage markt, elk apart hun koopwaar kunnen aanbieden. What's in a name: Asos Marketplace is van alle markten thuis, je vindt er zowel designer als onbekende labels, maar het platform is vooral bekend om haar originele street looks en erg kleine prijsjes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ASOS Marketplace (@asosmarketplace)

23. Urban Outfitters

Ook Urban Outfitters speelt graag met tweedehands en heeft een leuke collectie met vooral streetwear looks. Opgelet: sommige stukken hier zijn pure vintage ('re-purposed'), anderen zijn 'inspired by' vintage en nog anderen werden door de designers achter de webshop geüpcycled ('re-made') tot nieuwe items. Hoe dan ook, allemaal mooi.

24. Vinted

Voor een paar  - of een heleboel  - euro's scoor je allerhande kledingstukken en accessoires. Goed zoeken is de boodschap, maar daar wordt je voor beloond.

25. Zalando Pre-owned

Zalando heeft een "tweedehands" tabblad vol met pareltjes. Onze tip? Om design te scoren tegen lage prijzen, selecteer je de categorie 'kleding' en vink je 'prijs van hoog naar laag'. Zo krijg je alle luxe items eerst te zien.

Meer schatten jagen? Ontdek hier onze tips om echte vintage te herkennen , en alles wat je moet weten, van maten via materiaal, om vintage echt goed te kunnen kopen.

Fast fashion surft mee op de tweedehands golf

Wie meer offline dan online is, zal op prijs stellen dat je oude kleren terug kan brengen naar een van je favoriete winkels in ruil voor een korting. H&M geeft 15% korting op de volgende aankoop en ook C&A biedt met haar 'We Take it Back'-programma een korting van 15%. Bij & Other Stories en Monki worden kleren (en stoffen!) teruggenomen in ruil voor -10% op je volgende aankoop. Van het textiel worden gerecycleerde vezels gemaakt.

De koningin van de vintage mode?

Dat is ongetwijfeld Zoé Hotuqui op Instagram, wier eigenzinnige looks ons ertoe aanzetten om onze oude, vergeten stukken terug te dragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zoé Hotuqui (@zoehtq)