Anna Cofone, haarstylist van de sterren, deelt haar beste haaradvies

Gepubliceerd op 26 maart 2024 door Lore Ginneberge
Anna Cofone, haarstylist van de sterren, deelt haar beste haaradvies Anna Cofone op de Holzweiler show met Authentic Beauty Concept

Van Lana Del Rey's retro lokken tot de kapsels van Dua Lipa en technische haarstijlen op de catwalk: achter al deze iconische looks staat haarstylist Anna Cofone. Als Global Creative Advocate van Authentic Beauty Concept deelt ze haar expertise.

Mijn beste advies? Doe niets met je haar wat je niet met je gezicht zou doen!

Welke dagelijkse gewoonte maakt je haar gezonder en welke haarfouten kan je beter vermijden? Session hairstylist Anna Cofone deelt haar kostbare tips en ervaringen uit de wereld van high-profile haarstyling.

Je studeerde eerst podiumkunsten voordat je je richtte op haarstyling. Hoe heeft die achtergrond je werk beïnvloed?

"Die studie is cruciaal geweest voor mij, omdat je bij het bedenken van een idee niet alleen aan het kapsel denkt, maar ook aan het personage. Er zit altijd een verhaal of boodschap in creaties, of het nu gaat om een muziekvideo of een fotoshoot. Mijn achtergrond in podiumkunsten heeft me de laatste 15 jaar geholpen om tot de kern van een idee te komen."

Hoe verloopt het proces van een rode loper-look met een artiest als Lana Del Rey?

"Voor een rode loper werken sterren samen met een modestylist, en daar worden de ideeën geboren. Mijn job als haarstylist is om dat aan te vullen. Ik vraag altijd of ik de kleding en het moodboard kan zien, en op basis daarvan zoek ik naar een thema, de juiste properties, de esthetiek, de sfeer... Er zijn altijd zoveel richtingen die je uit kunt, maar teveel vrijheid kan overweldigend worden. Als er teveel opties zijn, is dat voor mij het teken dat ik niet genoeg vragen heb gesteld om de juiste look te vinden."

Lana Del Rey Anna Cofone
Lana Del Rey tijdens de 66ste Grammy Awards

Hoe balanceer je artistieke expressie met praktische uitvoerbaarheid in je creaties?

"Dat komt neer op training. Als haarstylist, net als een schilder of beeldhouwer, moet je je vak beheersen. Inspirerend werk bevat voor mij altijd dezelfde elementen: geweldige smaak, technische skills en een eerlijkheid in stijl. Mijn werk is - volgens wat anderen zeggen - zeer technisch, maar er zit altijd een bepaalde gevoeligheid in. Zelfs als het kapsel moeilijk te realiseren is, probeer ik er een zachtere dimensie aan toe te voegen."

Wat zijn de grootste verschillen tussen het stylen voor een rode loper en een modeshow?

"Een rode loper is ten eerste 360 graden, het moet er vanuit elke hoek geweldig uitzien. Ten tweede moet het 7 tot 10 uur perfect blijven zitten, omdat we niet altijd een tweede look voor afterparties creëren. Ook moet het haar van dichtbij perfect zijn, je mag geen enkele haarpin zien zitten. Bij een modeshow is de catwalk normaal gesproken hoog en zie je de look van voren. Daardoor is er meer flexibiliteit om een speciale vorm te creëren. Een slicked back look voor sterren op de rode loper of modellen op de catwalk zou ik dus volledig anders aanpakken."

Anna Cofone backstage bij de Holzweiler show met Authentic Beauty Concept
Anna Cofone backstage bij de Holzweiler show met Authentic Beauty Concept

Wat zijn enkele veelvoorkomende haarverzorgingsfouten die je mensen ziet maken? Er is bijvoorbeeld veel ophef over de populaire slicked back bun en dat die je haar zou beschadigen. Klopt dat?

"Die slicked back haarstijlen kunnen op zich geen kwaad, zolang je het niet dagen achter elkaar doet. Het gaat alleen poriën blokkeren en haarschade veroorzaken als je het lang laat zitten."

Mijn beste advies? Doe niets met je haar wat je niet met je gezicht zou doen! Je weet dat het slecht is om aan je gelaat te prutsen, hetzelfde geldt voor het trekken aan gespleten haarpunten. Als je haar gezond is, zal het er nooit slecht uitzien."

Wat zijn jouw top 3 tips om je haar gezond te houden?

"Hoe je je haar wast is ten eerste zo belangrijk. Ik geloof sterk in het masseren van de hoofdhuid tijdens het douchen. Neem de tijd om de bloedcirculatie te stimuleren, dit kan de hydratatie en haargroei over het algemeen helpen. Ik heb een non-profitorganisatie die blinde en slechtziende vrouwen en meisjes leert hun haar te verzorgen. Ik laat hen altijd hoofdhuidmassage oefenen op hun handen, om te helpen begrijpen hoeveel druk ze moeten zetten. Tenzij de huid van je hand meebeweegt, masseer je niet goed genoeg.

Ook regelmatige knipbeurten zijn superbelangrijk, ik zou adviseren om elke 8 à 10 weken een kleine trim te plannen. We behandelen ons gezicht met maskers en oogpatches, dus waarom zouden we niet hetzelfde doen voor ons haar? Knip je haar regelmatig en geef jezelf hoofdhuidmassages!

Over het algemeen is het identificeren van je haartype en textuur essentieel, net als de juiste producten. Ik gebruik de Authentic Beauty Concept Hydrate shampoo en conditioner onder de douche en verstuif elke ochtend de Hydrate Spray Conditioner door mijn haar. Verder heb ik altijd de Hand & Hair Light Cream in mijn tas om mijn krullen extra te hydrateren. Ook de Indulging Fluid Oil is een topper. Deze lichte olie is geweldig om op de lengtes en de punten aan te brengen. Ik zou altijd aanraden om met een beetje product te beginnen en naar behoefte op te bouwen. Mix je eigen verzorgingscocktail die werkt voor jouw haar."

Wat is het meest memorabele moment in je carrière tot nu toe? 

"De afgelopen modeweken, omdat het de eerste keer was dat ik zoveel shows deed met Authentic Beauty Concept. Ik had een geweldig team om me heen en het was zo leuk om hen te trainen. Een ander gedenkwaardig moment was de 'National Anthem' muziekvideo met Lana Del Rey in 2012, die we opnamen in The Hamptons. Dat was zo'n belangrijk moment in Lana's carrière, maar ook op sociaal en politiek vlak... Het was een moedige keuze om Asap Rocky de rol van Kennedy te laten spelen en ik vond het geweldig om daar deel van uit te maken en inspiratie te putten uit de looks van Jackie Onassis."

Shop Anna Cofone's favorieten

1
Authentic Beauty Concept
Hand & Hair Light Cream
SHOP HIER
2
Authentic Beauty Concept
Hydrate Spray Conditioner
SHOP HIER
3
Authentic Beauty Concept
Indulging Fluid Oil
SHOP HIER