Vijf haarborstel fouten die iedereen maakt

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
Vijf haarborstel fouten die iedereen maakt

Je hebt je haar en je hebt een borstel, die twee zijn beste vriendjes en je hoeft ze doodleuk door elkaar te halen voor stralende lokken. Juist? Fout! Ze beseffen het niet altijd, maar heel veel mensen kammen hun haardos verkeerd, waardoor ze de groei, glans en algemene gezondheid van hun eigen lokken tegengaan.

Wist je bijvoorbeeld dat je àltijd je haar moet kammen voor het slapengaan? Lies Helsloot, auteur van Het Complete Boek Over Haar, wijst je op de meest voorkomende fouten:

1/

Fout 1: Minder dan honderd borstelstreken per dag aanbrengen 

haarbostel-fout-juiste-borstel-haaruitval-haar-sneller-groeien

Dat je lokken van overmatig borstelen vettig worden of sneller uitvallen, is een absolute fabel. De raad die zoveel oma’s vroeger maar bleven herhalen, klopt dan weer helemaal: probeer dagelijks zeker honderd keer een stevige borstel door je haardos te halen. Door te kammen met een goede haarborstel, geschikt voor jouw type haar, zorg je ervoor dat het natuurlijke sebum, je eigen conditioner zeg maar, verspreid wordt over de lengte van je haren en het daardoor intens gevoed wordt. Door te borstelen geniet je hoofdhuid ook van een zalige micromassage waardoor de doorbloeding bevorderd wordt: zuurstof en nutriënten worden makkelijker opgenomen en een gezonde haargroei wordt bevorderd. Tot slot verwijder je er ook stof, kleine partikels van luchtvervuiling, pollen en dode haren mee; zo zorg je ervoor dat je haar vrij kan ademen en dat het mooi glanst!

Fout 2: Kappen en harken

2/

haarbostel-fout-juiste-borstel-haaruitval-haar-sneller-groeien

Het lijkt vreemd, maar er bestaat wel degelijk een juiste techniek om je haar door te borstelen. De klassieke fout: vanaf je kruin beginnen inhaken en ruw je wel door eventuele knobbels heen werken. Zo moet het dus absoluut niet, je verscheurt er alleen maar je haar(schubben) mee. Begin onderaan te borstelen en werk zo voorzichtig naar boven toe, ontwar rustig en zacht en begin dus zeker niet te ‘kappen’ in je haar, want zo breek je de haren af.

3/

Fout 3: De verkeerde haarborstel gebruiken

haarbostel-fout-juiste-borstel-haaruitval-haar-sneller-groeien

En al zéker als je dan nog eens de verkeerde in huis hebt! Elk type haar is anders en verdient haar eigen borstel. Of je nu kroes-, fijn-, weerbarstig-, steil-, dik-, gekleurd- of krullend haar hebt, voor elk wat wils in de grote borstelbibliotheek. Je hebt een exemplaar nodig dat krachtig genoeg is om je haren te ontwarren zonder de fragiele structuur ervan te beschadigen. Een goede haarborstel die de haarstructuur respecteert, zorgt ervoor dat de haarschubben, die dakpansgewijs de buitenste laag van je lokken vormen, mooi platliggen met als gevolg dat ze mooi glad en glanzend zijn. Vermijd zeker om je haren te kammen met een plastic of metalen kam, die zijn te bruut voor je haren. Hout is bij kammen een betere keuze.

Uiteraard is het niet eenvoudig die ene goede kam voor jou te vinden, maar wij helpen je alvast op weg: ontdek hier welke borstel bij jouw type haar past!

Fout 4: Slechts één haarborstel gebruiken

4/

haarbostel-fout-juiste-borstel-haaruitval-haar-sneller-groeien

Jouw perfecte borstel gevonden? Leuk, overweeg nu om er nog een bij te kopen, niet elke handeling vraagt immers om dezelfde tool. Om even op de eerder genoemde kamtechniek terug te komen: Lies start altijd met een ontwarrende borstel van Delphin & Emerence en werkt vervolgens af met een verzorgende borstel uit dezelfde lijn om haar lokken nog gladder en glanzender te maken. 

Fout 5: Je haar niét kammen voor het slapengaan

5/

haarbostel-fout-juiste-borstel-haaruitval-haar-sneller-groeien 2

Waarom zou je je lokken kammen als je toch maar warrig je bed induikt? Omdat je er alle vuildeeltjes en pollen die overdag in je haardos gekropen zijn, mee verwijdert! Onderschat niet hoeveel ook je haar afziet van dagelijkse vervuiling en wat voor een broeihaard aan bacteriën je wilde haardos kan vormen. Resultaat: doffe lokken, haaruitval en een verminderde haargroei. Een zonde, want ’s nachts is je (hoofd)huid juist het beste in staat om zichzelf een nieuwe boost te geven, cellen te vernieuwen en afvalstoffen af te stoten. Help je huid dus een handje, en ontdoe hem alvast aan de oppervlakte van alle ruis.

Wil je in een record tempo een bos wilde manen? Ontdek hier onze verdere tips om je haar sneller te laten groeien!