Citytrip in Rome? 11 verborgen adressen om de drukte te vermijden

Geüpdatet op 23 oktober 2023 door Lore Ginneberge
Citytrip in Rome? 11 verborgen adressen om de drukte te vermijden Shutterstock

Ontdek de verborgen hotspots van Rome met 11 unieke adressen die je de stad op een nieuwe manier laten ervaren. Van schilderachtige straatjes tot culturele schatten en culinaire parels, deze geheime locaties onthullen het echte hart van de eeuwige stad.

Elk jaar verzamelen miljoenen mensen zich in Rome om er de iconische bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Pantheon en het Vaticaan te bewonderen. Maar voor wie op zoek is naar een meer authentieke Romeinse ervaring, weg van de drukte en toeristische trekpleisters, zijn er heel wat verborgen parels in de Eeuwige Stad. Zoals het gezegde gaat: 'Roma non Basta una Vita' - één leven is niet genoeg om Rome volledig te ontdekken. Bezoek je de Italiaanse hoofdstad voor de tweede keer of ben je op zoek naar de meest originele musea, romantische parken en authentieke wijken? Samen met de Italiaanse Toerismedienst ENIT verzamelden we 10 adressen om je een onvergetelijke citytrip in Rome te bezorgen.

10 verborgen parels in Rome

1. Borghetto Flaminio - Vintage- en Antiekmarkt

In de wijk Flaminio vind je elke zondag een vintage- en antiekmarkt die modeharten instant sneller doet slaan. Want de Borghetto Flaminio is niet alleen de perfecte plek voor vinylplaten, kunst en deco, je scoort er ook heel wat vintage luxe items - denk Hermès-sjaaltjes of designer schoenen. De kleine toegangsprijs is de moeite waard, want je zult waarschijnlijk met enkele schatten vertrekken.

Adres: Piazza della Marina 321

2. Giardino degli Aranci (Savello Park) - Romantisch Uitzichtpunt

Het Giardino degli Aranci, beroemd om de appelsienbomen, is zonder twijfel een van de meest romantische plekken in Rome. Het biedt een adembenemend uitzicht op de stad en de mogelijkheid om zowel Vaticaanstad als Italië tegelijkertijd te bewonderen. Maak een wandeling - idealiter bij zonsondergang - door de pittoreske steegjes van de Aventijnse heuvel en laat je betoveren door de schoonheid van deze plek.

Adres: Piazza Pietro D’Illiria

adressen Rome park bezoeken citytrip
Giardino degli Aranci - Shutterstock

3. Via Margutta - de straat van legendes

Via Margutta, ooit een bescheiden steegje achter de nobele huizen van Via del Babuino, is nu een betoverend toevluchtsoord in het centrum van Rome. Dankzij de inspanningen van de Belgische monseigneur Francesco Saverio de Merode werd het in de 19e eeuw omgevormd tot een artistieke en kosmopolitische oase. Sindsdien vonden Picasso, Sartre, Simone de Beauvoir en Liszt er hun inspiratie. Via Margutta diende bovendien als filmdecor voor klassiekers als 'Roman Holiday' met Audrey Hepburn en speelde het een rol in 'La Dolce Vita'.

Adres: Via Margutta

rome verborgen adressen hotspots
Via Margutta - Shutterstock

4. Galleria Doria Pamphilj - Verborgen Kunstschatten

Soms spot je de beste geheime parels in het volle zicht. In het midden van het bruisende stadscentrum staat het Palazzo Doria Pamphilj. Het palazzo, sinds de 17e eeuw bewoond door prinsen en prinsessen, herbergt een gigantische privé kunstcollectie, waaronder enkele Belgische parels! Bewonder vier Brusselse tapijten en landschappen van Pieter Bruegel, naast meesterwerken van onder meer Rafael, Titiaan, Velazquez en Caravaggio. Ook enkele privé-appartementen van het palazzo zijn open voor publiek, een tip voor wie zich even Romeinse royalty wilt wanen.

Adres: Via del Corso, 305

5. Coppedè Wijk - Architectonische Verwondering

Op slechts een steenworp van het oude stadscentrum vind je de wijk Coppedè, een verrassend stukje Rome bekend om zijn bizarre architectuur. Dit complex, ontworpen door architect Gino Coppedè, omvat 26 kleine paleizen en 17 vrijstaande huizen met een eclectische mix van Stile Liberty, Art Deco, Griekse, gotische, barokke en zelfs middeleeuwse invloeden. Wandel door deze betoverende buurt en bewonder de Fontana delle Rane (kikkerfontein) op Piazza Mincio, beroemd omdat The Beatles er volgens de legende insprongen na een concert in de nabijgelegen Piper-discotheek.

Coppedè Rome bezoeken
Coppedè wijk - Shutterstock

6. MAXXI Museum

Voor wie even pauze wil nemen van de antieke standbeelden en barokke galerijen, is de hedendaagse kunst van MAXXI een verademing. Het museumgebouw ontworpen door Zaha Hadid alleen al is de moeite waard. Binnenin huist het Italiaanse Museum voor 21ste Eeuwse Kunst een grote collectie Italiaanse en internationale foto's, sculpturen, schilderijen en multidisciplinaire installaties. Het museum biedt een rijk programma aan evenementen en laat je kennismaken met jong talent.

Adres: Via Guido Reni, 4a

7. Casina delle Civette - Prinselijke sprookjeswoning

Breng een bezoek aan het 'Huis van de Uilen' in het Villa Torlonia park, een pand dat rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen. Casina delle Civette dankt zijn naam aan de afbeelding van uilen in glas-in-lood, op verzoek van Prins Giovanni die er in het begin van de 20ste eeuw woonde. Het is uniek vanwege zijn bonte mengeling van torentjes, glas-in-lood, mozaïeken en majolicaversieringen in Stile Liberty, het Italiaanse antwoord op Art Nouveau.

Adres: Via Nomentana 70

Casina delle Civette Rome verborgen adressen
Casina delle Civette - Shutterstock

8. Villa Borghese - Groene oase vol kunst

Even ontsnappen aan de stadsdrukte? In het hart van Rome vind je deze een oase van rust. Villa Borghese is een uitgestrekt park met onder meer de beroemde Galleria Borghese, net als heel wat beroemde bustes en fonteinen. Deze culturele schatten maken Villa Borghese een must-visit bestemming voor kunst en natuur in Rome. Tip: huur een bootje en maak een schilderachtige (en fotogenieke!) tocht over het meer in het park, met als hoogtepunt het bewonderen van de Tempel van Asclepius.

Adres: Piazzale Napoleone I

villa borghese rome bezoeken adressen
Villa Borghese - Shutterstock

9. Chiesa Nuova - de genialiteit van Pieter Paul Rubens

In het hart van de wijk Parione vind je de Chiesa Nuova, ook bekend als de Kerk van Santa Maria in Vallicella. Binnenin herbergt deze charmante kerk een 'gemotoriseerd meesterwerk' gecreëerd door Pieter Paul Rubens in 1608. Zijn altaarstuk, getiteld 'Madonna della Vallicella' wordt beschermd door een ingenieuze motor met katrollen en touwen, ontworpen door de Vlaamse meester zelf. Bezoek deze unieke kerk en bewonder een knap staaltje kunst en technologie.

Adres: Piazza della Chiesa Nuova

10. De Oude Joodse Wijk - Culturele en culinaire hotspot

De Joodse wijk van Rome, gelegen in Rione XI - Sant'Angelo, is een verborgen schat in de hoofdstad. Deze kleine buurt ademt geschiedenis en cultuur en heeft de traditionele Romeinse keuken erg beïnvloed. De wijk barst van de schatten zoals de Tempio Maggiore (grote synagoge), het Joods Museum, en historische monumenten zoals de Portico d’Ottavia en de Schildpadfontein. Vandaag trekt de wijk niet alleen geschiedenisliefhebbers aan, maar ook fijnproevers die genieten van joods-Romeinse lekkernijen, waaronder de beroemde artisjokken alla giudia of gefrituurde courgettebloemen gevuld met ansjovis en ricotta.

Adres: Lungotevere de' Cenci

De oude joodse wijk rome verborgen hotspots
De oude joodse wijk - Shutterstock

11. Ara Pacis Museum - Geschiedenis en Cultuur

De Ara Pacis is een van de grootste artistieke werken van de Oudheid en werd gebouwd om de consolidatie van de macht van Rome onder keizer Augustus te vieren in 9 v.C. In 2006 werd er een hedendaags museum voor gebouwd, niet alleen om deze indrukwekkende altaarstructuur veilig te stellen, maar ook als expositieruimte. De huidige tentoonstelling gewijd aan de iconische modefotograaf Helmut Newton loopt nog tot en met 10 maart 2024.

Adres: Lungotevere in Augusta

De beste periode om Rome te bezoeken

Als je Rome wilt bezoeken en wilt genieten van aangenaam weer en minder drukte, overweeg dan om in oktober te gaan. De stad komt tot leven met heldere dagen en een mild klimaat, waardoor je optimaal van je reis kunt genieten. Romeinen zelf zijn grote fan van deze periode, onder andere dankzij de traditionele “Ottobrata Romana” feestelijkheden die vroeger plaatsvonden na het oogstseizoen in de wijnbouw.

Rome in de herfst
Rome in de herfst - Shutterstock

Ook tijdens de lente, in april en mei, is het weer aangenaam met milde temperaturen en bloeiende bloemen in de stad. De drukte is minder intens dan in de zomer, waardoor je meer kunt genieten van de bezienswaardigheden zonder al te lange wachtrijen. Bovendien zijn veel buitenlocaties, zoals parken en pleinen, perfect om te verkennen in de lente en kun je profiteren van aangenamere wandel- en sightseeingomstandigheden.

Verken deze verborgen parels van Rome en ontdek de stad vanuit een nieuw perspectief, ver weg van de gebruikelijke toeristische routes. Vind nog meer info, adressen en tips via Italia.it. Buon viaggio!