De 5 fijnste boeken om dit najaar bij weg te dromen

Geüpdatet op 29 november 2023 door Lisa Aelvoet
De 5 fijnste boeken om dit najaar bij weg te dromen Unsplash

De winter is hét ideale moment om weg te dromen op de bank bij een van deze heerlijke boeken. Dit is onze top 5 voor 2023.

Of je nu graag opgaat in een psychologische thriller, je liever laat meeslepen in een romantisch verhaal of geen BookTok-trends wil missen, onze selectie boeken stelt je vast niet teleur!

Lees ook: deze koffietafelboeken wil je in huis halen.

1. De gast - B.A. Paris

De-Gast-boeken-najaar

Shop hier

Iris en Gabriël komen terug van vakantie en ontdekken dat hun goede vriendin Laure - zonder hun medeweten - in hun huis is ingetrokken. Laure heeft haar man Pierre verlaten omwille van een affaire. De sfeer ten huize Iris en Gabriël wordt echter al snel gespannen wanneer Laure keer op keer haar boekje te buiten gaat: ze slaapt in hun bed, draagt de kleren van Iris en herschikt zelfs de meubels. Iris en Gabriel willen hun vriendin steunen, maar als Laure's stemming steeds onvoorspelbaarder wordt, eist haar aanwezigheid zijn tol...

2. Happy Place - Emily Henry

emily henry 2023 boeken

Shop hier

Harriet en Wyn zijn het perfecte stel sinds ze elkaar op de universiteit ontmoetten. Toch gingen ze vijf maanden geleden uit elkaar om redenen waar ze het nog steeds niet over hebben. Alleen weten hun beste vrienden nog van niets. Daarom delen ze nu een slaapkamer in een vakantiehuisje in Maine, waar ze jaarlijks met vrienden naartoe gaan. Het huisje staat bovendien te koop en dit is de laatste week die ze hier samen zullen doorbrengen. Ze kunnen er niet tegen om de harten van hun vrienden te breken en dus spelen ze hun rol. Het is een vlekkeloos plan, want hoe moeilijk kan het zijn om na jaren van verliefdheid een week lang te doen alsof... in het bijzijn van degenen die je het beste kennen?

3. Nirwana - Tommy Wieringa

 top 5 boeken 2023 vrouwen leeslijst

Shop hier

Hugo Adema, een bekende kunstenaar, komt uit een invloedrijke familie met een omstreden verleden. Zo speelde zijn grootvader, Willem Adema, een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog, eerst aan de zijde van Duitsland en later in het verzet. Wanneer zijn grote liefde hem verlaat, keert Hugo terug naar het familielandgoed waar hij is opgegroeid om schilderen, terwijl hij het verleden van zijn honderdjarige grootvader doorspit. Ontdekkingen in de verloren gewaande dagboeken werpen nieuw licht op Willem Adema's oorlogsjaren. Is dit het moment om de geschiedenis recht te zetten, net nu zijn tweelingbroer, die aan het hoofd staat van het familiebedrijf, het grootste schip ter wereld laat bouwen?

4. Het huwelijksportret - Maggie O'Farrell

 top 5 boeken 2023 vrouwen leeslijst

Shop hier

Lucrezia, de derde dochter van Cosimo de' Medici, leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo Medici in Firenze. Maar wanneer haar oudere zus sterft aan de vooravond van haar huwelijk met de heerser van Ferrara wordt Lucrezia verplicht haar plaats in te nemen. Ze is nauwelijks kind af en moet nu haar weg zien te vinden aan een onrustig hof waar niet iedereen even blij is met haar komst. Terwijl Lucrezia in ongemakkelijke kleding zit voor het schilderij dat haar beeltenis voor de komende eeuwen moet bewaren, wordt haar situatie zorgwekkend duidelijk. In de ogen van het hof heeft ze maar één plicht: de erfgenaam leveren die de toekomst van de Ferrarese dynastie veilig zal stellen. Tot die tijd hangt haar toekomst aan een zijden draadje.

5. De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid

 top 5 boeken 2023 vrouwen leeslijst

Shop hier

Op negenenzeventigjarige leeftijd neemt Hollywoodfilm-legende Evelyn Hugo eindelijk de beslissing om na vele jaren van stilte de waarheid te onthullen over haar leven vol glamour en door schandalen getekende momenten. Wanneer ze de onbekende journaliste Monique Grant benadert, is niemand zo verrast als Monique zelf. Vastbesloten om haar naam te vestigen, grijpt ze deze kans met beide handen aan. In het luxueuze appartement van Evelyn in New York luistert Monique vol fascinatie naar wat de voormalige filmster te vertellen heeft. Van het prille begin van haar carrière in de jaren vijftig toen ze naar Los Angeles trok tot haar onverwachte keuze om in de jaren tachtig de schijnwerpers voorgoed te mijden.