Waarom vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen

Geüpdatet op 18 juli 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: Launchmetrics
Waarom vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen Shutterstock

Gemiddeld slapen we één derde van ons leven - oftewel zo'n 25 jaar. Slaap vormt dus een essentieel onderdeel van ons leven, en het belang ervan wordt ook steeds meer benadrukt. Maar wist je dat vrouwen over het algemeen meer slaap nodig hebben dan mannen?

Slapen, wie heeft hier geen haat-liefderelatie mee? Krijg je er net voldoende van, dan kan je dag niet meer stuk. Maar slaap je te weinig of - o wee - te veel, dan kan je dit zuur opbreken. Zéker als vrouw. Want vanwege verschillende - wetenschappelijk verklaarbare - redenen hebben leden van het vrouwelijke geslacht meer slaap nodig dan mannen.

1. Andere hormoonlevels

Een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen heeft te maken met hormonen. Zo kunnen oestrogeen en progesteron de kwaliteit van onze slaap beïnvloeden, vooral in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Gedurende deze periode ervaren veel vrouwen dan ook symptomen zoals slapeloosheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid. We wisten al dat we moeten sporten volgens onze menstruatiecyclus en nu komt daar ook nog eens slapen volgens onze cyclus bij. Nee, het houdt nooit op.

2. Multitasken en stress

Vrouwen staan er om bekend om vaak te multitasken. Niet omdat we er beter in zijn, maar wel omdat we vaak met meerdere rollen en verantwoordelijkheden moeten jongleren dan mannen. Deze constante druk kan leiden tot hogere stress- en angstlevels, wat de slaap kan beïnvloeden. Dat maakt dat vrouwen vaak meer tijd nodig om tot rust te komen en te ontspannen alvorens ze in slaap vallen.

Bovendien zijn vrouwen vaak emotioneel empathischer dan mannen. Zo zijn ze meer geneigd om zich zorgen te maken om anderen en hun behoeften. Dit kan hun geest actiever bezig houden, óók tijdens hun slaap. Het resultaat? Een verminderde slaapkwaliteit en de behoefte aan extra uren slaap om volledig te herstellen.

3. Fysiologische factoren

Verder dragen ook bepaalde fysiologische factoren bij aan onze slaapbehoeften. Een daarvan heeft te maken met lichaamsvet. Vrouwen hebben over het algemeen namelijk een hoger percentage lichaamsvet dan mannen. Hierdoor is het moeilijker voor vrouwen om een comfortabele lichaamstemperatuur te behouden tijdens de nacht, vooral tijdens hun menstruatie.

Vrouwen-meer-slaap-dan-mannen
Launchmetrics Spotlight

Tips om voldoende slaap te krijgen

  1. Prioriteer slaap: maak van slaap een prioriteit in je dagelijkse routine. Stel een regelmatig slaapschema in en maak voldoende tijd vrij om te rusten en te herstellen.
  2. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Gebruik comfortabel beddengoed en (zijden) kussenslopen om een ontspannen sfeer te creëren.
  3. Beheer je stress: vind manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken. Het is belangrijk om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan.
  4. Beperk cafeïne: probeer het gebruik van stimulerende middelen als cafeïne en nicotine te vermijden, vooral in de avonduren. Deze stoffen kunnen de slaap verstoren en de kwaliteit ervan verminderen.
  5. Zoek professionele hulp indien nodig: Als je regelmatig slaapproblemen ervaart, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Een slaapspecialist kan je helpen de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen te identificeren en behandelingsopties voor te stellen.