Rhythm spinning: dé nieuwe sporttrend waarbij alles om muziek draait

Geüpdatet op 27 november 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Rhythm spinning: dé nieuwe sporttrend waarbij alles om muziek draait © Unsplash

Er is een nieuwe hype in de sportwereld: rhythm spinning. De sport lijkt op het eerste gezicht op indoor cycling, maar is door de focus op muziek toch iets anders. De nieuwe fitnesstrend verovert social media en raakt steeds meer verspreid in België.

Fietsen op het ritme van muziek, dat is rhythm spinning. De sport wordt omschreven als laagdrempelig en fun. Iedereen met een beetje gevoel voor ritme kan meedoen. Bovendien zou rhythm spinning goed zijn voor je hele lichaam. Zin om de nieuwe hype eens te proberen? Wij lijsten vijf spinning clubs op waar je een les kan volgen.

Geen gewone spinning

Uiterlijk lijkt rhythm spinning op gewone spinninglessen doordat de sporters bij beide workouts fietsen op muziek. Toch zijn het twee verschillende sporten. Spinning is gericht op prestatie en wil vooral de benen trainen. De muziek is daarbij iets bijkomends. Bij rhythm spinning staat de muziek daarentegen centraal. Het ritme bepaalt de bewegingen en de sporters voeren zelfs een volledige choreografie uit op de muziek. Op die manier trainen ze ook hun bovenlichaam. Bovendien verschillen de fietsen voor spinning van die voor rhythm spinning. De eerste soort zijn echte koersfietsen, terwijl de fietsen voor rhythm spinning kleiner zijn en handvaten hebben om buikspieroefeningen mee te doen.

Discotheek vibes

De nadruk op het fun-gehalte, zorgt ervoor dat steeds meer sporters rhythm spinning een kans geven. Veel sportclubs passen hun belichting aan voor de lessen en/of nodigen een dj uit. Zo lijkt de ruimte meer op een discotheek dan op een sportzaal, waardoor je bijna zou vergeten dat je aan het zwoegen bent.

Goed voor lichaam en geest

Rhythm spinning lijkt leuk, maar heeft het ook effect op ons lichaam? Bij een les van drie kwartier verbrand je gemiddeld 600 tot 700 calorieën. Omdat je je hele lichaam traint, verbetert rhythm spinning je conditie en een heel aantal spieren. Bovendien is de sport goed voor het cardiovasculair systeem. Uiteraard hangt het effect van de sport ook samen met je lichaamstype, gewicht en basisconditie.

SPINNINGCLUBS WAAR JE RHYTHM SPINNING KAN VOLGEN

1. Jenny

Bij Jenny kan je rhythm spinning lessen volgen in een historische kelder. Onder het licht van gekleurde lampen kan je je helemaal uitleven op de beats van de gastdj's.

Waar? Hoogpoort 57, 9000 Gent

Jenny.be

2. Rite

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rite Studios (@jointherite)

Rite biedt rhythm spinning sessies aan bij kaarslicht. Elke instructeur heeft zijn eigen playlist, zodat je kan ontdekken welke muziek jou het meeste energie geeft.

Waar? Kloosterstraat 66, 2000 Antwerpen

rite-studios.com

3. Syncycle

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@inspi.brussels)

Bij Syncycle kan je terecht voor een full body work-out in een gezellige studio. De instructeurs willen niet alleen je lichaam trainen, maar ook een positief mentaal effect creëren.

Waar? Lesbroussartstraat 64-68, 1050 Elsene

syncycle.be

4. Cyclo Studio

Doe je niets liever dan sporten in de buitenlucht? Dan is Cyclo Studio iets voor jou. De sportorganisatie biedt op 4 verschillende outdoor locaties rhythm spinning lessen aan het hele jaar door. Vind je het in de winter toch wat te koud, dan kan je terecht in de indoor studio in Gent.

Waar? Havenlaan 86C, 1000 Brussel

Waar? Kortrijksesteenweg 1129, 9051 Sint-Denijs-Westrem

Waar? Beneluxlaan 1, 8500 Kortrijk

Waar? Groenestraat 250, 8800 Roeselare

cyclostudio.be

5. Animo

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ANIMO Studios (@animo.brussels)

Bij Animo geeft niet alleen de muziek je energie tijdens de work-out, maar de hele groep. Bovendien zijn er artists inspired rhythm spinning sessies, waarbij je sport op de muziek van een artiest of een specifiek muziekgenre. En ja suggesties zijn welkom.

Waar? Vleurgatsesteenweg 73, 1050 Elsene

animo-studios.com