My Story: “ik ben getrouwd en had één geheime nacht met mijn soulmate”

Geüpdatet op 19 april 2023 door Lore Ginneberge
My Story: “ik ben getrouwd en had één geheime nacht met mijn soulmate” Shutterstock

Door zichzelf één nacht met haar soulmate te gunnen, opende Jasmine de deur naar een nieuw intens verlangen...

"OK, laten we elkaar daar om 20u ontmoeten, laten we ons settelen en elkaar alles vertellen. De volgende ochtend vertrekken we en dan nemen we nooit meer contact met elkaar op..."

Dit is het bericht dat ik Simon stuurde als antwoord op zijn uitnodiging. Al jaren zochten we elkaar van ver op, stuurden elkaar kleine signalen die soms enkele maanden uit elkaar lagen. "Ik wil je zien", "Ik wil je weer zien", "Ik wil je leren kennen". Uitnodigingen die me rillingen gaven en die ik onbeantwoord liet, doodsbang. Omdat, niet onbelangrijk in dit verhaal, ik al 13 jaar getrouwd ben met Thomas. En dat Thomas de beste man is die ik kan wensen, de meest eerlijke, de meest genereuze, de meest oprechte persoon die ik ken. Ik zou Thomas nooit bedriegen, ik zou Thomas nooit verlaten, ik hou van Thomas om alles wat hij is en hem verdriet doen zou ondraaglijk zijn.

Maar Simon bleef in de schaduw van mijn fantasieën sinds we elkaar ontmoetten...

Het was ongeveer tien jaar geleden, toen Thomas en ik nog pas getrouwd waren. We brachten het weekend door met vrienden van collega's van neven en nichten van vrienden - en Simon voegde zich bij de kleine bende die zich rond een zondagse barbecue had gevormd. Een grote kerel, bijna reusachtig, gespierd, imposant, met een ietwat norse blik, met hechtingen in zijn wenkbrauw (een gevecht de dag ervoor in een bar, legde hij uit). Met ogen zo helder als water, vol gevoeligheid, als je erin durft te kijken. Ik heb een gelijkaardige persoonlijkheid, ook al ben ik een twijgje: mensen denken dat ik kil ben, impulsief, scherp, terwijl ik vanbinnen helemaal zacht en week ben. Het klikte meteen. Niets dubbelzinnigs, maar een ongelooflijk gevoel. We volgden elkaar op sociale media en hielden sporadisch contact.

De zomer daarop ontmoetten we elkaar weer onder soortgelijke omstandigheden. Mijn hart maakte een sprongetje van vreugde...

We waren een hele middag bij elkaar en vertelden elkaar stukjes van ons leven. Daarna bleef het jaren stil, tot ik hem op een dag tijdens de lunch, toen ik het kantoor verliet om met enkele klanten te gaan eten, op de stoep aan de overkant zag lopen. De tijd stond stil aan mijn kant van de straat, de vogels stopten met vliegen, alles bevroor. Onze gezichten vol verbazing, zwaaide ik met mijn hand en trok mijn schouders op als om te zeggen "niet nu, laat maar". Twintig meter scheidden ons en we deden niets, hij noch ik, zelfs geen slow-motion run. Het was even tragisch als poëtisch. De mensen bij mij keken verbaasd dat ik een vent kende die eruit zag als een hooligan zo groot als een beer. We deden alsof het niet gebeurd was en vergaten elkaar weer.

Nog later, tijdens de covidperiode, begonnen we elkaar weer berichtjes te sturen, ons zorgen makend over de toestand in de wereld, onze visies op leven en overleven uitwisselend. En het 'we moeten elkaar zien' werd regelmatiger, dringender, vanzelfsprekender. Tot die laatste druppel, een paar maanden geleden. Ik had een droom over hem. Een droom waarin ik zijn huid en zijn handen bijna kon voelen. Ik klampte me als een dier vast aan zijn nek. Ik werd onrustig wakker en snakte naar adem en stuurde hem meteen een bericht: 'Ik droomde over jou deze nacht.' Hij begreep de boodschap. Ik wist dat ik me deze keer niet zou loswrikken. In de balans van mijn geweten stond de absolute verplichting om Thomas niet te bedriegen tegenover de behoefte om iets spannends te doen, sterk en donderend voor mij. Dus stelden we iets samen dat klonk als een redelijke oplossing: een hele nacht voor hem en mij om elkaar te vertellen wat we nooit met iemand anders zouden delen. Een moment buiten de tijd om onze zielen kortstondig te verbinden, de wonden te helen en door te gaan. Ik zou zijn pleister zijn en hij de mijne. Geen vuile spelletjes, geen lichamelijk contact, zelfs geen kus. Alleen onze aanwezigheid en onze woorden. Een marteling op zich, maar dat negeerde ik toen ik de grens trok.

Ik waarschuwde Thomas zonder helemaal te liegen

Ik zou een weekend alleen in de Ardennen doorbrengen, inclusief een avond met een oude vriend voor een drankje en een reünie. Aangezien we allebei veel reizen voor ons werk, is het niet verwonderlijk dat we onszelf dit soort momenten gunnen zonder elkaar in twijfel te trekken of 'slechte' bedoelingen te vermoeden.

Simon en ik prikten een datum en een plaats: een oud huisje in het bos. Ik kwam eerder aan dan hij, stak een vuurtje aan op het terras, zette twee ligstoelen ver uit elkaar en koelde wat biertjes. Ik droeg een grimmige kaki jumpsuit die moeilijk aan en uit te trekken was. Mijn moderne interpretatie van een kuisheidsgordel. Ik hoorde hem het pad aflopen, knap en lang, zo mogelijk nog gespierder dan voorheen.

We wisselden koetjes en kalfjes uit, dronken veel te snel en zakten weg in onze ligstoelen

We luchten ons hart inhoud, gaven onszelf (figuurlijk) helemaal bloot. We hielden elkaars hand vast, vanop afstand en dan van dichtbij. We pakten elkaars armen en schouders, we huilden. We luisterden naar elkaars hartslag,  onze benen, armen en vingers verstrengeld. We begroeven onze gezichten in elkaars nek, stonden, zaten, lagen, plakten aan de vloer en de muren, knepen elkaar tot we geen lucht meer kregen. De nacht vloog voorbij in intense en mooie, maar ook pijnlijke en zware vlagen. Uiteindelijk vielen we in slaap, rood aangelopen en uitgeput, onze kelen dik van de woorden die we nooit zouden uitspreken. We ontwaakten bij het ochtendgloren, teleurgesteld en dankbaar.

Om 8 uur vertrok hij, mij alleen achterlatend in het huis

Ik stond enkele uren met mijn wang tegen het raam gedrukt, te lachen en te huilen als een gek, verpletterd door pijn en verlies. We beloofden elkaar dat we daarna niet meer zouden praten, maar ik wachtte op hem om terug te komen, om zich bij me te voegen, om zo nog uren door te gaan, samen gek te worden en alles plat te branden. Dat gebeurde niet. Ik ging de volgende dag naar huis, sprakeloos, trillend.

De week die volgde bracht ik door tussen warme baden en mijn bed. De beelden van ons twee op mijn netvlies gebrand, voorbijflitsend telkens wanneer ik mijn ogen sloot. Die ene intense nacht opende nieuwe werelden vol vuur en verlangen diep in mij. Ik hou nog meer van Thomas nu Simon een dierlijk instinct deed ontwaken, maar ik weet niet hoeveel langer ik van dat woeste verlangen weg kan blijven. Drie dagen geleden, na vijf maanden oorverdovende stilte, stuurde ik hem een bericht: 'Geef me een datum en plaats.'