Deze adressen en hotspots in Essaouira moeten op je bucketlist

Geüpdatet op 11 april 2023 door Lore Ginneberge
Deze adressen en hotspots in Essaouira moeten op je bucketlist © Iris Rombouts

Essaouira aan de Marokkaanse kust wordt vaak omschreven als een van de meest romantische steden van het land. Maar niet alleen verliefde koppeltjes komen er graag; het is ook perfect voor een gezinsvakantie, voor watersportliefhebbers en voor rustzoekers. Logeren doe je in een authentieke, comfortabele woning waar het leven al even verrukkelijk is als de plaatselijke keuken.

Authentiek Marokko

Een blauwe oceaan, vogels die zingen, kabbelende golven en een verfrissende zeebries, een vredige sfeer en hartelijke mensen ... Essaouira is zo’n plek waar je op slag verliefd op wordt. De stad zelf heeft veel te bieden: oude stadsmuren, een medina – een van de meest authentieke van Marokko én Unesco-werelderfgoed – smalle steegjes met wit-blauwe huisjes, soeks met kleurrijke kraampjes ... En dan is er nog de adembenemende, indrukwekkende natuur.

Essaouira Marokko vakantie
© Iris Rombouts

Nog zo’n meevaller is de temperatuur, die het hele jaar tussen de 20 en 28 graden schommelt. Ideaal dus voor een strandvakantie, en ook om te surfen, windsurfen en kitesurfen, want de wind zit er precies goed voor. Om daarna moe maar tevreden te genieten in een van de uitstekende restaurants. Shoppen kan ook, want er zijn boeiende conceptstores, die trouwens vaak gerund worden door Belgen of Fransen. En elke zomer kun je je uitleven bij de muziek van het Gnaoua-festival.

Villa Aruba, liefde op het eerste gezicht

Op een twintigtal minuten rijden van de medina ligt een vredige villa met alle comfort en het authentieke karakter van de kashba's van weleer. Het sfeervolle gebouw staat aan de rand van een bos met eeuwenoude arganbomen, een oase van rust na de drukte van de stad. Sinds een jaar of tien is de villa in handen van een Belgische familie. Ze kochten het in de tijd van de aanslagen, toen de Marokkaanse vastgoedmarkt volledig instortte. Het gezin was op dat moment op kitesurfvakantie in Dakhla. Ze maakten een uitstap naar Essaouira, bezochten de streek en werden verliefd op de villa. Ze deden een bod en zo werd dit kleine stukje paradijs het vakantiehuis van de familie. Vier tot vijf maanden per jaar brengen ze hier door. Op het moment van aankoop was de woning al in goede staat, maar de nieuwe eigenaars besloten een aantal verbeteringen aan te brengen en de faciliteiten te moderniseren. Het zwembad is nu verwarmd en de ruimte eromheen is heraangelegd. Er is een petanquebaan bijgekomen en honderden inheemse bloemen en planten (olijfbomen, arganbomen, bougainvilles) bloeien in de tuin en langs het wandelpad. Nu kun je de hele villa huren met een stel koppels, een familie of zelfs een aantal collega’s die op zoek zijn naar een paradijselijke plek voor hun seminar of teambuilding.

villa Essaouira
© Villa Aruba

Zodra je de woning binnenstapt, voel je je thuis: alles straalt rust, kalmte en gastvrijheid uit. De keuken, de eetkamer en de woonkamer op de begane grond komen uit op het prachtige zwembad en de open en overdekte terrassen. Er zijn ook twee slaapkamers, elk met een eigen badkamer, en een wasruimte. Op de eerste verdieping is er een slaapkamer met badkamer en een groot buitenterras met een panoramisch uitzicht op het landgoed, perfect om de prachtige zonsop- en ondergang te bewonderen. In het verlengde van het poolhouse aan de rand van het zwembad liggen nog twee slaapkamers met badkamers. In totaal biedt villa Aruba onderdak aan acht tot tien personen. Er is ook een speciale ruimte waar voor yoga.

Villa Aruba
© Villa Aruba

Een vakantie op maat

Kokkin/huishoudster Fatima en klusjesman Hassan zorgen dat alles in de villa moeiteloos verloopt. Ze zijn vriendelijk en attent en geen moeite is teveel om het je naar de zin te maken. Je kunt kiezen voor een formule in half pension, en dat is een aanrader. Zo krijg je namelijk de kans om de plaatselijke delicatessen te proeven: tajines van vlees of vis, couscous, bastilla's en diverse salades. Bezoekers met heimwee kunnen ook pizza of pasta bestellen. Een barbecue of mechoui kan ook; het enige wat je hier zelf moet doen, is tot rust komen en relaxen. De eigenaars kennen veel mensen uit de buurt, wat het leven een stuk eenvoudiger maakt. Taxi nodig? Auto huren? Een massage aan huis boeken? Alles kan. Een verblijf in Villa Aruba is als een zonoverspoelde droom, waarin de tijd even lijkt stil te staan. En waarvan je onmiddellijk bij thuiskomst weet: hier komen we zeker terug.

© Villa Aruba
© Villa Aruba

Informatie en boekingen bij aruba-essaouira.com

5 bucketlist adressen in Essaouira

1. L’Atelier Madada

Aan de ingang van de medina kun je terecht voor Marokkaanse kooklessen (MAD 500 of ongeveer €50) of om oosters gebak te leren maken (MAD 220s of ongeveer €22). Perfect voor wie van koken en eten houdt. De lessen zijn gezellig, informeel én verrukkelijk. Na het koken mag je al dat lekkers natuurlijk ook proeven.

lateliermadada.com

Essaouira adressen hotel activiteiten
© Tanguy Pels

2. Villa Beldi

Dit boetiekhotel op amper vijf minuten van het drukke stadscentrum ligt in een oase van groen. In dit smaakvol gerenoveerde pand uit de jaren 60 verlies je alle besef van tijd. Je geniet er van verfijnde en verzorgde gerechten en chilt aan het zwembad tot de avond valt.

villabeldi.com

3. Coeur Vagabond

Deze watersportclub is de uitvalsbasis voor liefhebbers van surfen en kiten, maar ook paddle-, kano-, windsurf- en wingfoilfanaten komen hier aan hun trekken. Daarnaast vind je er een droomrestaurant waar je bij de lunch, een snack, het aperitief of diner een adembenemend uitzicht hebt op de oceaan. De in huis bereide mediterrane gerechten zijn onvergetelijk.

oceanvagabond.com

4. Palma Quad

Tijdens een tocht met de quad kun je de stranden en zandduinen langs de oceaan ontdekken, overdag of bij zonsondergang, twee, drie of zes uur lang. Of opteer voor een ritje op de rug van een kameel. De eigenaars zetten zich trouwens actief in voor het behoud van het milieu. Zo hebben ze een vzw opgericht, ‘Save the Sea’, die elk jaar tientallen tonnen plastic afval inzamelt.

palmaquad.com

Essaouira adressen hotel activiteiten
© Tanguy Pels

5. Jardin des Douars

Dit charmante hotel ligt te midden van de heuvels. Gebouwd met respect voor Marokkaanse tradities en materialen, en gerund door Belgen! #belgiansdoitbetter. De gasten worden verwend in wondermooie kamers, suites en villa’s, en het uitzicht vanuit de bars en restaurants is spectaculair. Het zwembad en de spa zijn de parels aan de kroon van dit luxueuze stukje paradijs.

jardindesdouars.com