Hoe houd je een gesprek gaande? Tips van een datingexpert

Geüpdatet op 23 maart 2023 door Lisa Aelvoet
Hoe houd je een gesprek gaande? Tips van een datingexpert Launchmetrics Spotlight

Daten kan een zenuwslopende ervaring zijn, zéker wanneer de eerste gesprekken wat stroef verlopen. Toch hoeft dat geen slecht teken te zijn en moet je de moed niet laten zakken. Dankzij deze tips van een datingexpert laat je het gesprek met je crush vlekkeloos en op een natuurlijke manier verlopen.

De sleutel tot een succesvolle date is niet alleen de nodige portie aantrekkingskracht maar ook een fijn gesprek. Om dit natuurlijk te laten verlopen, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen en zo op de antwoorden te reageren dat de dialoog gaande blijft. Wij vroegen aan Annemieke Dubois, oprichtster en matchmaker van Jade & Jules en auteur van het boek ‘Relationele Intelligentie’ hoe je een gesprek vlotjes gaande houdt. 

LEES OOK: Daten met een collega? Dit zijn de do's & dont's

"Sommigen raken daten na een paar mislukte afspraakjes of enkele online uitwisselingen al snel beu. Het vraagt bovendien heel wat tijd, energie en doorzettingsvermogen om van elke date het beste te maken, om teleurstellingen te verwerken en om elke keer opnieuw te geloven dat de liefde binnen handbereik is. Om de moed erin te houden, kan je daten daarom best als een boeiend avontuur beschouwen waarmee je vooral nieuwe mensen leert kennen. Op die manier beleef je elke keer weer iets leuk en leer je veel bij over jezelf!"

Kijk je op deze manier naar daten, dan kan je je ontspannen opstellen en hoef je niet teveel druk op het gesprek te leggen. Behalve een ontspannen houding, helpen ook de volgende tips van Annemieke om een fijn (online) gesprek te voeren met je crush:

Tips om een gesprek gaande te houden

1. Wees jezelf

"Durf jezelf te tonen zoals je bent. Wees authentiek en kwetsbaar. Stel je open zonder al teveel verwachtingen en wees ontspannen. Zo kan het gesprek natuurlijk verlopen."

2. Stel open vragen

"Open vragen stellen is een goede manier om het gesprek gaande te houden. Wees daarnaast ook echt geïnteresseerd in het antwoord, maar let op dat het geen sollicitatiegesprek wordt. Zoek naar gelijkaardige interesses zoals hobbies of reizen en ga daar verder op in."

3. Humor helpt altijd

"Humor kan een geweldige manier zijn om het gesprek luchtig en speels te houden. Zorg er wel voor dat je na verloop van tijd voldoende diepgang inbouwt."

4. Grijp het momentum

"Wacht niet te lang met antwoorden. Soms is het momentum er en vloeit het weer over. Wacht daarom geen 48u om een antwoord te sturen. Je gesprekspartner kan interpreteren dat er geen of weinig interesse is. Voelt het gesprek bovendien goed aan, spreek dan snel in real life af."

5. Don’t be needy

"Wees niet needy in je communicatie. Niets is zo onaantrekkelijk als een behoeftige potentiële partner."

6. Eerlijkheid duurt het langst

"Weest steeds eerlijk over je intenties en oprecht in je communicatie. Bouw voldoende complimentjes in, maar overdrijf ook niet." Keep it real, dus.

Om een gesprek gaande te houden moet je dus vooral jezelf blijven, je geïnteresseerd en oprecht opstellen met de nodige portie humor. Met deze tips in het achterhoofd voer jij vanaf nu vlotte gesprekken met al je matches.