ELLE Oekraïne vraagt steun voor de uitgave van een speciale editie

Gepubliceerd op 20 maart 2023 door Lore Ginneberge
ELLE Oekraïne vraagt steun voor de uitgave van een speciale editie

Een jaar en een maand geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien moest de papieren uitgave van ELLE Oekraïne noodgedwongen stoppen. In maart 2022 deelden wij met jullie, net als veel andere ELLE-redacties wereldwijd, de brief van Sonya Zabouga, hoofdredactrice van de Oekraïense editie.

Verbijsterd maar waardig vatte de journaliste de dramatische situatie in haar land samen met deze woorden: "Wie had ooit gedacht dat de woorden over militaire operaties die we ons herinneren in de geschiedenisboeken over de Tweede Wereldoorlog een harde realiteit zouden worden in het leven van de Oekraïners? Wie had kunnen denken dat 77 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog Oekraïense burgers de nacht zouden doorbrengen in schuilkelders, dat steden zouden worden gebombardeerd en dat tanks door de straten zouden rollen waar Oekraïners kort daarvoor bijeen kwamen om hun levens te leiden?"

ELLE Oekraïne wordt een oorlogsdagboek

Vandaag werd een grote campagne opgestart om het ELLE Ukraine-team te steunen. Het doel? De financiering van een speciale uitgave getiteld 'Oekraïne 2022', net als toekomstige edities van het magazines. Het redactieteam bereidt momenteel een speciale uitgave in het Engels en Oekraïens voor over de actuele gebeurtenissen in Oekraïne, met daarin digitale content die de ELLE Oekraïne-redactie sinds het begin van de Russische invasie heeft geschreven, maar ook een reeks nieuwe interviews en reportages over de nieuwe realiteit van het oorlogsland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ELLE Ukraine (@elle_ukraine)

Sinds het begin van de militaire inval is de publicatie van gedrukte versies van ELLE Oekraïne onmogelijk geworden. Ondanks de omstandigheden besloot de redactie echter haar werk voort te zetten door haar nummers digitaal te publiceren. Dit werk aan een nieuw formaat begon in de eerste dagen van de oorlog, en na drie weken was het eerste digitale nummer al gratis te downloaden op de website elle.ua. De editie getiteld HOPE was, anders dan zijn voorgangers, gewijd aan ongebruikelijke onderwerpen voor een vrouwenblad. Al snel verscheen een tweede digitale nummer met een gelijkaardige invalshoek. Deze twee edities werden zo een soort militair dagboek, waarin verslag werd gedaan van de actuele situatie in Oekraïne. Naar aanleiding hiervan kreeg de redactie talloze vragen van lezers of de wereld ook gedrukte versies van deze magazines zal zien. ELLE heeft daarom besloten deze nummers ook in druk uit te geven.

Een grote solidariteitscampagne

Voor team van ELLE Oekraïne is dit nummer erg bijzonder. Niet alleen omdat het de Oekraïense realiteit beschrijft, maar ook vanwege de boodschappen die het wil delen met al diegenen die hun land vandaag bijstaan. "Soms overkomen ons dingen die moeilijk te geloven zijn, dingen die niet mogelijk lijken. Dit is het geval met de gebeurtenissen van 2022 in Oekraïne. Het team van ELLE Oekraïne wil laten zien hoe oorlog er daar uitziet. En toch willen ze dat ook Oekraïners die nog buiten het land zijn vanwege oorlogsactiviteiten toegang krijgen tot deze uitgave", legt de redactie uit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ELLE Ukraine (@elle_ukraine)

Bovendien heeft het ELLE Oekraïne-team de ambitie om de gedrukte editie van hun tijdschrift in 2023 voor te zetten. Ze kondigen aan dat er binnenkort vier nummers per seizoen op de agenda staan om de lezers te blijven inspireren. Daarvoor hebben ze onze hulp nodig, jouw hulp, en nodigen ze iedereen met een hart voor hun project uit om deel te nemen aan de solidariteitscampagne die de activiteit van het ELLE Oekraïne-team in stand zal helpen houden.

Wil je je steentje bijdragen? Ga naar de website van de campagne om een donatie te doen. De campagne begint op vrijdag 17 maart 2022 en zal in totaal 35 dagen duren.