Zo kan je de burgers in Oekraïne steunen

Gepubliceerd op 28 februari 2022 door Lore Ginneberge
Zo kan je de burgers in Oekraïne steunen Ehimetalor Akhere Unuabona

De vreselijke beelden die ons bereiken vanuit Oekraïne overvallen ons met een gevoel van machteloosheid. Toch zijn er dingen die je vanuit België kan doen om de Oekraïense bevolking te steunen.

Oekraïne steunen

Donderdag begon de Russische president Vladimir Poetin een 'speciale militaire operatie' tegen Oekraïne, waarbij hij het land en zijn bevolking van drie fronten aanviel en de eerste grote Europese oorlog in decennia ontketende. Al dagenlang lanceert Rusland raketten en grondoperaties in een poging om de controle te krijgen over de belangrijkste steden van Oekraïne, waaronder de hoofdstad Kiev. Door de invasie zijn ten minste 150.000 Oekraïners naar buurlanden gevlucht, terwijl anderen hun toevlucht hebben gezocht in plekken als metrostations, die ze als provisorische schuilkelders voor bommen gebruiken.

Wil je graag helpen maar weet je niet hoe? Het verspreiden van de juiste informatie is al bijzonder nuttig, maar er zijn ook goede doelen die (financiële) steun kunnen gebruiken. We lijsten ze voor je op:

Artsen zonder Grenzen

Hoewel de organisatie haar medische activiteiten in Oekraïne heeft stopgezet, blijft het personeel in het land en onderzoekt de organisatie of het mogelijk is teams naar de buurlanden te sturen om de mensen die een toevluchtsoord zoeken bij te staan, aldus Politico. De krant meldt dat AzG ook medische kits aan het klaarmaken is voor verzending.

Meer info via msf.org

De VN-Vluchtelingenorganisatie

'Er zijn geen winnaars in oorlog, talloze levens worden verwoest. We weten dat slachtoffers hun huizen ontvluchten op zoek naar veiligheid.' Via de UNHCR wordt benadrukt dat de humanitaire gevolgen van Ruslands aanvallen verwoestend zijn voor de Oekraïense burgers. Deze organisatie is al ter plaatse en schaalt de noodhulp in Oekraïne en omliggende landen zo snel mogelijk op, door middel van noodhulp, noodgoederen en medische zorg. Doneren kan al vanaf kleine bedragen - elke euro is welkom.

Meer info via unhcr.org

Het Rode Kruis

'In Oekraïne staat het leven staat op z’n kop. De komende tijd zullen veel mensen hulp nodig hebben, bijvoorbeeld als ze op de vlucht slaan.' Het internationale en lokale Rode Kruis biedt humanitaire hulp aan Oekraïne en omliggende landen - want ook die moeten we niet uit het oog verliezen. Er is al een enorme stroom aan vluchtelingen op de voet, die alleen nog maar zal toenemen. Het Rode Kruis helpt bij het opvangen van en (medische) hulp bieden aan deze mensen die vluchten voor hun leven.

Meer info via rodekruis.be

SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen ondersteunt al twintig jaar kinderen en families in moeilijkheden in Oekraïne. Vooral in de regio Loegansk in het oosten staan deze families al vele jaren zwaar onder druk door het aanslepend geweld. De escalatie tot een oorlog brengt nu honderdduizenden kinderen en families in gevaar. “Vanwege de massale toestroom van ontheemden in het westen van Oekraïne, gaan we met SOS Kinderdorpen Oekraine daar noodprogramma’s opzetten. Veel families zijn afgesneden van steun. Ze hebben geen voorraden en geen geld. Een deel van onze medewerkers is nu in het westen van Oekraïne en is bezig met het opzetten van acute hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen”, zegt Serhii Lukashov, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne.

Meer info via sos-kinderdorpen.be