TikTok is in de ban van deze ouderwetse hack om geld te besparen

Geüpdatet op 17 januari 2023 door Lore Ginneberge
TikTok is in de ban van deze ouderwetse hack om geld te besparen Shutterstock

Is een van jouw goede voornemens om geld te besparen in het nieuwe jaar? Soms moet je het niet te ver zoeken... Volgens TikTok is deze ouderwetse hack de oplossing.

We hoeven niet te vertellen dat het leven duurder is geworden en dat sparen moeilijker lukt dan ooit. Het feit dat je overal contactloos kan betalen, helpt ook al niet: enkele keren tikken en voor je het beseft is je bankrekening geruïneerd. Komen TikTokers met de ultieme oplossing? De trend 'cash stuffing' zoekt een andere manier om (spaar)geld bij te houden.

Hoe werkt cash stuffing?

'Cash stuffing', ook wel het enveloppesysteem, is een manier om je geld te beheren waarbij je geldbriefjes in verschillende enveloppen stopt. Hoewel cash stuffing trending is op sociale media, is het idee erachter gebaseerd op een eeuwenoud boekhoudkundig concept. Waar komt de plotse populariteit vandaan?

Door fysiek te zien hoeveel geld je hebt van een loon of spaargeld, kun je voorkomen dat je teveel uitgeeft. Want op is ook echt op. Het proces kan helpen je geld effectief te beheren, omdat je kan zien hoeveel geld je ter beschikking hebt voor verschillende doelen.

@ghostparfait cash stuffing left over income from my recent paycheck 😊🌸 #cashstuffing #budgettok #ghostparfait #budgeting ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Hoe maak je verschillende geldenveloppen?

Begin met het opstellen van een budget voor jezelf dat realistisch is. Maak een opsomming van de vaste kosten, noodzakelijke uitgaven en verdeel dan de rest voor andere dingen zoals cadeaus, restaurants, hobby's...

Dan eindig je dus met een reeks enveloppen voor boodschappen, huur, transport... En wanneer je iets wil uitgeven, neem je cash uit de juiste envelop. Als de envelop leeg is, moet je beslissen: haal je geld uit een andere envelop of geef je het gewoon niet uit?

@stephtalksmoney Biggest Cash Stuffing yet for 2023 🤑 #cashstuffing2023 #cashstuffing #cashstuffingsystem #cashstuffingmethod #cashstuffing #cashstuffingasmr #cashstuffingbeginners ♬ original sound - Stephtalksmoney 🌻

Kan geld besparen ook digitaal?

Wie niet graag contant geld bij zich draagt, kan hetzelfde principe op verschillende manieren digitaal toepassen. Open bijvoorbeeld een aparte bankrekening waar je alleen een bedrag op stort dat je van plan bent uit te geven. Wanneer je op stap bent, neem je enkel deze bankkaart mee om uitgaven binnen de perken te houden.

geld besparen tiktok hack tips
Shutterstock

Apps om geld te besparen zijn ook een optie. Het voordeel hiervan is dat je ook al je online uitgaven kan beheren, maar de tastbare kant van 'cash stuffing' valt wel weg.

LEES OOK: Om slimmer online te shoppen moet je denken als een stylist