Deens driesterrenrestaurant Noma sluit de deuren (voor even)

Geüpdatet op 11 januari 2023 door Mandy Kourkouliotis Foto’s: AFP
Deens driesterrenrestaurant Noma sluit de deuren (voor even)

Foodies overal ter wereld ervoeren een lichte schok toen het Deense driesterrenrestaurant Noma afgelopen maandag bekend maakte dat het haar deuren sluit. Het goede nieuws? Het is gelukkig maar voor even. De absolute wereldtopper op vlak van gastronomie gaat eind 2024 dicht om zichzelf opnieuw uit te vinden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door noma (@nomacph)

In een Instagrampost liet het officiële account van Noma gisteren weten dat haar werkwijze van vandaag niet duurzaam genoeg is voor de toekomst. De deuren van de gerenommeerde driesterrenzaak gekend voor haar unieke totaalaanpak gaat gelukkig niet permanent dicht. De zaak kondigt een nieuw hoofdstuk onder de noemer 'Noma 3.0' aan dat focust op een duurzamere toekomst. De nieuwe aanpak en het concept die in 2025 zullen voorgesteld worden, zullen radicaal wijzigen volgens een officieel statement op Noma's website:

"In 2025 verandert ons restaurant in een reusachtig laboratorium - een baanbrekende testkeuken gewijd aan het werk van voedselinnovatie en de ontwikkeling van nieuwe smaken, één die de vruchten van onze inspanningen breder dan ooit tevoren zal delen. In deze volgende fase zullen we blijven reizen en zoeken naar nieuwe manieren om ons werk te delen. Is er ergens in de wereld waar we heen moeten om te leren? Dan zullen we een Noma pop-up doen. En als we genoeg nieuwe ideeën en smaken hebben verzameld, zullen we een seizoen in Kopenhagen doen. Gasten bedienen zal nog steeds een deel zijn van wie we zijn, maar een restaurant zijn zal ons niet langer definiëren. In plaats daarvan zal veel van onze tijd worden besteed aan het verkennen van nieuwe projecten en het ontwikkelen van nog veel meer ideeën en producten."

© AFP

Het lijkt er dus op dat we de huidige Noma-formule met het restaurant dat we vandaag kennen vaarwel mogen zeggen. In een interview met The New York Times liet mede-eigenaar en chef-kok René Redzepi weten dat de formule niet langer werkt. "Het is onhoudbaar. Financieel en emotioneel, als werknemer en als mens. Het werkt gewoon niet", aldus Redzepi. De chef-kok die samen met Claus Meyer in 2003 het Noma-avontuur startte, hekelt de lange werkuren en de intensiteit van de job. Ook financieel vindt hij het concept achter de sterrenzaak niet meer gezond, met onder meer stagiaires en buitenlandse werknemers die niet of onderbetaald worden terwijl ze werkdagen van 16 uur draaien.

Wij zijn in elk geval benieuwd naar de vorm waarin Noma 3.0 in 2025 zal terugkomen.