‘À LA RENCONTRE’ : een tentoonstelling in Galerie B by Sabrina & Isy Brachot die je moet zien

Geüpdatet op 23 november 2022 door ELLE Partner
‘À LA RENCONTRE’ : een tentoonstelling in Galerie B by Sabrina & Isy Brachot die je moet zien

De opening van Galerie B in Durbuy in 2020 is recent, maar de geschiedenis van de familie Brachot als kunstverzamelaars en exposanten gaat terug tot het begin van de 20e eeuw en de geboorte van het surrealisme. De nieuwe tentoonstelling 'À la rencontre', die in oktober is geopend, brengt ons dichter bij René Magritte, Salvador Dali, Frank Stella, Allan McCollum en Gina Pane met zeldzame schilderijen en dessins.

Isy Brachot, de vierde in lijn, zet met dit nieuwe initiatief in samenwerking met zijn vrouw Sabrina een traditie voort van het ontdekken en onthullen van talent. Zijn overgrootvader richtte in 1915 zijn eerste galerie op en publiceerde 'l'Art belge', een toegewijd tijdschrift. Na hem stelden zijn nazaten zich open voor de moderniteit met Dali, Léger, Picasso, Ensor en de opkomende Belg Marcel Delmotte, tot aan het hyperrealisme en kunstenaars als Gina Pane, Beuys, Panamarenko of Robert Rauschenberg. Galerie Brachot heeft sindsdien een galerij geopend in Parijs en heeft samenwerkingsverbanden gesloten met onder andere Leo Castelli in New York en de Maeght Foundation.

Een eeuw na de start van de eerste Galerie Brachot, specialiseert de achterkleinzoon van de stichter, die in Brussel al verschillende ruimtes heeft geopend waar jonge hedendaagse kunstenaars als Alain Bornain, Berend Hoekstra, Hilarius Hofstede, Christian Denzler of Robert Quint exposeren, zich als consultant in moderne en hedendaagse kunst. Hij verdiept zich bovendien ook in het surrealisme, een van de grootste kunstschatten van België, waarbij hij zich concentreert op het werk van René Magritte, aan wie hij zich uitsluitend en realistisch wijdt.

Galerie B van Sabrina en Isy Brachot schittert in het hart van Durbuy, een plaats van geschiedenis, reizen en gezelligheid. Hier kun je je laten inspireren en op adem komen, op een gezellige en dynamische plek waar de tijd stilstaat. Hier creëert 'À la rencontre' een link door middel van woorden, ter gelegenheid van een tentoonstelling in samenwerking met Hans Theys, in de vorm van een coherent gesprek tussen complementaire werken. Tijdperken en stijlen worden woorden die een onverwachte dialoog opleveren, voor een welsprekend kunstgesprek.  Marcel Mariën, Georges Braque, Felix Labisse, Johan Van Mullem, Alain Bornain, Giorgio De Chirico, Fran Van Coppenolle, Salvador Dalí, Allan McCollum, Simona Mihaela Stoia, Frank Stella, Chun Kwang Young doorkruisen continenten en tijd, overstijgen het moderne en het hedendaagse, beeldhouwkunst en schilderkunst, om een resonantie aan te gaan rond een hoogtepunt: 'L’Apparition', een originele olieverf op doek van René Magritte uit 1928, een zeldzaam werk in een galerie, vooral op mensenmaat.

Volgens de artistieke handtekening van de man met de bolhoed roept dit schilderij twee zwarte biomorfe elementen op, omzoomd door parelmoer, zwevend in een stormachtige lucht. 'L'Apparition' behoort tot de collectie werken van Magritte die E.L.T. Mesens kocht van kunstcriticus en handelaar Paul-Gustave Van Hecke van de Galerie Le Centaure, vlak voor hun spectaculaire verkoop in het begin van de jaren dertig, om hem te redden van de prijsdaling. Deze winter verschijnt hij in Durbuy opnieuw op de top van de Ardense toppen.

Ontdek hier de catalogus van de huidige tentoonstelling en volg Galerie B op Instagram: Galerieb_

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Galerie B.
galerieb.be/nl

Lees ook:

Dagje Parijs? Ga voor een duurzame shoppingervaring

Fan van de Italiaanse keuken? Dan moet je op vakantie naar Umbrië

Olivia Wilde en Harry Styles nemen een pauze - dit is de reden