10 lichaamstaal signalen die verklappen of je crush geïnteresseerd is

Geüpdatet op 16 november 2022 door Lore Ginneberge
10 lichaamstaal signalen die verklappen of je crush geïnteresseerd is Shutterstock

Soms vertelt non-verbale communicatie meer dan woorden. Niet zeker of je date interesse in jou heeft? Leer lichaamstaal lezen! Deze 10 subtiele signalen verraden de ware gevoelens van jouw crush.

Wist je dat onze communicatie voor meer dan de helft non-verbaal wordt overgebracht? Het zou zonde zijn om deze signalen niet op te pikken. Enkele voorbeelden van lichaamstaal die je kunnen helpen om de mood van jouw partner of crush te peilen:

1. Ze spiegelen jouw gedrag

De communicatiewetenschap gebruikt het woord 'spiegelen' om een vorm van non-verbale communicatie of lichaamstaal aan te duiden waarbij iemand zijn gesprekspartner - vaak onbewust - nabootst. Dit is een manier om te testen of iemand geïnteresseerd is, want mensen zullen je gedrag sneller spiegelen als ze je leuk vinden. Enkele voorbeelden: de persoon kijkt je met z'n hele lichaam aan, gaat in dezelfde houding staan of zitten, gebruikt hetzelfde stemvolume en intonatie, begint woorden van je over te nemen en bootst jouw mimiek na.

lichaamstaal partner liefde
Unsplash

2. Ze prutsen en friemelen

Als iemand echt gevoelens heeft, kan die persoon zenuwachtig overkomen. Ook al zijn die zenuwen (of vlinders, hoe je wil) positief, je lichaam onderscheidt geen positieve van negatieve stress en geeft dus vergelijkbare signalen. Hoe uit zich dat in lichaamstaal? Let erop of iemand speelt met haarlokken, oorbellen of ringen, prutst aan z'n kleren of niet van de servet op tafel kan blijven...

3. Ze zoeken fysieke nabijheid

Klinkt vanzelfsprekend, maar gebeurt soms op uiterst subtiele wijze: als iemand jou leuk vindt zal hij/zij proberen om dichter bij jou te komen. Experten spreken van de 'intieme zone' vanaf 0 tot 45 cm van je gezicht. Merk je dus op dat je love interest vaak naar jou toe leunt tijdens een gesprek of af en toe subtiel je hand/arm/schouder aanraakt? Dan heb je waarschijnlijk beet.

crush koppel interesse tonen lichaamstaal
Unsplash

4. Ze maken steeds oogcontact

Eén blik zegt meer dan duizend woorden. Oogcontact is een superkracht als je de betekenis erachter begrijpt. Wanneer je bij deze persoon bent, maakt hij/zij dan langer oogcontact met je dan gemiddeld? Dat is een goed teken, want direct oogcontact activeert oxytocine, ook wel het knuffelhormoon, dat mensen helpt zich verbonden te voelen met elkaar.

Lees ook: Met deze 33 originele date ideeën weet je altijd wat te doen

5. Ze stappen op jouw tempo

Dit heeft opnieuw te maken met het spiegeleffect: wanneer je date of partner zijn staptempo spiegelt aan dat van jou, weet je dat het goed zit tussen jullie. Iemand die steeds meters verderop loopt, heeft logisch gezien minder interesse. Bonuspunt: als hij/zij aan de buitenkant van het voetpad loopt, is dat (onbewust) om jou te beschermen van het verkeer op de weg.

6. Ze stellen zich zo aantrekkelijk mogelijk op

In het Engels is er een term voor iemand die zijn fysieke verschijning onbewust probeert op te poetsen: 'preening'. Dit zou vooral voorkomen voor en aan het begin van een relatie, met het oog op het imponeren van een (potentiële) partner. Let op dit subtiele maar opmerkelijke gedrag: haren uit het gezicht strijken, een stiekeme blik werpen op zichzelf in ramen en spiegels, mouwen of een stropdas rechttrekken, make-up bijwerken, pluisjes van kleding afhalen... Je hebt vast begrepen welk soort clues je kan spotten.

7. Ze lachen hun tanden bloot - letterlijk

We zijn gewend om kinderen te zien die wijd grijnzen met hun tanden bloot, maar bij volwassenen gebeurt glimlachen vaak subtieler met de mond dicht of halfopen. Het is pas wanneer mensen - vooral mannen - écht gelukkig zijn dat ze lachen met hun hele gezicht, inclusief pretoogjes én zichtbare tanden. Misschien gebeurt dit niet meteen op de eerste date (tenzij je van nature héél grappig bent), maar eerder wanneer jullie elkaar wat beter kennen en ongedwongen plezier kunnen maken.

lichaamstaal signalen partner geïnteresseerd
Imaxtree

8. Hun pupillen worden groter

Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen iemand met grotere pupillen aantrekkelijker vinden. Vooral bij vrouwen kunnen de pupillen groter worden als ze iemand zien die hen seksueel opwindt, zo blijkt. Dit danken we opnieuw aan het liefdeshormoon oxytocine: je hersenen krijgen een boost van dit hormoon en dat zorgt onder andere voor verwijde pupillen.

9. Ze vangen jouw emoties op met hun gezichtsuitdrukking

Ben jij vol walging aan het vertellen over de ergste dag van je leven, dan zou er op het gezicht van je crush geen brede glimlach moeten staan (tenzij je het op hilarische wijze vertelt). Let dus goed op de gezichtsuitdrukkingen van de ander, en of die matcht met het onderwerp van gesprek. Dat betekent dat hij/zij volledig betrokken is en oprecht empathie toont.

10. Hun voeten wijzen naar jou

Zonder er echt over na te denken of moeite voor te doen, wijzen iemands voeten meestal in de richting die hij of zij wil opgaan. Als je met iemand praat en diens voeten wijzen naar jou, dan zijn ze waar ze willen zijn. Als de voeten van je af wijzen, of zelfs naar iemand anders, kan dat betekenen dat ze liever ergens anders zijn...

LEES OOK: 3 waarheden over liefde op het eerste gezicht