6 originele hobby’s die je mentaal welzijn boosten

Geüpdatet op 16 november 2022 door Lore Ginneberge
6 originele hobby’s die je mentaal welzijn boosten Shutterstock

In een dagelijks leven dat aan honderd per uur voorbijraast is het moeilijk om tijd voor jezelf te vinden, en nog moeilijker om zich één of meerdere keren per week vrij te maken voor hobby's. Dit geldt eens te meer voor vrouwen, die nog vaker dan hun persoonlijke vrije tijd aan de kant schuiven om beschikbaar te blijven voor alledaagse taken en verplichtingen.

Tijd voor jezelf maken

Toch zou je er verkeerd aan doen jezelf hobby's te ontzeggen, want ze spelen een belangrijke rol in het lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn. Vrijetijdsactiviteiten kunnen je fysiek op peil houden, cortisol verminderen (het beruchte stresshormoon) en zorgt zo voor een sterkere mentale gezondheid en betere slaap. Het is ook een geweldige plek om te socializen, of het nu is om oude relaties te onderhouden of om nieuwe mensen te ontmoeten.

In een interview met Stylist benadrukt lifecoach Hannah Wills ook het positieve effect van hobby's op het evenwicht tussen werk en privé: "Een pauze kunnen nemen van het hectische leven is zo belangrijk omdat het je helpt op te laden, zodat je productiever kunt zijn als je veel op je bord hebt. Het is ook een kans om jezelf te ontdekken en je aandachtsgebieden en sterke punten te leren identificeren, die je vervolgens kunt toepassen in je professionele leven. "We weten dat wanneer mensen zich richten op hun sterke punten en wat ze leuk vinden op het werk, de productiviteit en betrokkenheid toenemen," voegt de coach eraan toe. Of het nu gaat om een fysieke of manuele activiteit, hier zijn zes originele hobby's waarmee je kan bijleren, ontsnappen en eindelijk wat tijd voor jezelf hebben.

1. Yoga in het donker

Je beloofde jezelf dat je nooit zou plooien voor de yoga-hype, tot je voor de zoveelste keer hoort over de voordelen voor lichaam en geest... Waarom probeer je de Flow in the Dark-lessen bij Animo Studio in Brussel niet uit? Alles speelt zich af bij kaarslicht, dus je kan jezelf niet vergelijken met de buur die z'n enkels met zijn neus aanraakt. "Daag je lichaam uit, maak je geest leeg en ontspan in totale duisternis (...) Wanneer je in het donker beweegt, ben je absoluut perfect zoals je bent," leest de Animo-website. Klinkt het proberen waard!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ANIMO Studios (@animo.brussels)

Meer info via animo-studios.com

2. Workshop keramiek

Wil je je handen gebruiken om je geest leeg te maken en jezelf bewijzen dat je mooie dingen kan maken (die je ook nog eens mee naar huis krijgt)? Wat dacht je van wekelijkse lessen in een keramiekstudio? Er zijn tal van workshops en wekelijkse lessen in studio's verspreid over ons land. Atelier Aimée in Evergem biedt bijvoorbeeld initiaties, wekelijkse lessen maar ook masterclasses voor gevorderden. In het Antwerpse is er onder meer Atelier-K!, in Brussel Ceramic Studio en in Limburg Studio Kim Jolling

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Atelier Aimée (@atelier_aimee)

3. Cursus creatief schrijven

Is schrijven je creatieve uitlaatklep of wil je je pen aanscherpen om professionele redenen? Er bestaan schrijfcursussen in alle vormen en maten, om een boek of theaterstukken te leren schrijven, vlotjes columns neer te pennen.... Zet de ideeën en verhalen in je hoofd eindelijk op papier en krijg feedback van een groep gelijkgestemden. Bij Wisper vind je een rijk aanbod aan jaarcursussen of korte workshops verspreid in Vlaanderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WISPER (@wispervzw)

Meer info via wisper.be

4. Culinaire workshop

Scherp je messen, bindt een keukenschort om en ga aan de slag! Ontdek hoe therapeutisch het is om zelf brood te bakken of breid je wereld uit met een workshop mediterraans koken. Fox Flambé heeft verschillende culinaire formules, van eenmalige workshops met een topchef tot maandelijks kokerellen rond verschillende thema's met een vaste groep.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fox Flambé (@fox_flambe)

Meer info via foxflambe.be

5. Paaldansen

Fitnesstoestellen en looppistes zijn niet voor iedereen. Breng je lichaam op een originele manier in beweging en train je spieren met lessen paaldansen. Je zal versteld staan hoeveel kracht en lenigheid deze sport vergt en wat een uurtje aan de paal kan doen voor je zelfvertrouwen. Bij de meeste dansstudio's kan je kiezen uit lessen voor beginners of gevorderden, net als specifieke modules waarbij je werkt aan techniek, flexibiliteit of fitheid. Laat je verleiden door het aanbod van Pole Arena in Gent of Polégance in Roeselare en Brugge.

6. Impro lessen

Stap eens volledig uit je comfortzone tijdens een cursus impro. In een of meerdere lessen leer je hierbij de kneepjes van de improvisatie op het podium, al is het maar om je zelfvertrouwen op te krikken en verbale skills aan te scherpen. De cursussen bij de Gentse Improvisatiegroep Amai zijn er voor iedereen, met of zonder ervaring, en staan toe dat je je specialiseert in een bepaalde techniek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amai! Improcomedy (@compagnieamai)

Meer info via compagnieamai.com