Regé-Jean Page: “Ik wil mezelf en het publiek blijven prikkelen. Dat kan op meerdere manieren”

Geüpdatet op 19 augustus 2022 door Lore Ginneberge Foto’s: Damon Baker
Regé-Jean Page: “Ik wil mezelf en het publiek blijven prikkelen. Dat kan op meerdere manieren”

Van zijn rol in het romantische 'Bridgerton' tot actiefilms en een campagne voor Armani: Regé-Jean Page laat zich niet graag in een hokje stoppen. "Ik wil mezelf en het publiek blijven prikkelen. Er is meer dan een manier om dat te doen."

Of ik Regé-Jean Page wilde interviewen, de meest besproken acteur van het moment, voor zijn Armani Code-campagne? Er zijn weinig vragen waar ik sneller 'ja' op had kunnen antwoorden. Een week later neem ik de lift naar het achtste in een luxehotel in hartje Londen. Enkele straten verder begint de Britse premier met aftreden, maar ik ben honderd procent gefocust op mijn taak: het meeste halen uit tien minuten met RJP. Wanneer ik de suite binnenwandel en hij me met een kamerbrede glimlach en een grapje in Britse tongval begroet, smelten mijn zenuwen - en eerlijk, mijn hart ook een beetje.

Een mannenparfum heeft altijd een bepaald imago, er zijn de hele sensuele geuren, de meer sportieve types… Wat voor mood wil je uitstralen met Armani Code?

“Ik denk dat de geur een samenkomst is van al die dingen. Het is een nieuwe creatie gebaseerd op de originele Armani Code, maar het heeft een andere complexiteit, een zachte kant ook, onder de intense laag. Ik denk dat het dus zowel sensueel, sfeervol als sportief is. Het hele idee achter de tagline ‘herschrijf de code’ is net dat je al die eigenschappen kan combineren tot een meer complexe, veelzijdige mannengeur.”

“Het gaat om het constant herdenken van het idee van wat de geur betekent en hoe die een persoon kan stimuleren. En hoe je dat kan gebruiken om alles te herontdekken wat je dacht te weten, om nieuwe dingen te ontdekken. Een stemming is niet genoeg, het moet iets betekenen. Het moet je deel zijn van hoe je jezelf opbouwt om beter te worden. Dat is de lange versie van het idee achter de campagne (lacht).”

Als ik twijfel aan mezelf, focus ik op wat ik te bieden heb en wat anderen van me nodig hebben. Dat maakt mijn leven makkelijker

Ik heb al gelezen dat je niet veel hebt met huidverzorging, dus ik ga je niet vragen naar een skincareroutine. Wat me meer interesseert is je zelfvertrouwen: je lijkt erg goed in je vel te zitten en ziet er nooit nerveus uit. Is dat altijd al zo geweest?

“Ik denk dat niemand de hele tijd zelfzeker noch onzelfzeker is. Het gaat erom dat je de totaliteit van jezelf omarmt en dat je manieren vindt om je zo comfortabel mogelijk te voelen. Als je oké durft te zijn met wie je bent, zal daar een meer organische manier van zelfvertrouwen uit groeien.”

Welke rol heeft acteren daarin gespeeld? 

“Het leukste aan acteren vind ik de nieuwsgierigheid. Het gaat om andere mensen ontmoeten, bijleren over de personages die ik opbouw, de wereld leren kennen waarin ze leven, die verschillend is van de mijne en toch weer niet. Uit die curiositeit groeit generositeit: hoe nieuwsgieriger je bent, hoe empathischer je wordt naar andere mensen toe. Hoe empathischer je bent, hoe genereuzer je wordt.”

Empathie is de enige manier om te leren en te evolueren als persoon

“Net als iedereen heb ik mijn twijfelmomenten en dan is mijn vertrekpunt: ‘hoe kan ik zo genereus mogelijk zijn?’, ‘wat heb ik te bieden?’. Want vreemd genoeg denk ik dat de cheatcode voor zelfvertrouwen is dat je niet aan jezelf denkt, maar aan anderen. Als je denkt aan wat je te bieden hebt, heb je geen tijd om nerveus te zijn. Het is net zo op de set, als je een slechte take hebt, denk dan niet aan jouw acteerprestaties maar focus op de tegenspelers en wat zij van je nodig hebben. Dat maakt mijn leven zoveel makkelijker.”

Je hebt het vaak over het belang van empathie in relatie tot de personages die je speelt. Waarom is dat zo belangrijk voor jou?

“Om dezelfde reden dat jij die vraag stelt, want je hebt duidelijk genoeg empathie om te geven om wat ik zeg in interviews. Ik denk dat empathie ontzettend belangrijk is, want het is de enige manier om te leren, om te evolueren als persoon.”

“Ik denk aan dat oude idioom, ‘niemand is een eiland’. Toen we bijvoorbeeld de Armani-campagne bedachten, wisten we dat het om connectie moest gaan. Je leert iets nieuws door onverwachte connecties met anderen en door te blijven groeien. Dat is ook wat mijn job als acteur inhoudt, leren over mensen en die kennis dan doorgeven zodat jij je kan inleven in de personages op het scherm… Op die manier krijg je meer empathie voor jezelf, omdat je je minder alleen voelt. Hoe beter we elkaar begrijpen en daardoor met elkaar kunnen opschieten, des te beter wordt ons leven.”

Als je oké durft te zijn met wie je bent, groeit daar een natuurlijk zelfvertrouwen uit

Het Armani Code-motto 'herschrijf de code' is op je lijf geschreven. Je speelt in een romantisch drama, actiefilms, zelfs een natuurdocumentaire... Hoe selecteer je die projecten en hoe krijg je het voor elkaar om overal iets van jezelf in te stoppen?

“Ik denk aan wat ik kan leren van mezelf en wat ik te bieden heb. Het gaat niet om het genre, eerder om wat er nieuw of boeiend aan is. Of dat nu een actiefilm is, een romantisch verhaal, een cartoon of documentaire is minder belangrijk dan wat het teweeg brengt. Het is een avontuur waar ik me in stort, dus ik wil mezelf kunnen blijven verrassen. Tegelijk wil ik ook het publiek verrassen en prikkelen, en er is meer dan een manier om dat te doen. Als je je hele leven hetzelfde gerecht moest eten zou je ook niet meer zo verrukt zijn, hoe lekker je het ook vindt. Ik zie het als verschillende maaltijden op verschillende dagen.”

Het parfum bevat ingrediënten van over de hele wereld, van iris uit Marokko tot tonka uit Brazilië. Aangezien geuren zo sterk verbonden zijn met ons geheugen, vroeg ik me af of je een geurherinnering hebt die jou transporteert naar een bepaalde plek? 

“Niet echt, maar ik zoek steeds naar constanten. Ik denk altijd aan de geur van regen, want regenen doet het overal. De geur verandert afhankelijk van de context. Je kan regen ruiken die op de stoep neervalt, op vochtige aarde of op planten en bloemen. Het is altijd een heropleving, de wereld stopt een beetje en keert daarna terug uit z’n schulp. Het is de regen op mensen, je ruikt het op iemands huid en kleren als je ergens in de warmte schuilt. Het is regen die van de grond verdampt. Dat zijn herinneringen die ik koester, elke plek ruikt anders wanneer het geregend heeft.”

Dat is een erg Brits antwoord. 

“Ongelooflijk Brits! (lacht) Maar het schept ook een gemeenschapsgevoel: wat delen alle Britten met elkaar? Dat ze door de regen moeten ploeteren. En als het droog blijft, praten we over wanneer het de volgende keer zal regenen.”

Je carrière zit in een stroomversnelling. Wanneer was je het meest trots op jezelf?

(denkt na) “Een van de meest intense momenten was Saturday Night Live presenteren, omdat ik voor het eerst in lange tijd voor een live publiek stond. Dat was een groot geschenk voor mij, om mezelf dat moment te gunnen. Ik praat veel over wat ik hoop te geven aan het publiek als ze me zien in de bioscoop of op televisie, maar er is niets zoals die onmiddellijke feedback van het publiek, het kunnen zien in de ogen van de mensen dat ze blij zijn. Er is iets ontzettend instinctiefs aan gelach, want dat is wanneer mensen ook kwetsbaar zijn. En zo dicht staan bij een publiek dat plezier schept in wat jij en je collega’s doen, creëert een immense rush. Dat is waarschijnlijk de meest opwindende ervaring die ik heb gehad."

Armani Code parfum Regé-Jean Page
Armani Code edp, Armani, €87 voor 50 ml