de oprichtster van Café René over ondernemen als vrouw

Geüpdatet op 13 juli 2022 door ELLE Partner
de oprichtster van Café René over ondernemen als vrouw

Het aperitief uit Bordeaux Lillet bestaat 150 jaar en dat viert het merk door barvrouwen in de bloemetjes te zetten. Elke maand zet het merk een vrouw in de spotlight die verandering teweegbrengt in de - vandaag veel te mannelijke - hospitality sector.

Lillet creëerde voor de gelegenheid het label ‘L pour Elles’, dat het gemakkelijker maakt om bars van vrouwelijke ondernemers terug te vinden. Op Lillet.be vind je een interactieve kaart met de deelnemende adresjes. Wij spraken met Sara Pollers (47 jaar), de vrouw achter Café René op de Mechelsestraat in Leuven.

Ontdek de deelnemende 'L pour Elles' bars

Wist je altijd al dat je graag in hospitality wou beginnen?

“Ik ben eerder bij toeval in de horecasector terecht gekomen. Wat begon bij het sporadisch uit de nood helpen van een vriend groeide uit tot een echte passie. Uiteindelijk heb ik bijna heel mijn carrière in de hospitality gewerkt, zowel in grootkeukens als hotels.”

Hoe ervaar je het om als vrouw te ondernemen in de hospitality?

“Je moet je als vrouw binnen de hospitality zeker bewijzen, maar een vrouwelijke aanpak heeft ook zijn voordelen. Empathie en leading by example zijn altijd mijn werkwijze geweest. Ik heb mij in de praktijk als jonge vrouw moeten staande houden en bewijzen op de werkvloer, wat mij een schat aan nuttige dagdagelijkse ervaring heeft opgeleverd in alle facetten van horeca en hospitality.”

Hoe is het om vandaag de dag een vrouw in de industrie te zijn?

“Je moet je mannetje kunnen staan in een harde economie en een eigenheid zoeken om een verschil te kunnen maken. Ik heb bijvoorbeeld mijn vrouwelijkheid uitgespeeld in inrichting, aanpak en assortiment dat allemaal toch net wat verschilt van mijn mannelijke concullega’s.” Wat kan de sector beter doen voor vrouwen? “Momenteel is er nog te weinig samenwerking tussen vrouwelijke ondernemers. Elke positieve stimulans naar vrouwen in het verwezenlijken van hun ideeën, zoals het ‘L pour elles’-initiatief van Lillet kan ik dan ook alleen maar toejuichen. Verder zouden vrouwelijke ondernemers in de horecasector baat kunnen hebben bij begeleiding, bijvoorbeeld bij het maken van een businessplan. Mijn gouden tip voor vrouwen die graag een eigen zaak in de hospitality willen starten is: laat je vanaf het begin begeleiden door een professional.”

Wat is je favoriete aspect aan je job?

“Dat is zonder twijfel het contact met mensen. Ik doe nu elke dag wat ik met hart en ziel graag doe. Ik haal enorm veel energie uit het feit dat wat ik graag doe aanslaat en dat ook mijn idee om in een horecazaak een plek te creëren die mensen terug verbindt echt loont. Mijn boodschap naar alle vrouwen die dit lezen en zelf broeden op een idee is dan ook: eerst goed bezinnen maar zeker durven springen.”

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Lillet.

www.lillet.com

LEES OOK:

Styling tip: zo draag je sneakers onder en jurk 

HOFF presenteert metro, de nieuwe underground sneakercollectie

Bombay drin gin krigt een verfrissende citrus maak