13 series en docu’s over oplichters à la ‘Inventing Anna’ en ‘The Dropout’

Geüpdatet op 8 juni 2022 door Lore Ginneberge
13 series en docu’s over oplichters à la ‘Inventing Anna’ en ‘The Dropout’ Netflix

Genoten van de Netflixserie 'Inventing Anna'? Zet dan deze series en documentaires over oplichters op je lijstje.

Toekijken hoe mensen - liefst van het invloedrijke soort - bedrogen worden, het heeft iets vermakelijks. Geen wonder dat kijkvoer als 'The Tinder Swindler' en 'Inventing Anna' zo goed scoort. Het waargebeurde verhaal over Anna Delvey, aka Anna Sorokin, die zich voordoet als Duitse erfgename en erin slaagt banken, hotels en kennissen op te lichten, is er eentje dat smeekte om verfilmd te worden, net als de seriebedrieger Simon Levy die het hart (en spaarboekje) van de ene na de andere vrouw verovert.

Helemaal gefascineerd door het leven van oplichters à la Anna Delvey, Simon Levy en Elizabeth Holmes? Dan zal je ook van deze series en documentaires smullen:

Series over oplichters en bedriegers

The Dropout

Amanda Seyfried kruipt in de huid van de ambitieuze (en eerlijk, angstaanjagende) onderneemster Elizabeth Holmes. 'The Dropout' vertelt het waargebeurde verhaal van hoe een piepjonge CEO met een grandioos idee haar weg naar de top bluft.

Te bekijken via Disney+.

WeCrashed

Nog zo'n serie gebaseerd op waargebeurde feiten is 'WeCrashed', het ongelooflijke - en meer dan eens frustrerende - verhaal over een zelfverklaarde visionair die 47 miljard weet te verzamelen voor zijn bedrijf WeWork. Hoe dat afloopt weten we al uit nieuwsberichten (spoiler: slecht), maar dat maakt de rit richting afgrond niet minder spannend. Adam Newman en zijn vrouw Rebekah worden vertolkt door Jared Leto en de geweldige Anne Hathaway.

Te bekijken via Apple TV.

Dirty John

'Dirty John' gaat over de succesvolle zakenvrouw Debra Newell die zich helemaal laat inpakken door de onbetrouwbare John Meehan. Debra is stapelverliefd, waardoor ze niet ziet hoe John haar op extreme wijze manipuleert. Over het verhaal werd al meermaals verteld, onder meer in een gelijknamige zesdelige podcast en een documentaire genaamd 'Dirty John: The Dirty Truth'.

Te bekijken via Netflix. 

Lupin

'Lupin' is een Franse mysterieuze televisieserie met Omar Sy in de rol van Assane Diop. Geïnspireerd door een boek over de oplichter Arsène Lupin gaat Assane op pad om wraak te nemen voor de dood van zijn vader.

Te bekijken via Netflix. 

White Collar

Neal Caffrey is een uiterst charmante oplichter en kunstdief die besluit om de FBI te helpen het pakken van andere 'white collar' criminelen in ruil voor strafvermindering.

Te bekijken via Disney+.

The Catch

'The Catch' volgt Alice Vaughan, die een onderzoeksbureau runt in Los Angeles. Nadat ze is opgelicht door haar verloofde, is ze vastbesloten hem te vinden voordat het haar carrière ruïneert. Haar verloofde blijkt echter een meesteroplichter die meewerkt aan een internationale misdaadoperatie met een hoge inzet.

Te bekijken via Disney+ en Hulu. 

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

'The People v. O. J. Simpson: American Crime Story' is het eerste seizoen van de true crime-reeks 'American Crime Story'. De beroemdste misdaadzaak in de recente Amerikaanse geschiedenis wordt vertelt vanuit het perspectief van de advocaten die onderhandelen achter de schermen en twijfel proberen zaaien in de zaak van O.J. Simpson.

Te bekijken via Netflix.

Good Behavior

Letty Raines is een dief en een oplichtster. Haar leven kan door één verkeerde wending of verkeerde beslissing ineenstorten en dat is precies wat haar een kick geeft. Zal het haar lukken om op het goede pad te blijven na een gevangenisstraf?

Te bekijken via Hulu en Apple TV.

Documentaires over fraudeurs

The Tinder Swindler

Simon Levy, aka The Tinder Swindler, deed zich voor als een steenrijke diamantair, versierde vrouwen online en troggelde hen vervolgens miljoenen dollars af... Nu zijn sommige slachtoffers van plan om wraak te nemen.

Te bekijken via Netflix. 

Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives

De vierdelige docuserie onthult hoe Sarma Melngailis van de New Yorkse hotspot Pure Food and Wine, ging van raw vegan queen naar vegan fugitive wanneer ze valt voor een oplichter die haar in de problemen brengt. Miljoenen schulden, onsterfelijke honden en geheimen leiden tot een toxisch liefdesverhaal dat te bizar lijkt om waar te zijn.

Te bekijken via Netflix. 

The Puppet Master: Hunting the Ultimate Conman

Een verbijsterend verhaal over een van 's werelds meest sluwe oplichters, Robert Hendy-Freegard. De huiveringwekkende docuserie onderzoekt het verhaal van Freegard, die twintig jaar lang minstens zeven vrouwen en een man met zijn slinkse charme onder controle hield, oplichtte en bijna een miljoen pond afhandig maakte.

Te bekijken via Netflix. 

FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Herinner je je het Fyre Festival nog? Het luxueuze festival werd aangekondigd door zowat alle socialmediasterren als een evenement dat je wildste dromen overtreft. In werkelijkheid ontaarde het festival in een regelrechte nachtmerrie... De documentaire neemt een kijkje achter de schermen van de meest gemediatiseerde flop uit de recente geschiedenis.

Te bekijken via Netflix. 

LuLaRich

De vierdelige docuserie onthult de waarheid achter LuLaRoe, een bedrijf dat volgens een illegaal piramidesysteem meer dan 80.000 mensen ronselde om leggings te verkopen.  In de reeks komen geruïneerde LulaRoe-verkopers aan het woord die vertellen over beschimmelde leggings, de druk om plastische chirurgie te ondergaan of het advies om moedermelk te verkopen om uit de schulden te geraken. Dit staat in schril contrast met co-founders DeAnne en Mark Stidham die vreemd genoeg instemden om interviews af te nemen, terwijl er momenteel meerdere rechtszaken tegen hen lopen.

Te bekijken via Amazon Prime. 

LEES OOK: 6 films en series over een dodelijk spel om na Squid Game te bingen