‘House of Gucci’: 5 weetjes over de langverwachte film

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
‘House of Gucci’: 5 weetjes over de langverwachte film © 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

De film over het Gucci imperium, oftewel de cinematografische natte droom van vele modeliefhebbers, komt er dit jaar nog aan. 'House of Gucci', de film van Ridley Scott, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie achter een van de beroemdste Italiaanse luxemerken.

De aankondiging van 'House of Gucci' alleen al doet de verwachtingen stijgen: "Over drie decennia van passie, verraad, decadentie, wraak en uiteindelijk moord, dramatiseert de film wat een naam betekent, wat het waard is en hoe ver een familie kan gaan om de controle terug te krijgen." Dit is wat je moet weten over dé modefilm van het jaar.

1. De vijfsterren cast van 'House of Gucci'

Als het verhaal al sappig was, dan is de cast om duimen en vingers bij af te likken. Lady Gaga als 'Zwarte Weduwe' Patrizia Reggiani staat centraal in deze film. Ze wordt bijgestaan door Adam Driver als haar ex-man Maurizio Gucci. Jared Leto onderging alweer een buitengewone transformatie om Paolo Gucci te spelen. De 49-jarige acteur heeft overgewicht, een kale kop en een imposante grijze snor.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door House Of Gucci (@theguccimovie)

En alsof dat nog niet genoeg is, maken Jeremy Irons en Al Pacino de cast compleet. Camille Cottin bevestigt haar reputatie als internationale ster door Paola Franchi te spelen, de minachtende en jaloerse rivale met wie Maurizio oorspronkelijk zou moeten trouwen.

2. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal (opgelet: spoilers!)

Ridley Scott's film is rechtstreeks gebaseerd op Sarah Gay's boek 'The House of Gucci: een sensationeel verhaal over moord, waanzin, glamour en hebzucht' (2000). De roman beschrijft het leven van de familie Gucci, vol glitter en glamour, tot de tragische dood van Maurizio Gucci, die op 27 maart 1995 aan zijn kantoor in Milaan werd doodgeschoten. Maurizio was de kleinzoon van Guccio Gucci, oprichter van het Italiaanse modehuis en echtgenoot van Patrizia Reggiani (gespeeld door Lady Gaga). Het koppel haalde vaak de krantenkoppen vanwege hun extravagante levensstijl en dito uiterlijk.

Het echtpaar heeft samen twee dochters. In 1985, vertrekt Maurizio voor een 'zakenreis', en we weten allemaal wat dat betekent. In werkelijkheid verlaat hij Reggiani voor een andere vrouw, wat haar ertoe aanzet hem met zijn leven te bedreigen. Reggiani wordt dus de hoofdverdachte van de moordzaak, maar door het gebrek aan overtuigend bewijs sleept het onderzoek echter meer dan twee jaar aan. Op 31 januari 1997 wordt Patrizia Reggiani gearresteerd en uiteindelijk veroordeeld voor het inhuren van huurmoordenaars, met 29 jaar gevangenisstraf tot gevolg. Gedurende deze tijd raakt Reggiani bekend als de 'Zwarte Weduwe'.  Ze heeft 18 jaar van haar straf uitgezeten voordat ze in oktober 2016 wordt vrijgelaten.

3. Beledigde Gucci-erfgenamen

Zoals wel vaker het geval is met een biopic, kan de familie in kwestie de (negatieve) aandacht niet erg appreciëren. De nicht van Maurizio, Patrizia Gucci, zei over de film: "Ze stelen de identiteit van een familie om winst te maken, om de inkomsten van het Hollywood-systeem te verhogen. Onze familie heeft een identiteit, een privéleven. We kunnen over alles praten, maar er is een grens die niet overschreden mag worden."

Reggiani deed ook verschillende uitspraken over Lady Gaga, die haar rol op zich neemt. Hoewel ze aanvankelijk blij was dat de popster uitgekozen werd, kwam ze uiteindelijk in opstand, boos dat de ster er niet voor koos om haar te ontmoeten voordat het filmen begon. "Het is geen economische kwestie. Ik krijg geen cent van de film. Het is een kwestie van gezond verstand en respect," zei ze. De producenten van de film verklaarden van hun kant dat zij de actrice hadden aangemoedigd Reggiani niet te ontmoeten omdat zij "zich bewust waren van het feit dat zij deze afschuwelijke misdaad niet wilden goedpraten of steunen."

Ook de rest van de casting wordt niet gesmaakt door de erfgenamen. "Mijn grootvader was een zeer knappe man, zoals alle Gucci-mannen, zeer groot, met blauwe ogen, en zeer elegant. Hij wordt gespeeld door Al Pacino, die al niet erg lang is, en ook nog eens geportretteerd wordt als dik, kort en lelijk. Het is een schande, dit lijkt helemaal niet op hem," liet Patrizia Gucci optekenen. En over Paolo Gucci, Aldo's zoon, gespeeld door Jared Leto, zegt ze dit: "Verschrikkelijk, het is verschrikkelijk. Ik ben beledigd."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door House Of Gucci (@theguccimovie)

4. Een verrassende trailer

Op 30 juli werd een eerste trailer gelanceerd. Je ziet er voor het eerst de weelderige decors: catwalks, vakanties in de Italiaanse Alpen, het Comomeer, Studio 54 natuurlijk, maar ook de beroemde plek waar Maurizio Gucci is neergeschoten.

Een andere eyecatcher van de film zijn de extravagante kostuums van de Gucci-erfgenamen (een dikke pluim voor de skipakken van Adam Driver en Lady Gaga). Om de historische realiteit zo dicht mogelijk te benaderen, liet Ridley Scott zich rechtstreeks inspireren door de historische archieven waartoe het bedrijf Gucci hem toegang verschafte, voor 'totale creatieve vrijheid'.

5. De releasedatum van 'House of Gucci'

Metro Goldwyn Mayer (MGM) wilde de film in 2021 uitbrengen, op de honderdste verjaardag van de oprichting van Gucci. De film verschijnt op 24 november 2021, zolang de covid-crisis geen roet in het eten gooit. Pittig detail: als 'House of Gucci' de releasedatum haalt, zal dat slechts 40 dagen na zijn vorige film 'The Last Duel' zijn, die in 15 oktober verschijnt. Drukke tijden dus!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door House Of Gucci (@theguccimovie)