Dit zijn jullie tips om een dipje na de feestdagen te voorkomen

Geüpdatet op 2 november 2023 door Elisabeth Clauss en Lore Ginneberge
Dit zijn jullie tips om een dipje na de feestdagen te voorkomen Imaxtree

De ergste kater na de feestdagen is niet diegene die je jezelf aandeed door dat glas teveel, maar het zwarte gat waarin je valt nu alle diners en drinks voorbij zijn. Gelukkig hebben twintig feestvierders de perfecte remedie gevonden tegen dat post-oudejaarsavond dipje.

ANTOINE, 45, LERAAR

"Ik word al depressief tijdens de feestdagen zelf... Ik geef de voorkeur aan geïmproviseerde gebeurtenissen en ik heb niets met het hele commerciële circus rond kerst en nieuw. Maar de dag na nieuwjaar ben ik niet tegen een kerstboom, zalm of een kalkoen om met vrienden te delen. De maand december houd ik me gedeisd, en dan in januari ga ik er weer volop voor!"

CÉLINE, 40 JAAR, VERKOOPSTER

"Ik hou van zwemmen. Of het nu waait of sneeuwt, het is altijd 26°C in de zwembaden. Eerlijk gezegd, kan ik niets beters bedenken om me op te vrolijken."

ALICE, 34, MAKELAAR

"Elk jaar breng ik oudejaarsavond in Roissy door, wachtend op een vliegtuig naar Mauritius... Als 1 januari aanbreekt, land ik in de zon en in de warmte, dus ik geen sombere gedachten meer. En dat blijft het hele jaar hangen!"

DIANE, 51, VOORLEZER VOOR KINDEREN

"Ik sla alle feestjes op 31 december over, en op 1 januari organiseer ik een grote brunch voor alle feestvierders. Ik kook voor een open vuur, de sfeer is rustig en gezellig. De volgende dag trakteer ik mezelf op een hammamsessie, met massage en alles erop en eraan. Dan vertrek ik met mijn kinderen voor een zeer lange wandeling, en op de terugweg neem ik een heerlijk warm bad, waarin ik uren blijf, met een glas wijn, en mijn oog op de open haard in mijn kamer waar een lekker vuurtje knettert. Januari kan komen, ik ben er klaar voor."

CAROLINE, 38 JAAR OUD, PILATES LERARES

"Na de feestdagen, ga ik in detox modus! Ik stop twee weken met drinken en begin met een kuur van biologische artisjokcapsules en ampulles van paardenbloem. Ik eet alleen ultragezond, ga niet veel uit en hul mezelf in rust met Pilates-sessies, meditatieruimtes, biologische verbenathee en, voor één keer in het jaar, stilte. Ik ga naar buiten, voel de koude op mijn gezicht. Zalig."

FRÉDÉRIC, 43, BINNENHUISARCHITECT

"Elk jaar op 1 januari gaan een tiental vrienden en ik wandelen langs het strand van Knokke. We nemen thermosflessen warme chocolademelk of soep mee en lopen richting Nederland. Net voordat ik ga, kijk ik op internet naar de getijdetijden. We lopen in het tempo van de terugtrekkende zee. Dat geeft ons twee uur om in Cadzand te komen, een dorp aan de Nederlandse kust. Als we blijven hangen en het tij komt te snel, nemen we een taxi naar huis."

ETHAN, 31, SPORTCOACH

"Als ik me een beetje down voel na een feestje, ga ik sporten omdat het endorfine vrijmaakt, wat werkt als een natuurlijk antidepressivum. Zelfs al valt dat net op een regenachtige zondag! Al heb ik het gevoel dat de dag na de feestdagen altijd een regenachtige zondag is..."

LISE, 29, ADVOCAAT

"Ik begin het jaar altijd met vrijen. Dagenlang. Omdat de feestdagen een zware klap zijn voor mijn moraal, wend ik me tot de meest vreugdevolle impuls in het leven: seks. Als ik op dat moment een vriendje heb is het snel geregeld, we boeken een kamer in een klein hotel aan zee of in de Ardennen. Zelfs als ik single ben, kan geen man zo'n aanbod weerstaan. Dus begin ik het jaar in topvorm, met mijn hormonen en ego op hun hoogtepunt."

ZÉLIE, 28 JAAR, HOVENIER

"Na de hele reeks late nachten en te veel drankjes aan het eind van het jaar, leef ik in bed. Ik eet in bed, slaap, kijk oude films, surf doelloos op het internet. Het bed (van mijn geliefde) is mijn basiskamp. Na het ontbijt, ga ik terug voor een dutje, en hetzelfde na de lunch. En dan 's avonds... ga ik vroeg naar bed om mezelf te belonen van mijn drukke dag."

BILLIE, 49, OPTICIEN

"De dag na een feestje drink ik hectoliters water om mijn lever te helpen met de stortvloed van alcohol die ik het heb aangedaan. Ik drink ook verse groentesoepn. Ik vind het vreselijk om te zien dat mijn dochter exact hetzelfde doet."

AGATHE, 17, MIDDELBARE SCHOOL STUDENT

"Om een nieuw jaar goed te beginnen, moet ik het vorige goed afsluiten. Ik leef meestal in een complete puinhoop, maar één weekend per jaar ruim ik ALLES op. Ik sorteer mijn kleerkasten, gooi oude mappen weg die ik niet meer nodig heb, vul hele vuilniszakken, geef mijn ouders de formulieren die ze al weken geleden hadden moeten krijgen. Kortom, ik begin de schade in te halen."

GABRIELLE, 44 JAAR, LIFESTYLE JOURNALISTE

"Voor mij is de dag na de vorige nacht ook een feestdag (na de megadosis Dafalgan voor het slapengaan, natuurlijk): uitslapen, een warm bad met kilo's badzout, een Aesop-bodycrème, een brunch met de restjes uit de koelkast, een middag in een deken gewikkeld een goed boek lezen, en 's avonds misosoep. En ik drink twee liter water om de overdosis alcohol van de vorige dagen te compenseren."

ELIANE, 54, ZORGASSISTENTE

"Als ik een dipje heb na de feestdagen, lig ik de hele dag in bed en drink kriek. Ik kijk naar "Les Tontons Flingueurs", "Le Monocle" en "L'Aventure c'est l'aventure". Films waarin Lino Ventura eet en Jacques Brel stewardessen versiert met een dik Brussels accent. Ik was mijn handen zes keer per dag met naar eau de cologne geurende zeep, gewoon voor de lol. Ik bereid een specialiteit uit het zuidwesten die garbure heet: een bouillon met groenten (kool, wortelen, rapen, enz.) waarin ik 10 minuten voor het opdienen gekonfijte eendenbout gooi."

SANDRA, 35 JAAR OUD, ACCOUNTANT

"Ik denk er niet eens aan om depressief te worden na de feestdagen, want mijn hoofd is al bij de solden! Of we besluiten, met een paar vriendinnen, om in Brussel te blijven, of we gaan naar Parijs. Meestal eindigen we de dag door onszelf te trakteren op een kappersbezoek."

COLINE, 38, HUISMOEDER

"De beste manier om de moed erin te houden omdat de vakantie voorbij is, is door te gaan. Elk jaar ga ik met mijn kinderen een week op vakantie naar Valence, waar op 5 en 6 januari de cadeaus worden uitgewisseld. Als we rond de 7e terugkomen is Kerstmis al lang voorbij, hebben we ons ritme veranderd, heeft de depressie nog geen tijd gehad om in te werken, en is het terug naar school."

LAURA, 32, ADVOCAAT

"Elk jaar, net na Nieuwjaar, ga ik met vijf vrienden, altijd dezelfde groep, weg naar een afgelegen huis in Engeland. We drinken Champagne voor het haardvuur, en we overlopen ons leven opnieuw: ons huwelijk, onze moeder, onze kinderen... We hebben grote discussies, zonder gedoe. En we vertrekken allemaal met oplossingen."

JOSEPHA, 40 JAAR OUD, CONSULTANT

"Om me een nieuw mens te voelen, doe ik aan het begin van het jaar mee aan een grote kledingruil tussen vrouwen die elkaar niet noodzakelijk kennen. We zijn met z'n vijftienen, drinken veel wijn en eten kaas en prosciutto. We leggen onze spullen overal neer, en ieder bedient zichzelf van de stapels van de anderen, rondlopend in slipjes en bh's. Wat er over is in de ochtend gaat naar spullenhulp."

CHARLOTTE, 44 JAAR, RESTAURATEUR

"Ik werk. Ik bereid mijn bestellingen voor, ik verken nieuwe recepten in de rust van mijn keuken, ik bespreek het afgelopen jaar met mijn teams. Werken stelt me gerust en stelt me in staat het nieuwe jaar met vertrouwen te beginnen. Bovendien hoef ik niet terug in het ritme te komen: ik ben er nooit uitgegaan."

JEANNE, 47, ANTIQUAIR

"Ik maak eerst een alka seltzer cocktail voor mezelf, en ga dan hardlopen om mijn hoofd leeg te maken. Op de terugweg eet ik chocolade - veel chocolade - om mijn geluksniveau te verhogen. Ik kruip onder het dekbed en kijk naar een goede horrorfilm om mezelf eraan te herinneren dat het erger kan, en als dat niet werkt, bel ik een vriend om erom te lachen. Als de moed me nog steeds in de schoenen zakt, sluit ik me bij diezelfde vriend aan om weer te vieren, zonder de seltzer te vergeten..."

GRÉGOIRE, 25 JAAR, GENEESKUNDESTUDENT

"Al die goede voornemens die iedereen maakt hebben een impact op mij. Vanaf 31 december begin ik me schuldig te voelen over alle kleine dingen die ik heb gedaan: het meisje dat ik nooit heb teruggebeld, mijn oma aan wie ik het beloofde bezoek niet heb gebracht, de helpende hand aan een vriendin die gaat verhuizen en wier e-mail ik ben vergeten... Ik ga naar iedereen terug, ik kom een week lang al mijn beloften na, ik maak het goed."